Jak przygotować 3 litry jogurtu w domu za 10 zł?
Jeżeli lubicie jogurt i nie chcecie kupować kota w worku (chemia itp.) to jest to porada dla Was.
- • <= 3 litry mleka, mały jogurt naturalny, pojemnik hermetyczny plastykowy, kuchenka
Kupujemy plastykowy pojemnik hermetyczny o odpowiedniej pojemności np. 3 litry.
Potrzebne będą 3 litry mleka albo mniej, zależnie od potrzeb. Koszt około 7,50 zł. oczywiście kupuejmy mleko świeże albo pasteryzowane, nie UHT, które nie jest mlekiem.
Potrzebny też będzie jeden mały jogurt ze sklepu (naturalny) np. danone, bakoma albo inny - jako szczepionka.
Podgrzewamy mleko do temperatury 38 stopni Celsjusza lub nieco mniej. Możemy użyć termometru lub przeprowadzić próbę palca (oczywiście umytego wcześniej) - jest równie dobra i skuteczna ;) Wkładamy palec do mleka i jeżeli wytrzymujemy licząc do 10 to temperatura jest dobra.
Podgrzane mleko przelewamy do pojemnika i dodajemy mały jogurt naturalny, chwilę mieszamy łyżką.
Zamykamy pojemnik i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną dobę.
Jogurt jest gotowy - możemy go przechowywac w pojemniku w lodówce przez kilka dni - stanie się jeszcze gęściejszy. Smacznego ;)
Dodaj komentarz