Jak przygotować drobiowe "Trojki" ?
Trojki to kotleciki drobiowe rodem zza wschodniej granicy które smażone są podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Można je przyrządzić na wiele sposobów jednak podstawowymi składnikami przepisu są zawsze: pokrojona w kostkę pierś z kurczaka (lub z indyka) oraz uprzednio lekko podsmażona-uprażona czerwona cebula. Trzecim składnikiem-dodatkiem (stąd właśnie nazwa: Trojki) może być przykładowo: kukurydza z puszki; obrany ze skórki ogórek kiszony; zielony groszek; jedno lub wielokolorowa papryka; brukselka; żółty ser; miąższ z pomidorów czy też świeżo zebrane grzyby leśne. Tutaj szczególnie polecę kurki lub rydze - plus: listki mięty, natka kolendry, cytryna - mniaam :) Oczywiście dodatki tego wymagające należy również pokroić w kostkę. Ileż gustów, smaków i pomysłów na dodatki - tyleż może być przepisów na Trojki. W zależności od trzeciego składnika-dodatku należy jednak pamiętać, aby dobrać odpowiednie przyprawy. Do kiszonego ogórka nie bardzo przecież pasuje ostra papryka lub chili, a z kolei do kukurydzy - czosnek i majeranek. Na odwrót i owszem - jakoś to smakowo bardziej "wygląda"... Tak jak i główne dwa składniki potrawy są stałe, tak i nie zmieniają się również trzy podstawowe zasady przygotowania Trojek. Po pierwsze: składniki powinny zawsze występować w równych ilościach, czyli: 1/3 pokrojonego mięsa drobiowego, 1/3 uprażonej czerwonej cebuli oraz 1/3 składnika-dodatku według własnych upodobań. Dwa: do Trojek zawsze dodaje się majonez, śmietanę, mąkę oraz jajka. I po trzecie: kotleciki smaży się dość długo na raczej małym ogniu oraz tak jak placki ziemniaczane "na dwa razy" - każdą ze stron jednokrotnie. To może tyle tytułem wstępu. Poniżej w roli głównej: Trojki pieczarkowe z dwóch piersi z kurczaka.
- • Piersi z drobiu.
- • Czerwona cebula.
- • Dodatki - według uznania.
- • Majonez, śmietana, mąka oraz jajka.
- • Olej i przyprawy.

Umyte i osuszone mięso drobiowe oczyścić z błonek oraz z ewentualnych kostek i chrząstek. Przekroić w poprzek poziomo tak aby uzyskać dwa płaty z jednej piersi, następnie w paski i dopiero teraz w kosteczkę nie większą niż 1cm na 1cm. Pokrojone mięso przełożyć do sporej miski i przesypać delikatnie przesianą przez sitko przyprawą typu Vegeta (bez grubych warzyw-jarzyn).

6-8 średnich pieczarek umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę o podobnej wielkości jak mięso i przełożyć do miski z mięsem.
Dwie średnie czerwone cebule również obrać, pokroić w dużą kostkę a następnie podprażyć na patelni w małej ilości tłuszczu z dodatkiem odrobiny cukru oraz odrobiny przyprawy typu Maggi.

Przestudzoną cebulę przełożyć do miski z mięsem i z pieczarkami. Dodać 2-3 pełne łyżki śmietany i tyleż samo majonezu, 1 łyżkę mąki a także nieco posiekanej natki pietruszki. Do miski wybić również 3 jajka, całość dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem (duuużo pieprzu:).
Masa powinna być raczej luźna - podobna konsystencją do tej na placki ziemniaczane.

Na patelni rozgrzać półcentymetrową warstwę oleju a następnie zmniejszyć ogień. Przygotowaną masę nakładać na patelnię łyżką oraz formować z niej płaskie kotleciki. Smażyć dość długo na małym ogniu aż do uzyskania ciemno złotego koloru, najpierw z jednej - potem z drugiej strony.
Podawać na gorąco lub na zimno - np. w bułce z sałatą lub na kanapkach ze szczypiorkiem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Do przygotowywania posiłków na gorąco (o ile oczywiście wymaga tego przepis) zawsze staram się dodawać gęsty majonez własnej roboty: http://www.zaradni.pl/porada/1064,jak_zrobic_przepyszny_majonez
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 17:52:08
Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 10:28:10
Dodaj komentarz