Jak przygotować przetwory na zimę z brukselką?
Brukselka to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Choć podczas gotowania jej zapach nie zachęca do spożywania to warto zadbać by często gościła na naszych stołach gdyż zawiera duże ilości witamin, soli mineralnych i błonnika.Brukselkę możemy spożywać na bieżąco - gotowaną, zasmażaną, zapiekaną - ale możemy także przygotować z niej smaczne przetwory na zimę.
- • brukselka, ocet, woda, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, gorczyca, koper, woda po kiszonych ogórkach, czosnek
Brukselka marynowana łagodna
brukselka - 1 kg
zalewa:
ocet winny 10% - 0,75 szklanki
woda - 1,5 szklanki
sól - 3 łyżeczki
cukier - 2 łyżki
pieprz ziarnisty - 10 ziaren
ziele angielskie - 7 ziaren
gorczyca - 0,5 łyżeczki
Brukselką oczyszczamy z wierzchnich liści, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 min. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i ponownie dokładnie odsączamy. Układamy w słoikach. Ocet zagotowujemy z wodą, solą, cukrem, pieprzem, gorczycą i zielem angielskim i gorącą zalewą napełniamy słoiki z brukselką. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem do wystygnięcia.
Brukselka marynowana pikantna
brukselka - 1 kg
zalewa:
woda - 2 szklanki
ocet 10% - 3 szklanki
nasiona kopru - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 10 ziaren
sól - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 1 min., odsączamy i układamy dość ciasno w słoikach.Z podanych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i gorącą napełniamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
Brukselka kiszona
brukselka - 1 kg
sok po kiszonych ogórkach - 1 l
czosnek - 4 ząbki
sól
Brukselkę oczyszczamy, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 min. Odsączamy, studzimy a następnie układamy dość ciasno w słoikach. Dodajemy ząbki czosnku, zalewamy sokiem po kiszonych ogórkach, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-24 18:07:46
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:50:01
Dodaj komentarz