Jak przygotować barszcz wigilijny na zakwasie?
Ten przepis to moja rodzinna tradycja do przygotowania wigilijnego barszczu na prawdziwym zakwasie
- • 2 kg buraków, 3 litry wody, 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru3-4 ząbki czosnku, , liść laurowy, ziele angielskie, gaza, 2 marchewki, 1 pietrucha,por, mała seler, sól ,pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk ,ocet i cukier do smaku.
- • 3 litry wody
- • 2 łyżki soli
- • 3-4 ząbki czosnku
- • 1 łyżka cukru
- • liść laurowy i ziele angielskie
- • Składniki na wywar z włoszczyzny: 2 marchewki, 1 pietrucha,por, mała seler, sól ,pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk ,ocet i cukier do smaku.

Zakwas przygotowujemy w tradycyjny sposób ( tak jak zakwasza się ogórki). Ja osobiście stosuje do tego naczynie kamionkowe. Może być również zwykły, duży słój szklany. Nie można też używać naczyń metalowych. Naczynie przed użyciem porządnie wyparzamy. Czas zakwaszania buraczków to od 10 do 15 dni. Jednak im dłużej się zakwaszają, tym lepszy uzyskujemy smak.
Wodę na buraki zagotowujemy i studzimy. Buraczki obieramy i kroimy w plastry średniej wielkości. Wkładamy do naczynia. Dodajemy sól, cukier, obrany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Całość zalewamy wodą. Buraki muszą być całkowicie zalane.
Buraczki trzymamy pod przykryciem z gazy. W ciepłym miejscu, z dala od przeciągów ok 10 do 15 dni.
Po tym czasie ściągamy pianę i przecedzamy przez złożoną gazę.
Zakwas zlewamy do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek i odstawiamy do lodówki.
Taki zakwas możemy przechowywać do kilku miesięcy.
Do przygotowania prawdziwego wigilijnego barszczu potrzebujemy jeszcze wywaru z włoszczyzny. Składniki wywaru znajdziecie w liście pod tekstem porady.
Sposób przygotowania wywaru z włoszczyzny.
Do dużego garnka wlewamy 3-4 litry wody. Dodajemy obrane warzywa oraz wszystkie przyprawy.
Całość gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Gotowy wywar przecedzamy. Dodajemy zakwas oraz do smaku wedle uznania odrobinę octu i cukru. Całość podgrzewamy pilnując aby barszcz nie doprowadzić do gwałtownego wrzenia.
Tak przygotowany barszcz podajemy z uszkami. Najlepiej smakuje z uszkami mojego przepisu, który jest dostępny tutaj: http://www.zaradni.pl/porada/10285,jak_zrobic_wigilijne_uszka_do_barszczu
Uwagi i spostrzeżenia
- •Czas zakwaszania buraczków to od 10 do 15 dni. Jednak im dłużej się zakwaszają, tym lepszy uzyskujemy smak.
Dodaj komentarz