Jak przygotować potrawy z białej kiełbasy - 7 przepisów?
W Wielkanoc w większości domów na stole pojawia się biała kiełbasa. Najczęściej podajemy ją jako dodatek do żurku lub zwyczajnie podgrzewamy w garnku z wodą. A może warto podać ją w troszkę innym wydaniu: podsmażoną, podpieczoną, w cieście lub z dodatkiem warzyw czy suszonych owoców. Choć przygotowanie jej zajmie nam troszkę więcej czasu to jednak jej smak i zadowolenie gości wynagrodzi nam ten trud.
- • Lista produktów załączona do przepisów.
Biała kiełbasa z nutką żurawiny
surowa biała kiełbasa - 6 szt
dżem żurawinowy - 0,75 szklanki
świeżo starty chrzan - 4 łyżki
olej - 3 łyżki
czysta wódka - 1 łyżka
Kiełbasy myjemy, nakłuwamy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 min. Dżem żurawinowy mieszamy z chrzanem i wódką. Kiełbasy wyjmujemy z wody, układamy w naczyniu żaroodpornym /naczynie powinno być dość duże żeby kiełbas nie układać jednej na drugiej/ i wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie kiełbaski powinny być zrumienione i wtedy je smarujemy połową przygotowanej glazury. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min. Po tym czasie kiełbasy odwracamy, smarujemy pozostałą glazurą i ponownie zapiekamy 10 min.
Rolada z ciasta francuskiego z białą kiełbasą
biała kiełbasa parzona - 50 dag
ciasto francuskie gotowe - 30 dag
żółty ser - 15 dag
jajka - 3 szt
majeranek - 1 łyżka
bułka tarta - 4 łyżki
pieprz, sól, mielona papryka
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy w drobną kostkę. Jajka rozbijamy /jedno białko odkładamy/, rozmącamy, dodajemy bułkę tartą, przyprawy, pokrojoną kiełbasę i mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy białkiem i rozkładamy starty żółty ser a na nim masę z kiełbasą. Całość zwijamy w roladę i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Biała kiełbasa w cieście ziemniaczanym
biała kiełbasa parzona - 40 dag
ziemniaki - 1 kg
żółtka - 2 szt
masło - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mielona papryka
olej do smażenia
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, każdą kiełbasę przekrawamy na pół a następnie wzdłuż na cztery paski. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy na dłoni placuszek, układamy na nim kawałek kiełbasy i oblepiamy masą dokładnie z każdej strony. Smażymy w głębokim oleju na małym ogniu na złoty kolor.
Białą kiełbasa zapiekana z cebulą i śliwkami
cebula - 5 szt
suszone śliwki - 10 dag
biała kiełbasa - 5 szt
cukier - 0,5 łyżeczki
bulion z kostki - 1 szklanka
majeranek - 2 łyżki
olej
pieprz
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Śliwki przekrawamy na pół, dodajemy do cebuli i mieszamy z cukrem i majerankiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wkładamy połowę mieszanki śliwkowo-cebulowej i zalewamy gorącym bulionem. Mieszamy. Następnie do naczynia wkładamy białą kiełbasę. na kiełbasę wykładamy pozostałą część mieszanki śliwkowo-cebulowej, skrapiamy olejem /2-3 łyżki/ i oprószamy pieprzem. Zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Grillowane ślimaczki z białej kiełbasy
cienka biała kiełbasa - 1 kg
musztarda grillowa - 3 łyżki
suszone pomidory - 2-3 szt
ostra papryczka - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
Kiełbaski zwijamy w ślimaczki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Suszone pomidory drobno kroimy. Papryczkę oczyszczamy z pestek, również drobno siekamy, mieszamy z pomidorami, musztardą, oliwą i smarujemy kiełbaski. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godz. Po tym czasie kiełbaskę obsmażamy na patelni grillowej.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką
biała kiełbasa - 1 kg
cebula - 6 szt
papryka kolorowa - 5 strąków
masło - 1 łyżka
żółty ser - 25 dag
majeranek - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy ją na ok. 2 cm kawałki. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i układamy w nim warstwami: kiełbasę, paprykę, cebulę i ponownie kiełbasę, paprykę, cebule. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i posypujemy ziołami. Zapiekamy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Winna biała kiełbasa
biała kiełbasa surowa - 1 kg
oliwa - 2 łyżki
czosnek - 5 ząbków
wytrawne czerwone wino - 1,75 szklanki
rozmaryn - 5 gałązek
kiełbasę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę wraz z czosnkiem.Gdy kiełbasa się zrumieni wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:06:16
Ostatnio zmieniony: 2013-03-24 11:30:35
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 21:51:15
Ostatnio zmieniony: 2013-03-17 19:54:49
Dodaj komentarz