Jak przygotować pyszną bitą śmietanę ?

Bita śmietana to prosty, pyszny deser, który możemy przygotować w mgnieniu oka.Niestety, nie zawsze udaje nam się ubić śmietanę i wówczas zadajemy sobie pytanie: Dlaczego ? Oto kilka moich porad.

  • śmietana,kwasek cytrynowy, białko,cukier, cukier żelujący,cukier waniliowy, czekolada w proszku,cynamon,kawa rozpuszczalna,kakao,
1

Najważniejsze to schłodzić odpowiednio nie tylko śmietanę ale również naczynie, w którym będziemy ją ubijać /ja wstawiam je na najniższą półkę w lodówce na ok. 30 min/


2

Kiedy w czasie ubijania śmietana zacznie gęstnieć dodajemy cukier i ubijamy nadal uważając by jej nie "przebić". Jeśli będziemy ją zbyt długo ubijać w śmietanie zaczną pojawiać się grudki masła, które następnie utworzą bryłkę masła. Osobiście wolę ubijać śmietanę ręczną trzepaczką bo wtedy łatwiej zauważyć kiedy śmietana jest wystarczająco ubita i gotowa.


3

Śmietana szybciej się ubije jeśli dodamy do niej odrobinę kwasku cytrynowego. Jeśli dodamy trochę białka to śmietana również szybciej się ubije a także dłużej pozostanie puszysta.


4

Jeśli zamiast zwykłego cukru do śmietany dodamy cukier żelujący to nie będzie ona podchodzić wodą.


5

Aby urozmaicić smak i kolor bitej śmietany możemy do niej dodać:
-. czekoladę w proszku
- kawę rozpuszczalną
- kakao
- cukier waniliowy
- możemy posypać cynamonem lub mieloną kawą


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Niestety, niekiedy śmietana nie chce się ubić lub zważy się gdyż jest źle przechowywana w sklepie /często przechowuję się ją pół dnia w skrzynce na zapleczu a nie w lodówce czy chłodni/a wtedy żadne triki nie pomogą.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.03.2012

Komentarze

pyszne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:31:20

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj