Jak przygotować boeuf strogonowa?
Prosta potrawa, dobrze znana wszystkim klasyka, choć zapewne każdy robi ją odrobinę inaczej. Propozycja na obiad lub kolację ze znajomymi. Poniżej zamieszczam mój sposób na boeuf strogonow.
- • 1/2 kg mięsa wołowego (najlepsze są polędwiczki)
- • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- • 30 dkg pieczarek
- • sól, pieprz
- • koncentrat pomidorowy
- • słodka śmietana
- • masło
1
Wołowinę kroimy na cienkie paseczki, wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina.
2
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz poszatkowaną na drobno cebulę.
3
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Możemy całość podlać odrobiną wywaru z rosołu bądź wodą.
4
Na samym końcu dodajemy słodką śmietanę. Do tak przygotowanego dania podajemy kluseczki francuskie.
Dodaj komentarz