Jak obierać gorące jajka?
Goście zaczną przychodzić na przyjęcie za 15 minut, a my nie mamy jeszcze dodanych do naszej potrawy jajek, które są w niej niezbędne. Są gorące i świeże. Jak sobie poradzić?
- • Jajko lub jajka
- • pojemnik z wodą
- • talerzyk

Jajka powinny być ugotowane na twardo i trzeba je szybko obrać i pokroić. Trudno nam je utrzymać w ręku i długo będziemy czekali aż wystygną.

Obijmy łyżeczką ich skorupkę. W ugotowanym jajku, między białkiem, a skorupką, wytwarza się cieniutka błonka.

Oderwijmy w jajku, kawałek spękanej skorupki i kawałek tej błonki, po czym jajko włóżmy do pojemnika z zimną wodą. Wystarczy na 2,3 minuty.

Woda w przerwanej błonce i skorupce, podejdzie pod nie, co nie tylko znacznie je ostudzi, ale pozwoli nam je szybko obrać. Jajko obieramy w wodzie, w której się znajduje. Po tym zabiegu, możemy z jajkami lub jajkiem zrobić, to co zamierzamy.
Dodaj komentarz