Jak NIE używać naczyń teflonowych?
Do czego służą patelnie - wiemy chyba wszyscy. I znakomita większość wie też, że naczynia teflonowe należy traktować delikatnie. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ich NIE traktować.
- • Naczynie teflonowe.
Nie używaj ostrych, metalowych łyżek, widelców, noży do przewracania, mieszania potraw przygotowywanych w naczyniach teflonowych - momentalnie zarysujesz delikatną powierzchnię i naczynie trzeba będzie wyrzucić.
Nie używaj żadnych proszków ani mleczek (nawet tych najdelikatniejszych w działaniu), ani drucianych lub plastikowych czyścików do czyszczenia powierzchni teflonowych. Powierzchnia się zarysuje. Nawet, jeśli uszkodzeń nie zauważysz po pierwszym takim czyszczeniu, dojrzysz je po drugim lub kolejnym szorowaniu.
Nie próbuj w teflonowym naczyniu przygotowywać karmelu - powłoka będzie po takiej akcji kulinarnej wyglądać jak po najcięższym szorowaniu patelni.
Nie nagrzewaj za mocno naczyń teflonowych - potrawy najzwyczajniej się przypalą, a samo naczynie może zacząć wydzielać niebezpieczne substancje.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli powłoka teflonowa ulegnie uszkodzeniu, najlepiej naczynie wyrzucić - cząstki teflonu mogą bowiem przedostawać się do potraw.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 22:28:43
Dodaj komentarz