Jak przygotować rybę po grecku?
Jest to potrawa, która wbrew nazwie jest tradycyjną polską potrawą. Jest łatwa w przygotowaniu, powinna znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Może także zaszczycić nasz stół na każdą inną okazję.
- • 1 kg filetów ryb najlepiej morskich
- • 3 marchewki sredniej wielkości
- • 1 nieduży seler
- • 1 cebula
- • 2 pietruszki
- • seler
- • mąka
- • olej
- • 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
- • sól, pieprz, bazylia, oregano
- • liść laurowy, ziele angielskie

Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki 4-5 centymetrowe.
Następnie delikatnie obtoczyć kawałki ryby w mące dokładnie przyciskając. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Obrane warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wraz z ziołami i przyprawami dusić na niewielkiej ilości oleju, na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy oraz sok z cytryny. W zależności od smaku można dodać odrobinkę cukru.
Po ostudzeniu warzyw i ryby układać w misce naprzemiennie rybę i warzywa. Następnie wstawić do lodówki.
Najlepiej przygotować danie jeden dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki się przegryzą.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-22 14:32:38
Dodaj komentarz