Jak prawidłowo zamrozić owoce?
Lato i jesień to świetny czas na zebranie większej ilości owoców i zamrożenie ich w celu wykorzystania zimą. Zamrażanie owoców nie musi jednak oznaczać, że po wpakowaniu do woreczka czy pojemnika wszystko zamieni się w bezkształtną masę, która po rozmrożeniu przyjmie postać nieciekawie wyglądającej brei. Owoce można zamrozić tak, by zachowały swój apetyczny wygląd i nawet po rozmrożeniu nadawały się do dekoracji deserów.
- • Owoce, woreczki foliowe lub plastikowe pojemniki, tacka.

Owoce przeznaczone do zamrożenia przebierz i pogrupuj wg wielkości i stopnia dojrzałości. Jeśli chcesz zamrozić owoce tak, by zachować ich kształt, muszą one mieć porównywalną wielkość.
Przebrane i pogrupowane owoce umyj i osącz lub osusz. Jagody, truskawki, maliny itp. niezbyt duże owoce ułóż w całości na tacce. Pomiędzy każdym owocem zachowaj mały odstęp - tylko tyle, by owoce się nie skleiły.
Owoce większe pokrój w porównywalnej wielkości cząstki. Ułóż je również na tacce.
Włóż tackę z owocami do zamrażarki.
Co jakiś czas zaglądaj do zamrażarki i wstrząsaj tacką tak, by odkleić przylegające do niej, twardniejące już owoce. Czynność powtarzaj kilka razy - do momentu, kiedy owoce będą już na tyle twarde, że nie będą się odkształcać.

Twarde owoce przesyp do woreczka lub pojemnika, w których mają być zamrożone. Włóż do zamrażarki.
Wyciągaj taką ilość owoców, jaką potrzeba. Jeśli owoce są lekko sklejone ze sobą, potrząśnij woreczkiem lub pojemnikiem., by rozluźnić strukturę mrożonki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Owoce poddane rozmrożeniu są wodnite - możesz je osączyć z nadmiaru soku i dopiero wówczas zastosować jako dodatek do deserów.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 11:51:59
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 22:17:57
Ostatnio zmieniony: 2010-07-31 14:35:11
Dodaj komentarz