Jak przygotować pyszne i szybkie desery z truskawek ?
Truskawki to owoce, które warto spożywać nie tylko ze względu na wspaniały smak lecz także dlatego, że zawierają szereg witamin i mikroelementów korzystnie wpływających na nasz organizm. Sezon truskawkowy w pełni wykorzystajmy to i przyrządzajmy pyszne desery. Pamiętajmy, że następnie truskawki dopiero za rok.
- • truskawki,pomarańcze,likier,cukier puder,ocet balsamiczny, pieprz zielony ziarnisty, mleko, żółtka, cukier, wanilia, śmietana kremówka, bezy, białe słodkie wino, woda
Truskawki na pikantnie.
truskawki - 0,5 kg
pomarańcze - 2 szt
likier Grand Marnier /lub inny mocny, owocowy/- 2 łyżki
cukier puder - 4 łyżki
ocet balsamiczny - 0,5 szklanki
ziarna zielonego pieprzu - 10 szt
Z pomarańczy wyciskamy sok i odparowujemy na małym ogniu do czasu aż zmniejszy swą objętość o połowę.Dodajemy do smaku likier. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na ćwiartki i oprószamy cukrem pudrem. Na dno salaterek wlewamy sos pomarańczowy i układamy pokrojone truskawki. Owoce polewamy octem balsamicznym i posypujemy pokruszonym /ale nie zmielonym/ zielonym pieprzem.
Truskawki z wanilią
truskawki - 0,5 kg
mleko - 1,5 szklanki
żółtka - 3 szt
cukier - 0,5 szklanki
wanilia - 1 laska
Mleko zagotowujemy w rondelku, dodajemy rozciętą laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu ok. 5 min a następnie laskę wanilii wyjmujemy. Żółtak ucieramy z cukrem i dodajemy do mleka, cały czas mieszając - do czasu aż powstanie gęstniejący krem. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i układamy w salaterkach a następnie polewamy sosem waniliowym i odstawiamy do wystygnięcia.
Krem truskawkowy
śmietana kremówka - 400 ml
truskawki - 1 kg
bezy - 10 szt
cukier - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 2 łyżki
cukier puder - 1 łyżeczka
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki /kilka okazów możemy odłożyć do dekoracji/. Owoce przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy truskawki oraz pokruszone na duże kawałki bezy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Dekorujemy odłożonymi truskawkami.
Truskawki zapiekane w sosie
truskawki - 30 dag
żółtka - 3 szt
cukier - 5 łyżek
białe słodkie wino - 0,5 szklanki
woda - 3 łyżki
W rondelku zagrzewamy wodę /ma być gorąca ale nie wrząca/. W innym, troszkę mniejszym naczyniu mieszamy żółtka z cukrem i winem a następnie wstawiamy naczynie do rondelka z wodą. Sos ubijamy na parze do czasu aż stanie się biały i gęsty. Do tak przygotowanego sosu dodajemy trzy łyżki wody i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i zapiekamy na złoty kolor. Podajemy na gorąco.
Przysmak truskawkowy na zimno
truskawki - 15 dag
cukier puder - 4 łyżki
śmietana kremówka - 3 szklanki
likier cytrynowy - 4 łyżki
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie rozgniatamy widelcem z połową cukru. Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier i likier. Do powstałej masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią aluminiową, przekładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy folią i zamrażamy.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:06:55
Ostatnio zmieniony: 2012-06-27 11:21:00
Ja uwielbiam trochę zamrozić i takie rozdrobnić blenderem, a potem dodaję troszkę cukru i powstaje prawdziwy sorbet lodowy:)
Ostatnio zmieniony: 2012-06-26 20:53:22
Wybitnie mi "pasuje" łączenie truskawek z niewielką ilością lekkich i aromatycznych %-ów :)
thx
Ostatnio zmieniony: 2012-06-26 15:15:14
Dodaj komentarz