Jak przechowywać koncentrat pomidorowy ?

Zazwyczaj zakup produktu w wiekszej ilości - czyli w wiekszym opakowaniu - bywa bardziej opłacalny. Podobnie jest przy zakupie koncentratu pomidorowego. Co jednak zrobić z pozostałą zawartością takiego większego słoika, gdy w danym momencie potrzebne są tylko 2-3 łyżeczki - przykładowo do przyrządzenia sosu. Po kilku-kilkunastu dniach raz otwarty koncentrat najczęściej zmienia swój kolor (ciemnieje) oraz gubi smak - traci słodkość pomidora i gorzknieje. "Pomidorówka" z takiego koncentratu też wówczas nie wygląda i nie smakuje najlepiej... I to nawet po dodaniu pomidorków (świeżych czy też z puszki - bez skórki oczywiście). Jest jednak prosty sposób by znacznie przedłużyć walory smakowe i wizualne takiego otwartego już słoiczka, a tym samym nawet uchronić resztę koncentratu przed zwykłym zepsuciem się.

  • Koncentrat pomidorowy. Olej jadalny. Sól kamienna.
1

W słoiczku wyrównaj powierzchnię koncentratu łyżeczką, ewentualnie poprzez delikatne uderzanie (zakręconym) słoiczkiem o blat stołu na który uprzednio położyć należy killkukrotnie złożoną ściereczkę.
Jeśli nie martwisz się o siniaki albo jesteś Mężczyzną, to można również słoiczkiem uderzać o udo lub o drugą rękę :)


2

Papierowym ręcznikiem dokładnie (!) wytrzyj ścianki wewnętrzne słoiczka a następnie zalej powierzchnię koncentratu jednocentymetrową warstwą oleju jadalnego.
Teraz olej posyp szczyptą soli jadalnej - ale koniecznie kamiennej.
Jeśli słoik z koncentratem jest duży - zwiększ warstwę oleju nawet do dwóch centymetrów jednocześnie zwiększając również - ale nieznacznie - ilość soli.
Słoiczek lekko zakręć i wstaw na jedną z górnych półek w lodówce.

Kiedy ponownie przyjdzie ochota na skorzystanie z produktu należy:
zamieszać ("zakręcić") zamkniętym słoiczkiem, wylać cały olej, wybrać potrzebną ilość koncentratu i... znów Krok-1.

Tak przechowywany koncentrat pomidorowy wygląda zawsze jak 'nowootwarty' i zachowuje swój smak (świeżość) nawet przez 8-10 tygodni.


3

Uwagi i spostrzeżenia

  • Nie ustawiać tak przygotowanego słoiczka w przegródkach na drzwiczkach lodówki! Podczas otwierania i zamykania lodówki olej znajdujacy się w słoiczku będzie rozmywał wierzchnią warstwę koncentratu. To z kolei w efekcie długotrwałego przechowywania może przynieść wręcz odwrotny i niezamierzony skutek.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.03.2012

Komentarze

Dobre, dobre. Ja też wstawiałem zaczęty koncentrat do lodówki, tylko czasami jak sobie o nim przypomniałem, to okazywało się, że zaczął pleśnieć i był do wyrzucenia. Dlatego zacząłem zużywać cały od razu (najwyżej coś było bardziej pomidorowe, w przypadku zupy dodatkowo koncentrat ją mi trochę zagęszczał), ale oczywiście wypróbuję ten sposób.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-12 08:53:10

Nie słyszałam i nie znałam takiego sposobu. Warto skorzystać. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-06 20:19:55

Nie słyszałam i nie znałam takiego sposobu. Warto skorzystać. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-06 20:19:49

Też tak od niedawna robię. Porada naprawdę warta stosowania.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-06 13:01:09

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj