Jak przygotować sałatkę śledziową na wigilię?

Tak przygotowana sałatka śledziowa to idealna potrawa także na wigilijny stół.

  • 6 filetów sledziowych ( najlepiej marynowanych) tylko nie ze słoika
  • 3 cebule
  • ogórki konserwowe
  • 1 słoiczek grzybków z octu
  • papryka czerwona sproszkowana
1

Ze śledzi zdjąć skórkę. Pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki.


2

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Grzybki i ogórki konserwowe pokroić w drobne kawałki.


3

Na dno przezroczystej miseczki układamy śledzie. Posypujemy papryką. Kładziemy warstwę ogórków, grzybków i cebuli. Zalewamy proporcjonalnie np 5 łyżek zalewy z ogórków konserwowych i 5 łyżek oleju.


4

Następnie kładziemy kolejną warstwę: śledzie-posypujemy papryką, ogórki, grzybki, cebulę i ponownie proporcjonalnie zalewę z ogórków i oliwę. I tak do wyczerpania składników.


5

Sałatkę tą należy przygotować najlepiej na trzy dni przed podaniem. Sałatka musi się przegryźć.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Sałatkę tą należy przygotować najlepiej na trzy dni przed podaniem. Sałatka musi się przegryźć.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.11.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj