Jak przygotować słodkie przekąski z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie można przygotować w domu ale można też kupić gotowe, równie smaczne. Dzięki kupnemu nawet początkująca kucharka bardzo szybko przygotuje smaczne słodkie przekąski dla całej rodziny.
- • Lista produktów przy przepisach
Rogaliki z czekoladą
ciasto francuskie - 1 op
ciemna czekolada - 1 tabliczka
biała czekolada - 1 tabliczka
żółtko - 1 szt
tłuszcz do blaszki
Ciasto rozwałkowujemy na duży kwadrat, dzielimy na 4 kwadraty i każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej dzieląc go na dwa trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układamy po dwie kostki czekolady. Następnie ciasto zwijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C . Pieczemy ok. 20 min.
Ekspresowe kremówki
ciasto francuskie - 2 op
śmietana kremówka - 4 szklanki
mleko - 4 szklanki
żółtka - 4 szt
mąka - 1 szklanka
cukier - 1 łyżka
masło - 25 dag
cukier puder - do dekoracji
Ciasta francuskie przekładamy na dwie blaszki i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: do 2 szklanek mleka dodajemy żółtka, mąkę i cukier i mieszamy do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego masę żółtkową. Mieszamy energicznie tak jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masę ucieramy dodając porcjami przygotowany budyń. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. W blaszce układamy ciasto francuskie, na nim rozsmarowujemy masę budyniową, na niej kładziemy bitą śmietanę i na wierzchu kładziemy drugie ciasto francuskie. Wstawiamy do lodówki na 45-60 min. Przed podaniem oprószamy całość cukrem pudrem.
Ciasteczka jabłkowe
ciasto francuskie - 1 op
jabłka - 4 szt
cukier - 3 łyżki
białko - 1 szt
czekolada biała - 3 dag
czekolada ciemna - 3 dag
Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plasterki lub drobną kostkę, oprószamy cukrem. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kawałki - mogą być kwadraty lub szklanką możemy wykrawać kółka. Na każdym kawałku ciasta układamy porcje jabłek i ciasto zlepiamy na bokach. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, układamy na niej ciasteczka i smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy roztopionymi osobno czekoladami, tworząc ozdobne "esy-floresy" z białej i ciemnej czekolady na przemian.
Ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem
ciasto francuskie - 1 op
kremówka - 0,5 szklanki
cukier - 1 łyżeczka
drobne owoce /np. jagody, maliny, drobne truskawki/ - 1 szklanka
jajko - 1 szt
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 12 kwadratów o bokach 8cm. W ośmiu kwadratach na środku wycinamy szklanką kółeczka. Na czterech całych kwadratach układamy po dwa kwadraty z otworami. Tak powstałe ciasteczka układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 20 min. i studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Na ciasteczkach w powstałych dołkach układamy po porcji śmietany i owoców.Bitą śmietanę możemy zastąpić budyniem lub gęstym serkiem homogenizowanym.
Serowe zawijańce
ciasto francuskie - 2 op
jajka - 2 szt
mielony twaróg - 40 dag
cukier - 0,75 szklanki
cukier waniliowy - 1 op
budyń waniliowy - 1 op
orzechy włoskie - 10 dag
sól - 1 szczypta
Przygotowujemy masę twarogową: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Do masy dodajemy porcjami twaróg a potem budyń. Białka rozmącamy. Orzechy drobno siekamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, na każdym blacie rozsmarowujemy po połowie masy serowej, zwijamy w rulon, smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Powstałe "rolady" kroimy na ok. 1,5-2 cm kawałki, układamy na blaszce i pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Rogaliki
ciasto francuskie - 1 op
dżem z czarnej porzeczki - 0,5 szklanki
białko - 1 szt
polewa
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy porcję dżemu, zwijamy formując rogalika, układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 15 min. Polewamy gotową polewą.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ciasto francuskie możemy kupić /co jest bardzo szybką i prostą sprawą/ ale możemy również przygotować w domu.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:16:09
Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 14:25:26
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 19:54:05
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 19:44:07
Ostatnio zmieniony: 2013-02-01 12:48:59
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 09:17:29
Dodaj komentarz