Jak przepyszny chlebek owsiany?
Mamy w sklepach pięknie wyglądające chleby razowe, pytlowe, z wieloma ziarnami, a ile w tym jest prawdy, ile dodatkowych środków spulchniających ciasto, jakiej jakości ziarna i gdzie te chleby leżały przed trafieniem do nas. Co ciekawe chleby cenami przekraczają często 3, a nawet 4 zł za mały bochenek. To co ja proponuje to w pełni własnej roboty chlebek tańszy zdrowszy i swój.
- • 5 dkg drożdży,1 łyżeczka cukru,8 łyżek płatków owsianych,0.5 litra ciepłej wody,1 kg mąki,garść słonecznika łupanego,czarnuszkę,kminek,sezam,siemię lniane,pestki łuskane dyni,2 łyżki oliwy
Zaczynamy:
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
0,5 litra ciepłej wody
to wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do kolejnego pół litra ciepłej wody dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać razem z powyższymi składnikami już po wyrośnięciu.
Następnie dodać pozostałe składniki:
-1 kg mąki,
-garść słonecznika łupanego,
-czarnuszkę,
-kminek,
-sezam,
-siemię lniane
-pestki łuskane dyni
(i jakie dusza zapragnie inne ziarna np.: soję, ale tak żeby nie przeciążyć ciasta)
-dwie łyżki oliwy

Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem, posypać odrobina lnu i bułką tartą (nie odwrotnie bo nie przyklei się len). Następnie ciasto dać do dwóch wąskich foremek (w zależności od foremek może wyjść inaczej) i poczekać aż podrośnie.
Posypać ziarnami po wierzchu
Żółtko roztrzepać z odrobiną mleka i smarować wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około godziny.
(Sprawdzać wykałaczką wilgotność ciasta. Nie będzie do końca suche przy spodzie)
Uwagi i spostrzeżenia
- •Chlebek jest wilgotny dobrze sie przechowuje, należy tylko pozwolić mu wystygnąć
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:27:52
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 15:22:45
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:08:48
Ostatnio zmieniony: 2011-01-23 20:39:24
Ostatnio zmieniony: 2011-01-18 09:52:49
Ostatnio zmieniony: 2011-01-18 08:44:02
Dodaj komentarz