Jak przygotować pysznego klopsa bez mięsa?
Zdarza się, że chcemy zjeść coś na szybko, a jednocześnie na ciepło. Nie mamy zbyt dużych funduszy albo czasu na rozmrażanie mięsa. Co zrobić? Proponuję klopsa bez mięsa.
- • jajko
- • bułka tarta
- • przyprawy (sól, pieprz, papryka w proszku)
- • olej do smażenia
Rozbij jajko i roztrzep je jak do jajecznicy.
Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, dodaj też paprykę w proszku.
Do roztrzepanego jajka dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Jeśli chcesz by klops był delikatny, dodaj tyle bułki tartej by uzyskać mieszankę w formie papki. Jeśli ma on być bardziej zbity, dosyp jeszcze troszkę bułki, by uzyskać mieszankę przypominającą kruche ciasto.
Na patelni rozgrzej olej.
Z przygotowanej mieszanki uformuj klopsa i umieść na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Smaż z obu stron do momentu, aż klopsik lekko zbrązowieje. Smacznego.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 13:47:22
Dodaj komentarz