Jak przygotować potrawy z białej kiełbasy - 7 przepisów?

W Wielkanoc w większości domów na stole pojawia się biała kiełbasa. Najczęściej podajemy ją jako dodatek do żurku lub zwyczajnie podgrzewamy w garnku z wodą. A może warto podać ją w troszkę innym wydaniu: podsmażoną, podpieczoną, w cieście lub z dodatkiem warzyw czy suszonych owoców. Choć przygotowanie jej zajmie nam troszkę więcej czasu to jednak jej smak i zadowolenie gości wynagrodzi nam ten trud.

  • Lista produktów załączona do przepisów.
1

Biała kiełbasa z nutką żurawiny
surowa biała kiełbasa - 6 szt
dżem żurawinowy - 0,75 szklanki
świeżo starty chrzan - 4 łyżki
olej - 3 łyżki
czysta wódka - 1 łyżka
Kiełbasy myjemy, nakłuwamy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Dżem żurawinowy mieszamy z chrzanem i wódką. Kiełbasy wyjmujemy z wody, układamy w naczyniu żaroodpornym /naczynie powinno być dość duże żeby kiełbas nie układać jednej na drugiej/ i wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie kiełbaski powinny być zrumienione i wtedy je smarujemy połową przygotowanej glazury. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie kiełbasy odwracamy, smarujemy pozostałą glazurą i ponownie zapiekamy 10 min.


2

Rolada z ciasta francuskiego z białą kiełbasą
biała kiełbasa parzona - 50 dag
ciasto francuskie gotowe - 30 dag
żółty ser - 15 dag
jajka - 3 szt
majeranek - 1 łyżka
bułka tarta - 4 łyżki
pieprz, sól, mielona papryka
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy w drobną kostkę. Jajka rozbijamy /jedno białko odkładamy/, rozmącamy, dodajemy bułkę tartą, przyprawy, pokrojoną kiełbasę i mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy białkiem i rozkładamy starty żółty ser a na nim masę z kiełbasą. Całość zwijamy w roladę i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


3

Biała kiełbasa w cieście ziemniaczanym
biała kiełbasa parzona - 40 dag
ziemniaki - 1 kg
żółtka - 2 szt
masło - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mielona papryka
olej do smażenia
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, każdą kiełbasę przekrawamy na pół a następnie wzdłuż na cztery paski. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy na dłoni placuszek, układamy na nim kawałek kiełbasy i oblepiamy masą dokładnie z każdej strony. Smażymy w głębokim oleju na małym ogniu na złoty kolor.


4

Białą kiełbasa zapiekana z cebulą i śliwkami
cebula - 5 szt
suszone śliwki - 10 dag
biała kiełbasa - 5 szt
cukier - 0,5 łyżeczki
bulion z kostki - 1 szklanka
majeranek - 2 łyżki
olej
pieprz
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Śliwki przekrawamy na pół, dodajemy do cebuli i mieszamy z cukrem i majerankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wkładamy połowę mieszanki śliwkowo-cebulowej i zalewamy gorącym bulionem. Mieszamy. Następnie do naczynia wkładamy białą kiełbasę. na kiełbasę wykładamy pozostałą część mieszanki śliwkowo-cebulowej, skrapiamy olejem /2-3 łyżki/ i oprószamy pieprzem. Zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


5

Grillowane ślimaczki z białej kiełbasy
cienka biała kiełbasa - 1 kg
musztarda grillowa - 3 łyżki
suszone pomidory - 2-3 szt
ostra papryczka - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
Kiełbaski zwijamy w ślimaczki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Suszone pomidory drobno kroimy. Papryczkę oczyszczamy z pestek, również drobno siekamy, mieszamy z pomidorami, musztardą, oliwą i smarujemy kiełbaski. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godz. Po tym czasie kiełbaskę obsmażamy na patelni grillowej.


6

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką
biała kiełbasa - 1 kg
cebula - 6 szt
papryka kolorowa - 5 strąków
masło - 1 łyżka
żółty ser - 25 dag
majeranek - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy ją na ok. 2 cm kawałki. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i układamy w nim warstwami: kiełbasę, paprykę, cebulę i ponownie kiełbasę, paprykę, cebule. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i posypujemy ziołami. Zapiekamy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


7

Winna biała kiełbasa
biała kiełbasa surowa - 1 kg
oliwa - 2 łyżki
czosnek - 5 ząbków
wytrawne czerwone wino - 1,75 szklanki
rozmaryn - 5 gałązek
kiełbasę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę wraz z czosnkiem.Gdy kiełbasa się zrumieni wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy jeszcze ok. 10 min.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.03.2013

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:06:16

Ciekawe, ciekawe przepisy :)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-24 11:30:35

Dziękuję za komentarz.Na święta wielkanocne tradycyjnie kupuję białą kiełbasę. Za pierwszym razem każdy zje ją z apetytem ale za drugim trzeba przygotować ją jakoś inaczej, żeby domownicy chętniej po nią sięgnęli. Polecam każdy przepis ale co Tobie najbardziej zasmakuje to kwestia własnych ulubionych kulinarnych smaków.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 21:51:15

ooooooooooo ale dużo, dzięki, ale który wybrać??? Wyczerpująco....

Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 19:54:49

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj