Jak przygotować 3 litry jogurtu w domu za 10 zł?

Jeżeli lubicie jogurt i nie chcecie kupować kota w worku (chemia itp.) to jest to porada dla Was.

  • <= 3 litry mleka, mały jogurt naturalny, pojemnik hermetyczny plastykowy, kuchenka
1

Kupujemy plastykowy pojemnik hermetyczny o odpowiedniej pojemności np. 3 litry.


2

Potrzebne będą 3 litry mleka albo mniej, zależnie od potrzeb. Koszt około 7,50 zł. oczywiście kupuejmy mleko świeże albo pasteryzowane, nie UHT, które nie jest mlekiem.


3

Potrzebny też będzie jeden mały jogurt ze sklepu (naturalny) np. danone, bakoma albo inny - jako szczepionka.


4

Podgrzewamy mleko do temperatury 38 stopni Celsjusza lub nieco mniej. Możemy użyć termometru lub przeprowadzić próbę palca (oczywiście umytego wcześniej) - jest równie dobra i skuteczna ;) Wkładamy palec do mleka i jeżeli wytrzymujemy licząc do 10 to temperatura jest dobra.


5

Podgrzane mleko przelewamy do pojemnika i dodajemy mały jogurt naturalny, chwilę mieszamy łyżką.


6

Zamykamy pojemnik i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną dobę.


7

Jogurt jest gotowy - możemy go przechowywac w pojemniku w lodówce przez kilka dni - stanie się jeszcze gęściejszy. Smacznego ;)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.11.2009

Komentarze

Wygląda normalnie tak jak jogurt naturalny, biały, konsystencja śmietany, gładka faktura bez grudek.
Nie jestem fanem jogurtu naturalnego, kto w ogóle byłby w stanie to zjeść. Może gdyby dodać trochę owoców, to by jakoś poszło... PS. Zdjęcia by się przydały, jak wygląda takie cudo!
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj