Jak przygotować smaczne desery z gruszek?
Kiedy zbliża się jesień wybór świeżych owoców jest coraz mniejszy a w sadach królują gruszki.Owoce te są bardzo smaczne a jednocześnie zdrowe. Zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, dlatego warto je spożywać jak najczęściej. Polecam desery gruszkowe - smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.
- • gruszki, cukier, goździki, cynamon, imbir, sok z cytryny, orzechy, miód, rum, borówki, biszkopty, białka, masło, wino,marmolada, brandy, serek mascarpone, czekolada, sok jabłkowy
Gruszki lekko pikantne
gruszki - 6 szt
cukier - 0,3 szklanki
goździki - 1 łyżka
cynamon - 2 laski
imbir - 0,25 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
woda - 3 szklanki
Gruszki myjemy, osuszamy i odcinamy górne części z ogonkiem. Na powierzchni gruszek nacinamy niewielkie rowki w które wciskamy goździki. Owoce ustawiamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Wodę mieszamy z cukrem, sokiem cytrynowym i przyprawami a następnie powstałym sosem polewamy gruszki. Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 60-90 min /w zależności od gatunku gruszek - ich twardości/ w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gruszki z orzechami i miodem
gruszki - 4 szt
orzechy włoskie - 8 szt
miód - 2 łyżki
rum - 1 łyżka
imbir mielony - 1 szczypta
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Orzechy łuskamy i drobno siekamy. Do orzechów dodajemy miód i imbir i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką napełniamy wgłębienia po gniazdach nasiennych w gruszkach. Gruszki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy rumem /możemy dodatkowo oprószyć cukrem/ i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Gruszki pod pierzynką
gruszki - 6 szt
cukier puder - 0,25 szklanki
masło - 1 łyżka
białka - 2 szt
borówki - 0,5 szklanki
biszkopty
wino
Borówki opłukujemy i dokładnie osuszamy. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością wina by były przykryte. Gotujemy 10-15 min na małym ogniu, wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem, dno wykładamy biszkoptami i skrapiamy winem, w którym gotowaliśmy owoce. Na biszkoptach układamy gruszki i borówki /możemy je zastąpić innymi owocami np. jagodami/. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i przekładamy na owoce. Zapiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gruszki z serkiem mascarpone
gruszki bardzo dojrzałe - 3 szt
marmolada jagodowa - 3 łyżki
brandy - 3 łyżki
serek mascarpone - 30 dag
czekolada - 0,3 tabliczki
imbir mielony - szczypta
sok jabłkowy
Do rondelka wkładamy marmoladę jagodowa /może być inna/, dodajemy imbir i brandy, stawiamy na małym ogniu i mieszając roztapiamy marmoladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gruszki obieramy. Jeśli są twarde wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy ok. 10 min. Jeśli są miękkie po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Połowę pokrojonych gruszek mieszamy z połową serka mascarpone i rozkładamy do 3 pucharków. Gruszki polewamy połową roztopionej marmolady. Następnie kładziemy resztę gruszek, pozostały serek mascarpone i polewamy pozostałą marmoladą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy deser.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:48:42
Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 09:55:13
Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:18:06
Dodaj komentarz