Jak przechowywać koncentrat pomidorowy ?
Zazwyczaj zakup produktu w wiekszej ilości - czyli w wiekszym opakowaniu - bywa bardziej opłacalny. Podobnie jest przy zakupie koncentratu pomidorowego. Co jednak zrobić z pozostałą zawartością takiego większego słoika, gdy w danym momencie potrzebne są tylko 2-3 łyżeczki - przykładowo do przyrządzenia sosu. Po kilku-kilkunastu dniach raz otwarty koncentrat najczęściej zmienia swój kolor (ciemnieje) oraz gubi smak - traci słodkość pomidora i gorzknieje. "Pomidorówka" z takiego koncentratu też wówczas nie wygląda i nie smakuje najlepiej... I to nawet po dodaniu pomidorków (świeżych czy też z puszki - bez skórki oczywiście). Jest jednak prosty sposób by znacznie przedłużyć walory smakowe i wizualne takiego otwartego już słoiczka, a tym samym nawet uchronić resztę koncentratu przed zwykłym zepsuciem się.
- • Koncentrat pomidorowy. Olej jadalny. Sól kamienna.

W słoiczku wyrównaj powierzchnię koncentratu łyżeczką, ewentualnie poprzez delikatne uderzanie (zakręconym) słoiczkiem o blat stołu na który uprzednio położyć należy killkukrotnie złożoną ściereczkę.
Jeśli nie martwisz się o siniaki albo jesteś Mężczyzną, to można również słoiczkiem uderzać o udo lub o drugą rękę :)

Papierowym ręcznikiem dokładnie (!) wytrzyj ścianki wewnętrzne słoiczka a następnie zalej powierzchnię koncentratu jednocentymetrową warstwą oleju jadalnego.
Teraz olej posyp szczyptą soli jadalnej - ale koniecznie kamiennej.
Jeśli słoik z koncentratem jest duży - zwiększ warstwę oleju nawet do dwóch centymetrów jednocześnie zwiększając również - ale nieznacznie - ilość soli.
Słoiczek lekko zakręć i wstaw na jedną z górnych półek w lodówce.
Kiedy ponownie przyjdzie ochota na skorzystanie z produktu należy:
zamieszać ("zakręcić") zamkniętym słoiczkiem, wylać cały olej, wybrać potrzebną ilość koncentratu i... znów Krok-1.
Tak przechowywany koncentrat pomidorowy wygląda zawsze jak 'nowootwarty' i zachowuje swój smak (świeżość) nawet przez 8-10 tygodni.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nie ustawiać tak przygotowanego słoiczka w przegródkach na drzwiczkach lodówki! Podczas otwierania i zamykania lodówki olej znajdujacy się w słoiczku będzie rozmywał wierzchnią warstwę koncentratu. To z kolei w efekcie długotrwałego przechowywania może przynieść wręcz odwrotny i niezamierzony skutek.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-04-12 08:53:10
Ostatnio zmieniony: 2012-03-06 20:19:55
Ostatnio zmieniony: 2012-03-06 20:19:49
Ostatnio zmieniony: 2012-03-06 13:01:09
Dodaj komentarz