Jak przygotować nadziewane, smażone pieczarki?

Kolejna ze świetnych, znanych mi alternatyw dla kotletów drobiowych czy schabowego. Smakują wyśmienicie i idealnie sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe jak i jako gorąca przekąska na imprezie. Polecam.

  • Składniki pieczarek:
  • -pieczarki
  • -masło do podsmażenia pieczarek
  • - sól, pieprz do pieczarek
  • - filet z kurczaka do zmielenia
  • - przyprawy do mięsa
  • - nieco startego sera żółtego
  • - jajko rozkłócone z mąką do panierowania pieczarek
  • - bułka tarta do panierki
  • - olej do smażenia mięsa, a potem pieczarek
1
foto: ShaVi foto: ShaVi

Pieczarki oczyszczamy,obieramy i wycinamy nóżki oraz wykrawamy nieco środka tak aby powstały koszyczki które napełnimy nadzieniem.


2
foto: ShaVi foto: ShaVi

Te wszystkie nóżki i resztki z pieczarek ucieramy na tarce na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem po czym podsmażamy na patelni na masełku, aż do momentu całkowitego odparowania.


3
foto: ShaVi foto: ShaVi

W czasie gdy pieczarki nam się podsmażają oczyszczamy filet z kurczaka, kroimy po czym mielimy w maszynce.


4
foto: ShaVi foto: ShaVi

Zmielone mięso doprawiamy wedle upodobań. Ja dodaję pieprz kolorowy, sól, przyprawę do drobiu, słodką i ostrą paprykę praz odrobinę ziół prowansalskich.


5
foto: ShaVi foto: ShaVi

Doprawione mięso podsmażamy na oleju tak długo, aż Nam się ładnie zarumieni.


6
foto: ShaVi foto: ShaVi

Gdy mięso już się usmaży łączymy je z naszymi pieczarkami i podsmażamy jeszcze chwilkę by smaki ładnie się połączyły.


7
foto:ShaVi foto:ShaVi

Pora nadziać i przygotować do smażenia pieczarki. Ścieramy nieco sera żółtego. Rozkłócamy jajko z odrobiną mąki. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Tak szykujemy każdą pieczarkę: Do koszyczka nakładamy nadzienie mięsno - pieczarkowe, następnie posypujemy ją nieco serem żółtym, kolejnym krokiem jest obtoczenie pieczarki w jajku, a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się skórki.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż zależy ona od ilości pieczarek, które chcemy przyrządzić.

  • Zamiast zmielonego mięsa drobiowego można oczywiście użyć mięsa wieprzowo - wołowego.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 31.05.2013

Komentarze

Fajny pomysł, lubię takie przekąski, chętnie wypróbuję :)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-15 10:51:58

Zapewniam że równie świetnie smakuje ;-)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-05 10:30:12

świetnie to wygląda ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-04 18:10:26

Prawda? To naprawdę fajna alternatywa dla zwykłego kotleta, można tym daniem też fajnie zaskoczyć gości - bo usmażona pieczarka na początku z wyglądu niczym nie zapowiada, że jest pieczarką ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-06-04 10:40:38

Robię podobnie- smaczne danie:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-03 17:37:57

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj