Jak przygotować sałatkę śledziową na wigilię?
Tak przygotowana sałatka śledziowa to idealna potrawa także na wigilijny stół.
- • 6 filetów sledziowych ( najlepiej marynowanych) tylko nie ze słoika
- • 3 cebule
- • ogórki konserwowe
- • 1 słoiczek grzybków z octu
- • papryka czerwona sproszkowana
1

Ze śledzi zdjąć skórkę. Pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki.
2

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Grzybki i ogórki konserwowe pokroić w drobne kawałki.
3
Na dno przezroczystej miseczki układamy śledzie. Posypujemy papryką. Kładziemy warstwę ogórków, grzybków i cebuli. Zalewamy proporcjonalnie np 5 łyżek zalewy z ogórków konserwowych i 5 łyżek oleju.
4
Następnie kładziemy kolejną warstwę: śledzie-posypujemy papryką, ogórki, grzybki, cebulę i ponownie proporcjonalnie zalewę z ogórków i oliwę. I tak do wyczerpania składników.
5
Sałatkę tą należy przygotować najlepiej na trzy dni przed podaniem. Sałatka musi się przegryźć.
6
Uwagi i spostrzeżenia
- •Sałatkę tą należy przygotować najlepiej na trzy dni przed podaniem. Sałatka musi się przegryźć.
Dodaj komentarz