Jak przygotować pyszną bitą śmietanę ?
Bita śmietana to prosty, pyszny deser, który możemy przygotować w mgnieniu oka.Niestety, nie zawsze udaje nam się ubić śmietanę i wówczas zadajemy sobie pytanie: Dlaczego ? Oto kilka moich porad.
- • śmietana,kwasek cytrynowy, białko,cukier, cukier żelujący,cukier waniliowy, czekolada w proszku,cynamon,kawa rozpuszczalna,kakao,
Najważniejsze to schłodzić odpowiednio nie tylko śmietanę ale również naczynie, w którym będziemy ją ubijać /ja wstawiam je na najniższą półkę w lodówce na ok. 30 min/
Kiedy w czasie ubijania śmietana zacznie gęstnieć dodajemy cukier i ubijamy nadal uważając by jej nie "przebić". Jeśli będziemy ją zbyt długo ubijać w śmietanie zaczną pojawiać się grudki masła, które następnie utworzą bryłkę masła. Osobiście wolę ubijać śmietanę ręczną trzepaczką bo wtedy łatwiej zauważyć kiedy śmietana jest wystarczająco ubita i gotowa.
Śmietana szybciej się ubije jeśli dodamy do niej odrobinę kwasku cytrynowego. Jeśli dodamy trochę białka to śmietana również szybciej się ubije a także dłużej pozostanie puszysta.
Jeśli zamiast zwykłego cukru do śmietany dodamy cukier żelujący to nie będzie ona podchodzić wodą.
Aby urozmaicić smak i kolor bitej śmietany możemy do niej dodać:
-. czekoladę w proszku
- kawę rozpuszczalną
- kakao
- cukier waniliowy
- możemy posypać cynamonem lub mieloną kawą
Uwagi i spostrzeżenia
- •Niestety, niekiedy śmietana nie chce się ubić lub zważy się gdyż jest źle przechowywana w sklepie /często przechowuję się ją pół dnia w skrzynce na zapleczu a nie w lodówce czy chłodni/a wtedy żadne triki nie pomogą.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:31:20
Dodaj komentarz