Jak przygotować pyszne desery z jabłek?

Jabłka to tradycyjne polskie owoce. Możemy je dodawać do sałatek, surówek, przygotować z nich musy, dżemy lub kompoty. Ja proponuję przygotować smaczne, proste i szybkie desery jabłkowe, którym żaden niejadek się nie oprze.

  • jabłka,ser mascarpone, rodzynki, migdały,orzechy, miód, masło, herbatniki, kremówka, cukier,rum, twarożek, jogurt, olej, mąka, wino,
1

Jabłka zapiekane z mascarpone
jabłka - 6 szt
serek mascarpone - 50 dag
posiekane migdały bez skórek - 3 łyżki
rodzynki - 3 łyżki
posiekane orzechy laskowe bez skórki - 3 łyżki
miód - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
Serek mascarpone mieszamy z miodem. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i w ich miejsce wsypujemy orzechy, migdały, namoczone i odsączone rodzynki a na koniec wkładamy po kawałku masła. Tak przygotowane jabłka układamy na posmarowanej olejem blaszce i zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone jabłka polewamy mascarpone z miodem. Najlepiej smakuje na ciepło.


2

Jabłka z herbatnikami i śmietaną
jabłka - 6 szt
herbatniki - 15 dag
śmietana kremówka - 2 szklanki
cukier puder - 4 łyżeczki
cynamon - 2 łyżeczki
cukier - 3 łyżeczki
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 2 łyżeczek cynamonu. Gdy jabłka zmiękną odcedzamy je i studzimy. Herbatniki drobno kruszymy, podpiekamy na patelni na jasno brązowy kolor i studzimy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. W pucharkach układamy warstwami: jabłka, herbatniki, śmietanę. Chłodzimy przez ok. 30 min w lodówce.


3

Pyszne plasterki jabłkowe
duże jabłka - 3 szt
miód - 2 łyżki
rum - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
twarożek - 30 dag
śmietana - 4 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
mielony cynamon - do smaku
Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek w plastry i wycinamy gniazda nasienne. Masło rozpuszczamy, mieszamy z miodem i rumem, smarujemy plastry owoców i oprószamy cynamonem. Pieczemy po 2 min z każdej strony na ruszcie. Twarożek mieszamy z cukrem i śmietaną. Upieczone plastry jabłek podajemy z przygotowanym twarożkiem.


4

Jabłka w cieście orzechowym
jabłka - 4 szt duże
gęsty jogurt - 0,75 szklanki
jajka - 2 szt
mielone orzechy laskowe - 5 dag
cukier - 1 łyżka
cukier puder - do posypania
olej - do smażenia
mąka
Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy orzechy i mieszamy. Następnie ciągle ubijając trzepaczką dodajemy mąkę - w takiej ilości by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w plastry, obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.


5

Jabłka w winie
jabłka - 6 szt
herbatniki - 25 dag
białe wytrawne wino - 0,5 szklanki
sok jabłkowy - 1 szklanka
brązowy cukier - 2 łyżki
mielony cynamon - 1 łyżeczka
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. W rondlu mieszamy sok jabłkowy, wino, cukier i zagotowujemy. Do powstałej zalewy wkładamy plastry jabłek i gotujemy 10 min. Większą część odsączonych owoców rozkładamy do pucharków. Herbatniki kruszymy, rozkładamy do pucharków z jabłkami, skrapiamy sokiem, w którym gotowaliśmy jabłka i oprószamy cynamonem. Na wierzch kładziemy pozostałe plastry jabłek jako dekoracje.


6

Jabłkowa mgiełka
jabłka - 60 dag
białka - 3 szt
śmietana kremówka - 3 łyżki
cukier - 4 łyżki
cynamon - szczypta
sok z cytryny - do smaku
Jabłka myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Następnie owoce przecieramy przez sito. Białka ubijamy z cynamonem i cukrem. Do powstałej piany dodajemy mus jabłkowy i kremówkę oraz sok z cytryny.Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godz.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.09.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:49:00

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj