Jak może nam się udać pizza w domowym piekarniku?

Kilka pomocnych porad przy robieniu pizzy w domu

  • Fratelli Pizza Stone - kamień do wypieków pizzy i chleba
1

W domowym zaciszu (zwykłe piekarniki) najlepiej jest udusić warzywa wchodzące w skład farszu (cebula, papryka, grzyby...) przed ułożeniem ich na cieście. Inaczej na upieczonym cieście możemy mieć na wpół surowe warzywa, lub możemy mieć dobre warzywa na spalonym cieście :-(


2

Warzywa dusimy z niewielką ilością tłuszczu i z duża ilością przypraw pod przykryciem ok. 15 min., a następnie przed ułożeniem ich na cieście odlewamy powstałą przy duszeniu wodę - unikamy wtedy niepożądanego zjawiska "pływania" farszu na cieście.


3

Po duszeniu warzyw i przed nałożeniem farszu na ciasto należy farsz skosztować i doprawić. Odlewając wodę powstałą przy duszeniu pozbywamy się większości przypraw. Pizze trudno jest np. dosolić po upieczeniu.
4. Nie istnieje pizza bez sera - im więcej sera tym lepiej!


4

Nie istnieje pizza bez sera - im więcej sera tym lepiej!


5

Po utarciu sera najlepiej jest włożyć go na kilkanaście minut do zamrażalnika. Ser wtedy się nie klei i łatwo rozprowadza.


6

Przed ułożeniem farszu dobrze jest nałożyć odrobinę sera pod nim. Rozpuszczony ser "przyklei" farsz do spodu pizzy i będziemy mieli mniej problemów z krojeniem pizzy na kawałki.


7

Piekarnik musi być rozgrzany przed włożeniem pizzy. Minimalna temperatura to 200 - 250 stopni Celsjusza.


8

Pizza w temperaturze 250 stopni Celsjusza piecze się ok. 15 min. ale proces pieczenia należy kontrolować. Co jakiś czas podnosimy brzeg ciasta z formy i sprawdzamy. Jeżeli ciasto zrobi się równomiernie rumiane (jasno brązowe) pizza jest gotowa.


9

Do krojenia pizzy najlepiej używać specjalnego noża z kółkiem. Zwykłym nożem będziemy ściągać farsz z pizzy. Uwaga - tnące kółko noża do pizzy powinno mieć jak największą średnicę, ułatwi to krojenie pizzy na puszystym cieście.


10

Najlepiej smakuje pizza okrągła! Można przygotowywać pizzę np. w kwadratowych brytfankach ale... :-) w sklepach dostępne są formy do pizzy.


11

I najważniejsze dla domowych wypieków pizzy: Najlepiej smakuje pizza pieczona na kamieniu do pieczenia pizzy ;-)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.02.2010

Komentarze

Szczerze odradzam duszenia składników. Próbowałem - porażka.
Czy kiedykolwiek spotkaliście się z taką wersją z fachowego źródła?
Nie, nie i jeszcze raz nie, zepsujecie efekt nie tak krótkiej przecież roboty.
Równie dobrze można gotową pizzę polać keczupem.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-02 10:38:25

Nie testowałem jeszcze wszystkich kroków z tej porady ale i tak widzę, że jest bardzo fachowa. Tak przy okazji... jest pan może sprzedawcą takich kamieni do pizzy? ;) Proszę nie brać tego jako obelgę.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-20 12:45:14

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj