Jak przygotować nadziewane, smażone pieczarki?
Kolejna ze świetnych, znanych mi alternatyw dla kotletów drobiowych czy schabowego. Smakują wyśmienicie i idealnie sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe jak i jako gorąca przekąska na imprezie. Polecam.
- • Składniki pieczarek:
- • -pieczarki
- • -masło do podsmażenia pieczarek
- • - sól, pieprz do pieczarek
- • - filet z kurczaka do zmielenia
- • - przyprawy do mięsa
- • - nieco startego sera żółtego
- • - jajko rozkłócone z mąką do panierowania pieczarek
- • - bułka tarta do panierki
- • - olej do smażenia mięsa, a potem pieczarek

Pieczarki oczyszczamy,obieramy i wycinamy nóżki oraz wykrawamy nieco środka tak aby powstały koszyczki które napełnimy nadzieniem.

Te wszystkie nóżki i resztki z pieczarek ucieramy na tarce na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem po czym podsmażamy na patelni na masełku, aż do momentu całkowitego odparowania.

W czasie gdy pieczarki nam się podsmażają oczyszczamy filet z kurczaka, kroimy po czym mielimy w maszynce.

Zmielone mięso doprawiamy wedle upodobań. Ja dodaję pieprz kolorowy, sól, przyprawę do drobiu, słodką i ostrą paprykę praz odrobinę ziół prowansalskich.

Doprawione mięso podsmażamy na oleju tak długo, aż Nam się ładnie zarumieni.

Gdy mięso już się usmaży łączymy je z naszymi pieczarkami i podsmażamy jeszcze chwilkę by smaki ładnie się połączyły.

Pora nadziać i przygotować do smażenia pieczarki. Ścieramy nieco sera żółtego. Rozkłócamy jajko z odrobiną mąki. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Tak szykujemy każdą pieczarkę: Do koszyczka nakładamy nadzienie mięsno - pieczarkowe, następnie posypujemy ją nieco serem żółtym, kolejnym krokiem jest obtoczenie pieczarki w jajku, a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się skórki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż zależy ona od ilości pieczarek, które chcemy przyrządzić.
- •Zamiast zmielonego mięsa drobiowego można oczywiście użyć mięsa wieprzowo - wołowego.
• Przeczytaj teraz:
Galeria




Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-06-15 10:51:58
Ostatnio zmieniony: 2013-06-05 10:30:12
Ostatnio zmieniony: 2013-06-04 18:10:26
Ostatnio zmieniony: 2013-06-04 10:40:38
Ostatnio zmieniony: 2013-06-03 17:37:57
Dodaj komentarz