Jak przygotować dobry drink z malibu - Pina Colada?
Drink Pina Colada - świetna mieszanka kokosa z ananasem o bardzo ciekawym smaku. Chcecie fajnie spożytkować swoje zapasy malibu? Przeczytajcie przepis i do roboty!
- • Jasny rum, Malibu, Mleczko, Ananas z puszki

Pina Colada to typowo orzeźwiający koktajl idealnie nadający się na spokojne leżakowanie w ogródku.
Wbrew temu co można wyczytać w internecie, Pina Colady nie shakerujemy, drink ten przygotowujemy w blenderze. Opcjonalnie możemy użyć domowego miksera.
Do zrobienia Pina Colady, potrzebujemy białego rumu ( np. Bacardi ), soku z ananasa lub ananasa z puszki ( jestem zwolennikiem całych kawałków) oraz mleczka kokosowego ( opcjonalnie chlust Angustura Bitters).
- Blender do 1/3 objętości wypełniamy kruszonym lodem ( to zagęści oraz ochłodzi nasz koktajl ).
- Dodajemy 4 plastry ananasa.
- wlewamy 20ml Malibu oraz 20ml mleczka zagęszczonego, niesłodzonego 30%
- wlewamy 40 ml białego rumu
- dodajemy 1 chlust Angustura Bitters
Całość blenderujemy i przelewamy do szklanicy koktajlowej.
Receptura:
jasny rum - 40ml
sok ananasowy - 40ml
mleczko kokosowe - 40ml
Jest to powszechna receptura dla tego drinka, natomiast mała modyfikacja, przedstawiona przeze mnie we wcześniejszym kroku, sprawia, iż drink ten jest wyrazistszy, oraz nadaje mu ciekawą konsystencję.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Drink przyrządzany z sokiem ananasowym zamiast ananasa z puszki i tak powinniśmy blenderować z kruszonym lodem, aby otrzymać odpowiednią konsystencję!
Dodaj komentarz