Jak przygotować pyszne mule w sosie pomidorowym?
Mule czyli owoce morza inaczej nazywane omułkami, jak również małżami. Świeże omułki zachwycają smakiem, oraz delikatnością mięsa. Jestem pewna, że przygotowane małże według poniższego przepisu przypadną do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi owoców morza!
- • Głęboka patelnia lub rondel
- • 1 kg świeżych muli - małży
- • 1-2 średniej wielkości cebule
- • 2 ząbki czosnku
- • 4 łyżki oliwy z oliwek
- • 2 łyżki masła najlepiej osełkowego
- • 1 puszka krojonych w kostkę pomidorów bez skorki
- • sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka lub chili, świeża bazylia
- • 2 bagietki
Mule dokładnie wyczyścić pod bieżącą wodą, zeskrobać wszelkie narośla, oberwać bisiory – zajęcie trochę pracochłonne, ale nie zrażajcie się warto poświęcić trochę czasu. Uszkodzone muszle od razu wyrzucamy, a otwartymi małżami pukamy w blat kuchenny i sprawdzamy czy się zamykają, jeśli nie również wyrzucamy (omułki są martwe).
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w plasterki.
W dużej patelni lub rondlu podgrzać oliwę z oliwek, oraz 2 łyżki masła. Następnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory. Sos doprawić solą, pieprzem, oraz ostrą papryką i gotować przez kilka minut. Dodać odsączone mule, pod przykryciem gotować, aż wszystkie małże się otworzą ok. 6-7min. Od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie omułki oblepiły się sosem. Na końcu dodać świeże liście bazyli.

Gotowe danie podajemy z grzankami z bagietki.
SMACZNEGO! :)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nie gotować małży zbyt długo bo zrobią się gumowate.
- •Porcja dla 4 osób.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 19:42:43
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:10:51
Ostatnio zmieniony: 2011-10-26 18:57:27
Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:23:01
Dodaj komentarz