Jak przepyszny chlebek owsiany?

Mamy w sklepach pięknie wyglądające chleby razowe, pytlowe, z wieloma ziarnami, a ile w tym jest prawdy, ile dodatkowych środków spulchniających ciasto, jakiej jakości ziarna i gdzie te chleby leżały przed trafieniem do nas. Co ciekawe chleby cenami przekraczają często 3, a nawet 4 zł za mały bochenek. To co ja proponuje to w pełni własnej roboty chlebek tańszy zdrowszy i swój.

  • 5 dkg drożdży,1 łyżeczka cukru,8 łyżek płatków owsianych,0.5 litra ciepłej wody,1 kg mąki,garść słonecznika łupanego,czarnuszkę,kminek,sezam,siemię lniane,pestki łuskane dyni,2 łyżki oliwy
1

Zaczynamy:

5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
0,5 litra ciepłej wody

to wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.


2

Do kolejnego pół litra ciepłej wody dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać razem z powyższymi składnikami już po wyrośnięciu.

Następnie dodać pozostałe składniki:
-1 kg mąki,
-garść słonecznika łupanego,
-czarnuszkę,
-kminek,
-sezam,
-siemię lniane
-pestki łuskane dyni
(i jakie dusza zapragnie inne ziarna np.: soję, ale tak żeby nie przeciążyć ciasta)
-dwie łyżki oliwy


3

Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia.

Foremki posmarować masłem, posypać odrobina lnu i bułką tartą (nie odwrotnie bo nie przyklei się len). Następnie ciasto dać do dwóch wąskich foremek (w zależności od foremek może wyjść inaczej) i poczekać aż podrośnie.
Posypać ziarnami po wierzchu
Żółtko roztrzepać z odrobiną mleka i smarować wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około godziny.
(Sprawdzać wykałaczką wilgotność ciasta. Nie będzie do końca suche przy spodzie)


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Chlebek jest wilgotny dobrze sie przechowuje, należy tylko pozwolić mu wystygnąć


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.01.2011

Komentarze

Uwielbiam zapach pieczonego chlebka

Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:27:52

Brzmi smakowicie, warto kiedyś wypróbować.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 15:22:45

Przepis smaczny ale rzeczywiście trzeba by nieco poprawić tę poradę ;]

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:08:48

Dużo błędów językowych, nie mówiąc już o dziwnym tytule, aczkolwiek pomysł dobry. Jakby to przeredagować, powstałaby bardzo dobra porada. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-23 20:39:24

Ale tytuł porady to porażka...

Ostatnio zmieniony: 2011-01-18 09:52:49

Taki chleb upieczony samemu, smakuje niesamowicie.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-18 08:44:02

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj