Jak przygotować smaczną kaszankę na ciepło?
Tradycyjna kaszanka nie cieszy się popularnością i nie gości zbyt często na naszych stołach. Dlaczego? Bo w tradycyjnym wydaniu jej smak szybko się nam "przejada" i często brakuje nam pomysłów, jak podać ją w trochę odmiennym wydaniu z ciekawymi dodatkami.
- • Potrzebne produkty w załączeniu do przepisów.
Kaszanka z ziemniakami i papryką
ziemniaki - 0,5 kg
masło - 3 łyżki
kaszanka - 30 dag
papryka czerwona - 1 strąk
papryka żółta - 1 strąk
cebula czerwona - 2 szt
sól, pieprz, papryka mielona
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie lub wykorzystujemy ziemniaki pozostałe po obiedzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i zrumieniamy na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Oprószamy przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką masła i przekładamy do niego podsmażone ziemniaki. /odkładamy kilka plasterków do przykrycia zapiekanki/ Na patelni na łyżce masła szklimy obraną i posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po 3-4 min. Dodajemy obraną z osłonki i pokrojoną w plasterki kaszankę - możemy ją rozdrobnić widelcem lub podsmażać w kawałkach. Doprawiamy do smaku. /Możemy dodać łyżkę keczupu pikantnego/ Po ok. 7-10 min kaszankę przekładamy na ziemniaki i przykrywamy na wierzchu odłożonymi plastrami ziemniaków. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 15 min.
Kaszanka z pieczarkami
kaszanka - 3 szt
pieczarki - 20 dag
cebula - 1 szt
sól, pieprz
masło - do smażenia
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim posiekaną cebulkę. Następnie na patelnię dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż zmiękną. Z patelni zdejmujemy pieczarki z cebulą, dodajemy troszkę masła i wkładamy obraną z osłonki i pokrojoną w plastry kaszankę - możemy ją rozdrobnić widelcem. Po ok. 10 min do kaszanki dodajemy pieczarki i cebulę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy razem ok. 5 min.
Kaszanka z pomidorami i żółtym serem
kaszanka - 0,5 kg
pomidory - 3 szt
cebula - 1 szt
starty żółty ser - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku
masło - 1 łyżka
Masło roztapiamy na patelni. Cebulę obieramy, drobno siekamy, szklimy na maśle i oprószamy solą by się nie przypaliła. Do cebuli dodajemy obraną z osłonki kaszankę - możemy ją rozgnieść widelcem lub grubą tylko pokroić w plastry. Podsmażamy ok. 15-20 min. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki, układamy na kaszance, oprószamy solą i pieprzem do smaku, przykrywamy i nadal podgrzewamy na ogniu ok. 5 min. /aż pomidory zaczną się rozpadać. Posypujemy startym serem, przykrywamy i podgrzewamy jeszcze ok. 2-3 min, aż ser się roztopi.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:35:18
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:15:31
Ostatnio zmieniony: 2013-03-13 19:57:15
Ostatnio zmieniony: 2013-03-13 17:31:41
Dodaj komentarz