Jak przygotować przetwory z dyni ?

Dynia najczęściej kojarzy nam się z ozdobnym warzywem wykorzystywanym na Halloween. Tymczasem warzywo to bogate jest w wiele cennych składników mineralnych, np: potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni zawiera dużo prowitaminy A, E, B1, B2, C i PP oraz kwas foliowy i pantotenowy oraz błonnik i pektyny. Wszystkie te składniki korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca, układu trawiennego oraz przemianę materii. Dlatego warto spożywać dynię i przyrządzać z niej przetwory.

  • dynia, cytryna,goździki, cynamon, cukier, ocet winny, imbir, pieprz, woda, miód, cebula, koper, gorczyca, liście laurowe, sól, chrzan, gruszki, pomarańcze, wódka, spirytus
1

Kompot z dyni
duża dynia
cytryny - 10 szt
goździki - 10 szt
cukier - 1,5 kg
kawałek kory cynamonu
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miękki miąższ z pestkami. Tak przygotowaną dynię kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz goździki i korę cynamonu. Odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 12 godz. Po tym czasie dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dynię wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 min.


2

Marynata z dyni
dynia /obrana i bez pestek/ - 3 kg
ocet winny - 2 szklanki
woda -1,5 szklanki
cukier -1,75 kg
mielony imbir - 1 łyżka
pieprz - 4 ziarna
Dynię kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z octem winnym i cukrem i do wrzącej dodajemy dynię, imbir i utłuczone ziarna pieprzu. Gotujemy ok. 15 min. Dynię odsączamy z zalewy i układamy w słoikach. Zalewę ponownie zagotowujemy i gorącą zalewamy dynię w słoikach. Słoje zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem do wystudzenia.


3

Marynata z dyni z nutką miodu
dynia /obrana i bez pestek/ - 1,5 kg
biały ocet winny 6% - 2 szklanki
cukier - 0,3 szklanki
miód - 3 łyżki
cebula - 1 szt
biała gorczyca - 1 łyżka
liście laurowe - 3 szt
skórka z połowy cytryny
koper - 2 kwiatostany
sól - 2 łyżki
świeży chrzan - kawałek
woda - 2 szklanki
Dynię kroimy w kostkę, oprószamy solą i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i miodem.Do gorącej zalewy wrzucamy dynię i gotujemy ok. 3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy. Chrzan i cebulę obieramy, kroimy na kawałki i wraz z dynią układamy w słoikach. Na wierzchu układamy pokruszone liście laurowe, gorczycę, koper oraz skórkę z cytryny. Słoiki napełniamy zalewą i odstawiamy na 12 godz. Następnie zalewę wylewamy ze słoików, zagotowujemy, studzimy i ponownie wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.


4

Marynata dyniowo-gruszkowa
dynia /obrana i bez pestek/ - 1,5 kg
twarde gruszki - 1,5 kg
ocet winny - 3 szklanki
cukier - 1 kg
goździki - 8 szt
imbir świeżo starty - 0,5 łyżeczki
cytryna - 1 szt
woda - 2 szklanki
Ocet winny zagotowujemy z wodą, imbirem, goździkami, cukrem i skórką okrojoną z cytryny. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do wrzącej zalewy. Gotujemy na małym ogniu 10 min. Dynie kroimy w kostkę i dodajemy do gruszek. Gotujemy 15 min.Po tym czasie usuwamy skórkę cytrynową a gorące gruszki z dynią i zalewą przekładamy do słoików. Zakręcamy i przykrywamy kocem.


5

Dżem z dyni z nutką pomarańczy
twardy miąższ dyni /bez skórki i pestek/ - 0,5 kg
pomarańcze - 2 szt
cukier - 60 dag
Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier, mieszamy i dostawiamy na 3 godz. w chłodne miejsce. Pomarańcze szorujemy i ścieramy z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Miąższ pomarańczy kroimy w małą kostkę. Do dyni dodajemy skórkę i miąższ pomarańczy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min - dżem powinien być gęsty i szklisty. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.


6

Nalewka dyniowa
dynia /bez skórki i pestek/ - 2 kg
cukier - 2,5 szklanki
czysta wódka - 2 szklanki
spirytus 70% - 1 szklanka
Dynię obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 15 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość odcedzamy. Do uzyskanej nalewki dodajemy cukier, mieszamy, przecedzamy przez gazę lub bibułę i rozlewamy do butelek. Zakręcamy i odstawiamy na 4 m-ce.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.08.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj