Jak przygotować domowe lody?
Najlepszym deserem na upalne dni są lody, dlatego latem kupujemy ich ogromne ilości. jeśli dobrze policzymy to okaże się, że wydajemy na nie nie małą kwotę. Dlatego warto się zastanowić czy nie taniej nas wyniesie przygotowanie ich własnoręcznie. Dodatkowym plusem przygotowania lodów w domu jest fakt, że wiemy co jemy.
- • śmietana, mleko skondensowane,gorzka czekolada,żółtka, mleko, pomarańcze,cukier, cukier waniliowy,jagody, czarne porzeczki,jogurt naturalny,cynamon
Lody z czekoladą
śmietana 30% - 500 ml
mleko skondensowane słodzone - 400 ml
czekolada gorzka - 1 tabliczka
Śmietanę chłodzimy a następnie ubijamy na sztywno. Gdy już będzie ubita /nie przerywając ubijania/ stopniowo wlewamy skondensowane mleko. Na koniec dodajemy startą /lub drobno posiekaną/ gorzką czekoladę i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Mrozimy co najmniej 5 godz.
Lody pomarańczowe
żółtka - 3 szt
mleko - 1 szklanka
pomarańcze - 3 szt
cukier waniliowy - 1 łyżka
cukier - 1 szklanka
Pomarańcze obieramy ze skórki i białych błon. Żółtka ucieramy z cukrem na biały krem. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy. Następnie mleko przelewamy do żółtek i ubijamy trzepaczką ok. 5 min. Dodajemy 2 zmiksowane pomarańcze i studzimy cały czas mieszając. Gdy masa będzie już zimna wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy ok. 1 godz. Po tym czasie lody wyjmujemy,dokładnie mieszamy i znów wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny. Gdy lody będą gotowe przekładamy je do pucharków i dekorujemy kawałkami pozostałego pomarańcza.
Lody jagodowe
jagody - 20 dag
czarne porzeczki - 1 łyżka
jogurt naturalny - 1 kubek
cukier - 5 dag
żółtka - 4 szt
Jagody i porzeczki oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Jogurt miksujemy z owocami. Żółtka miksujemy na biały krem z cukrem. Masę jogurtowo-owocową dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Lody są gotowe po ok. 5 godzinach mrożenia.
Lody cynamonowe
żółtka - 4 szt
cukier - 0,5 szklanki
mleko - 1 szklanka
śmietana kremówka - 0,5 szklanki
cynamon - 1 łyżeczka
Żółtka ucieramy razem z cukrem na biały krem. Naczynie z żółtkami ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. W osobnym naczyniu zagotowujemy mleko. Gorące mleko wlewamy powoli do żółtek i energicznie ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Naczynie z masą zdejmujemy z garnka i nadal energicznie ubijamy, do czasu aż masa nie wystygnie.Dodajemy cynamon i śmietanę kremówkę, dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-25 21:06:12
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:16:24
Ostatnio zmieniony: 2012-05-10 13:58:41
Ostatnio zmieniony: 2012-05-07 22:18:55
Ostatnio zmieniony: 2012-05-07 13:44:20
Dodaj komentarz