Jak obierać gorące jajka?

Goście zaczną przychodzić na przyjęcie za 15 minut, a my nie mamy jeszcze dodanych do naszej potrawy jajek, które są w niej niezbędne. Są gorące i świeże. Jak sobie poradzić?

  • Jajko lub jajka
  • pojemnik z wodą
  • talerzyk
1

Jajka powinny być ugotowane na twardo i trzeba je szybko obrać i pokroić. Trudno nam je utrzymać w ręku i długo będziemy czekali aż wystygną.


2

Obijmy łyżeczką ich skorupkę. W ugotowanym jajku, między białkiem, a skorupką, wytwarza się cieniutka błonka.


3

Oderwijmy w jajku, kawałek spękanej skorupki i kawałek tej błonki, po czym jajko włóżmy do pojemnika z zimną wodą. Wystarczy na 2,3 minuty.


4

Woda w przerwanej błonce i skorupce, podejdzie pod nie, co nie tylko znacznie je ostudzi, ale pozwoli nam je szybko obrać. Jajko obieramy w wodzie, w której się znajduje. Po tym zabiegu, możemy z jajkami lub jajkiem zrobić, to co zamierzamy.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.06.2013

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj