Jak przygotować pyszne przetwory ze śliwek?
Śliwki mają wiele zalet - są smaczne a przy tym pozytywnie wpływają na nasz organizm. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami a dzięki dużej zawartości witaminy B wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.Dieta bogata w śliwki działa antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Śliwki jak każde owoce najlepiej jeść świeże ale możemy z nich również przygotować najróżniejsze rarytasy na zimę.
- • śliwki, cukier, woda, goździki, liście laurowe,ziele angielskie, cynamon, cukier waniliowy, kakao,pomarańcza, śliwowica,miód,kolendra, sól,jałowiec, mielona papryka, gorczyca
Kompot śliwkowy
śliwki - 1 kg
cukier - 1 szklanka
woda - 3 szklanki
goździki - 4 szt
laska cynamonu - kawałek
Owoce myjemy, usuwamy ogonki i układamy w słoikach. Owoce możemy przekroić i wyjąc pestki. Możemy też kłaść całe ale wówczas lepiej śliwki po nakłuwać żeby nie pękały. Z wody, cukru, goździków i cynamonu /dwa ostatnie składniki niekonieczne/ gotujemy zalewę i gorącą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Śliwkowa nutella
śliwki węgierki - 2,5 kg
cukier - 4 kg
cukier waniliowy - 2 op
kakao - 20 dag
Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy i miksujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Powstałą masę przekładamy do rondla, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok. 2 godzin często mieszając. 15 min przed końcem smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy. Gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Powidła śliwkowe bez cukru
bardzo dojrzałe śliwki węgierki - 5 kg
Owoce myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Przekładamy do rondla, smażymy ok. 30 min pod przykryciem często mieszając. Po tym czasie rondel odstawiamy do wystudzenia. Następnego dnia ponownie powidła smażymy 30 min i znów odstawiamy. Trzeciego dnia powidła dosmażamy - dobrze wysmażone są wówczas gdy odrywają się od łyżki dużymi płatami. Gorące powidła przekładamy do słoików i zakręcamy.
Powidła śliwkowe na bogato
śliwki węgierki - 1 kg
renklod - 1 kg
skórka otarta z małej pomarańczy
sok z pomarańczy - 0,25 szklanki
cukier - 30 dag
goździki - 3 szt
śliwowica - 50 ml
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i owoce kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy na średnim ogniu do czasu aż owoce się rozgotują. Dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok. 2 godz. często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia powidła smażymy do czasu aż zgęstnieją tj. ok 2 godz. 20 min przed końcem smażenia dodajemy skórkę pomarańczową i śliwowicę, dokładnie mieszamy. Gorące powidła przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 min.
Śliwki w occie
dojrzałe śliwki - 2 kg
cukier - 1 kg
ocet winny - 2 szklanki
woda - 2 szklanki
ziele angielskie - 10 ziaren
goździki - 6 szt
liście laurowe - 2 szt
cynamon - 1 szczypta
Owoce myjemy, oczyszczamy z szypułek, nakłuwamy i układamy w słoikach. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, zielem angielskim, cynamonem, goździkami i liśćmi laurowymi. Zalewamy owoce w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min.
Marynowane śliwki z miodem
śliwki węgierki - 1 kg
woda - 1 l
ocet 10% - 1,5 szklanki
miód - 0,5 szklanki
goździki - 5 szt
Śliwki myjemy i układamy w słoikach. Wodę zagotowujemy z miodem, octem i goździkami. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z owocami, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. w temp. 90 stopni C.
Chutney śliwkowy
śliwki - 1,5 kg
rodzynki - 10 dag
cebula czerwona - 4 szt
ziele angielskie - 1 łyżeczka
kolendra - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
czerwony ocet winny - 1 szklanka
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Cebule obieramy i drobno siekamy. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i po 20 min odsączamy. Śliwki, rodzynki, cebule wrzucamy do rondla. Dodajemy zmielone ziele angielskie i kolendrę oraz sól, cukier i ocet. Mieszając doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 min - do czasu aż śliwki się rozpadną. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem.
Keczup śliwkowy
śliwki węgierki - 2 kg
pomidory - 2,5 kg
jabłka - 3 szt
czerwone papryki - 3 szt
czosnek - 6 ząbków
cebula czerwona - 6 szt
cukier - 6 łyżek
sól - 4 łyżki
pieprz - 1 łyżeczka
jagody jałowca - 7 szt
ziele angielskie - 4 ziarna
goździki - 2 szt
cynamon - 1 łyżeczka
liście laurowe - 4 szt
gorczyca - 2 łyżeczki
słodka mielona papryka - 2 łyżeczki
ostra mielona papryka - 2 łyżeczki
ocet 10 % - 0,5 szklanki
woda - 1 szklanka
Śliwki myjemy i drylujemy. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i nasiona i kroimy w paseczki lub kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłka /po usunięciu gniazd nasiennych/ kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy często mieszając. Dodajemy zmielone przyprawy i gotujemy do miękkości na małym ogniu.Następnie sos przecieramy przez gęste sito, wlewamy do garnka i dodajemy ocet. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Następnie sos przelewamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocykiem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:51:52
Dodaj komentarz