Jak przygotować przekąski z gotowego ciasta francuskiego?
Od kiedy ciasto francuskie można dostać w każdym /prawie/ sklepie spożywczym życie stało się o wiele prostsze. Z gotowego ciasta bardzo szybko i w prosty sposób można przygotować smaczne /nie tylko słodkie/ przekąski. Oto kilka propozycji dań głównych i dodatków do obiadu.
- • Lista produktów przy każdym przepisie
Paszteciki
ciasto francuskie - 1 opakowanie
pieczarki - 30 dag
cebula - 1 szt
olej - 2 łyżki
sól, pieprz, papryka
Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i smażymy do czasu aż płyn całkowicie odparuje. Oprószamy papryką, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółeczka, na połowie układamy farsz a pozostałymi kółeczkami przykrywamy te z farszem i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C pieczemy ok. 20 min.
Roladki serowo-mięsne w cieście francuskim
ciasto francuskie - 1 op
żółty ser starty na drobno na tarce - 4 łyżki
mąka - 3 łyżki
jajko - 1 szt
pierś z kurczaka podwójna - 1 szt
mąka - 4 łyżki
pieprz, sól, mielona papryka
olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy, ze środka odcinamy mniejsze kawałki a resztę dzielimy na cztery kotleciki i rozbijamy. Odcięte mniejsze kawałki kroimy na małe kawałki, dodajemy starty żółty ser i przyprawiamy do smaku. Mieszamy, dzielimy na cztery części i formujemy z nich wałeczki. Na każdym rozbitym kotleciku układamy po jednym wałeczki i zwijamy w rulonik. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, dzielimy na cztery części. Obsmażone i ostudzone roladki zawijamy w ciasto francuskie, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem soli, pieprzu i papryki i pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Pierożki na bogato
ciasto francuskie - 2 op
pieczarki - 30 dag
wędlina /boczek, kiełbasa/ - 20 dag
papryka czerwona - 1 szt
cebula - 1 szt
masło - 2 łyżki
sól, pieprz, papryka
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w mała kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki, cebulę i paprykę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka /np. szklanką/, na każdym kółeczku układamy porcję farszu i zlepiamy jak pierogi. Układamy na blaszce i pieczemy ok.20 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Pierożki z mięsem gotowanym
ciasto francuskie - 1 op
mięso gotowane /np. z rosołu/ - 20 dag
pieczarki - 10 dag
papryka czerwona - 1 strąk mały
cebula - 1 szt
masło - 1 łyżka
sól, pieprz, keczup pikantny
Pieczarki i cebulę obieramy, drobno kroimy, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy do pieczarek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy keczup /ok. 1 łyżeczki/ żeby farsz był pikantny. Odstawiamy do przestudzenia.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, na każdym układamy po porcji farszu i zlepiamy jak pierogi. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ciasto francuskie przed wstawieniem do piekarnika można posmarować rozmąconym jajkiem zyska wówczas ładną rumiana skórkę.
Dodaj komentarz