Jak przygotować masy do wafli ?
Kiedy nie macie czasu ani "natchnienia" do pieczenia ciasta polecam przygotowanie szybkich i prostych w przygotowaniu mas, którymi przekładamy suche wafle i przekąska do kawy gotowa. Możemy oczywiście kupić gotową masę w puszce np. masę krówkową czy kakaową ale taka domowa jest smaczniejsza i bez sztucznych konserwantów.
- • masło, cukier, mleko, mleko w proszku,kakao, wiórki kokosowe,kwaśna śmietana, jajko,galaretka, śmietana w proszku, kawa cappuccino, landrynki

Masa czekoladowa
masło - 1 kostka
cukier - 1,5 szklanki
mleko - 0,5 szklanki
mleko w proszku - 0,5 op.
kakao - 2 łyżki
Masło przekładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, wlewamy mleko i wsypujemy kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu często mieszając by masa nie przypaliła się. Kiedy składniki roztopią się, połączą a cukier dobrze rozmiesza, masę zagotowujemy a następnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do masy dodajemy porcjami mleko w proszku /ja wykorzystują takie w niebieskim woreczku/ i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą od razu smarujemy wafle - masa dość szybko twardnieje.
Masa kokosowa
słodkie mleko - 3 szklanki
cukier - 2 szklanki
wiórki kokosowe - 1 szklanka
masło - 0,5 kostki
Mleko z cukrem gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby cukier się nie przypalił.Gdy masa zacznie gęstnąć wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie dokładnie mieszamy.Gotową masą smarujemy wafle, dociskamy i odstawiamy na ok. godzinę.
Masa galaretkowa
masło - 1 kostka
cukier - 1 szklanka
kwaśna śmietana - 1 szklanka
jajko - 1 szt
galaretka - 1 op.
Masło /ewentualnie margarynę/ roztapiamy w rondelku i mieszamy do czasu aż cukier się roztopi. Dodajemy śmietanę, jajko i suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 min na maleńkim ogniu. Masę odstawiamy do przestygnięcia a następnie przekładamy nią wafle.
Masa śmietanowo-cappuccino
śmietana 30% - 20 dag
cukier - 0,75 szklanki
masło - 0,5 kostki
śmietana do kawy w proszku - 10 dag
cappuccino w proszku - 10 dag
Masło wkładamy do rondelka. Dodajemy płynną śmietanę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż masło się rozpuści ciągle mieszając. Masę zagotowujemy a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę w proszku i cappuccino. Dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję kremy toffi. Masą smarujemy wafle, przyciskamy i odstawiamy na ok. godz. do lodówki.
Masa landrynkowa
cukier - 1 szklanka
mleko - 2 szklanki
masło - 1 kostka
landrynki o dowolnym smaku /ja preferuję miętowe/ - 2 op
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy cukier i mleko. Mieszamy. Następnie dodajemy landrynki i gotujemy na małym ogniu do czasu aż landrynki się rozpuszczą, wszystkie składniki się połączą a masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie masę miksujemy aby była klarowna i jednolita. Masą przekładamy wafle, obciążamy i odstawiamy na ok. 20 min. żeby wafle dobrze się skleiły.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli nie chcemy by wafle były zbyt słodkie możemy co drugą, trzecią warstwę zamiast masą przełożyć kwaskowym dżemem np. z czarnej porzeczki lub śliwek
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:14:08
Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 17:50:33
Ostatnio zmieniony: 2012-08-13 02:05:49
Dodaj komentarz