Jak przygotować desery ze śliwek?
Dobroczynny wpływ śliwek na nasz organizm jest bardzo duży. Śliwki zapobiegają zaparciom, wpływają korzystnie na układ trawienny, nerwowy i ogólnie poprawiają nasze samopoczucie. Częste spożywanie tych owoców działa anty-nowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Śliwki spowalniają także proces starzenia się skóry. Dlatego też warto owoce te spożywać jak najczęściej zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy bez problemu możemy je kupić w warzywniakach lub zerwać we własnych sadach.Oto kilka propozycji smacznych deserów ze śliwek.
- • śliwki, czarna herbata ekspresowa, żelatyna, sok jabłkowy,sok wiśniowy, cukier, cynamon, jajka, płatki migdałowe, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, orzechy,kakao, woda, masło, galaretka, herbatniki
Galaretka herbaciana ze śliwkami
czarna herbata ekspresowa - 4 torebki
żelatyna - 2 łyżki
sok jabłkowy - 0,75 szklanki
cukier - 2 łyżki
drylowane śliwki - 25 dag
Herbatę zalewamy dwoma szklankami wrzątku, przykrywamy i parzymy 5 min. Następnie saszetki wyjmujemy a napar lekko chłodzimy. Do naparu dodajemy żelatynę, sok jabłkowy oraz cukier, mieszamy i studzimy.W pucharkach układamy pokrojone śliwki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Możemy podawać z bitą śmietaną.
Aromatyczna legumina z piankowym musem
śliwki - 30 dag
sok jabłkowy - 2/3 szklanki
cynamon - 0,5 łyżeczki
cukier - 6 łyżek
płatki migdałowe - 10 dag
jajka - 2 szt
Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka z grubym dnem wlewamy połowę soku jabłkowego, dodajemy cynamon, połowę cukru i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - śliwki powinny być miękkie ale nie rozpadające się. Odstawiamy do wystygnięcia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Jajka ucieramy w kąpieli wodnej a pozostałym cukrem na puszystą masę - gdy zacznie gęstnąć dodajemy małymi porcjami pozostały sok jabłkowy /miksujemy na największych obrotach aż powstanie piana/. Śliwki wraz z sokiem, w którym się gotowały rozkładamy do pucharków, polewamy musem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Mus śliwkowy
śliwki - 0,5 kg
cukier - 10 dag
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
śmietana kremówka - 40 dag
cukier puder - 2 łyżki
posiekane orzechy - 4 łyżeczki
kakao - 1 łyżeczka
woda - 0,3 szklanki
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżeczką zimnej wody, dodajemy do śliwek, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Zimną masę śliwkową miksujemy na gładką masę i rozkładamy do czterech pucharków. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Połowę śmietany rozkładamy na masę śliwkową a do pozostałej śmietany dodajemy kakao, ponownie ubijamy przez chwilkę i rozkładamy do pucharków. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Śliwki pod kruszonką
mąka - 0,75 szklanki
cukier - 0,75 szklanki
płatki migdałowe - 0,5 szklanki
sól - 1 szczypta
zimne masło - 0,5 kostki
wydrylowane śliwki - 1,5 kg
Bardzo zimne masło kroimy w kosteczkę,przekładamy do miseczki, dodajemy mąkę, cukier, płatki migdałowe i sól. Mieszamy mikserem z płaskim mieszadłem do czasu aż zaczną tworzyć się grudki.Śliwki układamy w formie na tartę i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 -30 min - do czasu aż kruszonka zrumieni się a owoce będą miękkie. Możemy podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Torcik śliwkowy bez pieczenia
śliwki - 1 kg
sok wiśniowy - 1 szklanka
cukier - 5 łyżek
galaretka wiśniowa - 1 op
galaretka cytrynowa - 1 op
herbatniki - 30 dag
śmietana kremówka - 1,5 szklanki
żelatyna - 3 łyżeczki
Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy i dzielimy na dwie części. Jedną część zalewamy sokiem wiśniowym, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy 3-4 min. Następnie wsypujemy galaretkę wiśniową i miksujemy blenderem. Powstałą masę przelewamy do szczelnej tortownicy i gdy przestygnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa zgęstnieje układamy na niej warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na masę śliwkową. Przykrywamy warstwą herbatników i ponownie wstawiamy do lodówki. Pozostałe śliwki zasypujemy pozostałym cukrem, dodajemy niewielką ilość wody i rozgotowujemy. Gdy owoce będą miękkie wsypujemy galaretkę cytrynową, miksujemy blenderem i studzimy. Gdy masa przestygnie przekładamy ją na herbatniki. Torcik wstawiamy do lodówki na godzinę.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:48:09
Dodaj komentarz