Jak przygotować pyszny sok lub syrop owocowy?
Przygotowanie soku lub syropu owocowego jest naprawdę proste. Trzeba tylko zaopatrzyć się w sokownik, cukier i butelki, do których będzie się zlewać sok. Sokownik składa się z trzech części, wkładanych jedna w drugą. Do dolnej komory wlewa się wodę, w górnej - tej z mnóstwem dziurek, przypominającej nieco durszlak - umieszcza się owoce; w środkowej zbiera się sok. No to do dzieła!
- • Owoce, sokownik, cukier, kwasek cytrynowy, lejek, chochla
Sokownik i owoce umyj.
* Owoce drobne, jagodowe obierz z gałązek i pozbaw szypułek.
*Wiśnie wydryluj.
*Owoce większe: jabłka, śliwki, pigwę, itp. pokrój na mniejsze cząstki i usuń pestki.
Owoce włóż do górnej części sokownika - tej z dziurkami. Pamiętaj o generalnej zasadzie: niech owoców w sokowniku będzie tyle, by sięgały do linii opasującej komorę i biegnącej kilka centymetrów poniżej brzegu naczynia. Im owoce bardziej soczyste, tym mniej kładź ich do dziurkowanej komory sokownika.

Komorę z owocami włóż do części środkowej; obie zaś nałóż na dolną komorę, którą najpierw napełnij wodą (woda musi sięgać kilka centymetrów niżej od brzegu komory i najlepiej powinna być gorąca - to wyraźnie skraca czas przygotowywania soku).

Owoce zasyp cukrem, dodaj też trochę kwasku cytrynowego (jedynie przy przygotowaniu soku z aronii dodaj więcej kwasku). Stosuj zasadę: im słodsze owoce, tym mniej cukru.
By uzyskać sok wysokosłodzony, ale nie syrop, na duży sokownik przeznacz ok. 0,5 - 0,7 kg cukru; na mniejszy sokownik: ok. 0,3 - 0,5 kg cukru. Do syropu dodaj ok. 20% więcej cukru.
Przykryj sokownik pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu. Im owoce większe, mniej soczyste i twardsze, tym dłuższy czas gotowania. Szczególnie długo przygotowuje się sok z aronii. Przeciętnie czas gotowania wynosi 1 - 2 godz. Najszybciej otrzymasz sok wiśni lub winogron.

W międzyczasie umyj i wyparz butelki/słoiki, do których przelejesz sok. Wyparz też koniecznie nakrętki!
Gotowy sok zlej do czystych naczyń, używając wężyka znajdującego się z boku sokownika lub lejka i chochelki. Butelki po napełnieniu natychmiast zamykaj i odstaw do ostygnięcia ustawione do góry dnem.
Tak przygotowany sok możesz przechowywać całymi latami (choć oczywiste jest, że najbardziej wartościowy będzie przez rok).
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pilnuj, by w dolnej komorze cały czas była woda. Jeśli cała wyparuje, przypalisz naczynie.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-06-27 21:54:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:31:43
Dodaj komentarz