Jak przygotować herbatę z imbiru?

Herbata imbirowa jest genialnym środkiem wzmacniającym, rozgrzewającym i antybakteryjnym. Można ją pić na ciepło lub na zimno (w tym wydaniu jest idealna na lato i wspaniale odświeża podczas upałów).

  • mały korzeń imbiru
  • miód
  • sok z cytryny
  • sok z pomarańczy
1

Na samym początku musimy drobno zetrzeć mały korzeń świeżego imbiru, byśmy uzyskali 3 łyżki stołowe.


2

Gotujemy starty imbir w litrze wody na dużym ogniu. Nie nakrywamy garnka przykrywką.


3

Po zdjęciu z ognia i odczekaniu około 10 minut dodajemy 5 łyżek stołowych miodu. Musimy teraz zamieszać naszą herbatę, by miód całkowicie się rozpuścił.


4

Teraz musimy przecedzić herbatę, byśmy nie pili z "fusami" startego imbiru.


5

Następnie dodajemy 5 łyżek stołowych świeżego soku z pomarańczy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.


6

Jeśli chcemy podać herbatkę imbirową pod postacią ice-tea to musimy ją przed podaniem schłodzić. Możemy dodatkowo podawać ją w szklankach wypełnionych kruszonym lodem


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.02.2010

Komentarze

Ciekawa porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:33:03

przyda się

Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 12:41:50

A czy może być już starty imbir?

Ostatnio zmieniony: 2012-12-13 18:59:50

Musze spróbować !

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 14:08:54

Świetna herbata :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-12 14:31:23

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj