Jak może nam się udać pizza w domowym piekarniku?
Kilka pomocnych porad przy robieniu pizzy w domu
- • Fratelli Pizza Stone - kamień do wypieków pizzy i chleba
W domowym zaciszu (zwykłe piekarniki) najlepiej jest udusić warzywa wchodzące w skład farszu (cebula, papryka, grzyby...) przed ułożeniem ich na cieście. Inaczej na upieczonym cieście możemy mieć na wpół surowe warzywa, lub możemy mieć dobre warzywa na spalonym cieście :-(
Warzywa dusimy z niewielką ilością tłuszczu i z duża ilością przypraw pod przykryciem ok. 15 min., a następnie przed ułożeniem ich na cieście odlewamy powstałą przy duszeniu wodę - unikamy wtedy niepożądanego zjawiska "pływania" farszu na cieście.
Po duszeniu warzyw i przed nałożeniem farszu na ciasto należy farsz skosztować i doprawić. Odlewając wodę powstałą przy duszeniu pozbywamy się większości przypraw. Pizze trudno jest np. dosolić po upieczeniu.
4. Nie istnieje pizza bez sera - im więcej sera tym lepiej!
Nie istnieje pizza bez sera - im więcej sera tym lepiej!
Po utarciu sera najlepiej jest włożyć go na kilkanaście minut do zamrażalnika. Ser wtedy się nie klei i łatwo rozprowadza.
Przed ułożeniem farszu dobrze jest nałożyć odrobinę sera pod nim. Rozpuszczony ser "przyklei" farsz do spodu pizzy i będziemy mieli mniej problemów z krojeniem pizzy na kawałki.
Piekarnik musi być rozgrzany przed włożeniem pizzy. Minimalna temperatura to 200 - 250 stopni Celsjusza.
Pizza w temperaturze 250 stopni Celsjusza piecze się ok. 15 min. ale proces pieczenia należy kontrolować. Co jakiś czas podnosimy brzeg ciasta z formy i sprawdzamy. Jeżeli ciasto zrobi się równomiernie rumiane (jasno brązowe) pizza jest gotowa.
Do krojenia pizzy najlepiej używać specjalnego noża z kółkiem. Zwykłym nożem będziemy ściągać farsz z pizzy. Uwaga - tnące kółko noża do pizzy powinno mieć jak największą średnicę, ułatwi to krojenie pizzy na puszystym cieście.
Najlepiej smakuje pizza okrągła! Można przygotowywać pizzę np. w kwadratowych brytfankach ale... :-) w sklepach dostępne są formy do pizzy.
I najważniejsze dla domowych wypieków pizzy: Najlepiej smakuje pizza pieczona na kamieniu do pieczenia pizzy ;-)
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Czy kiedykolwiek spotkaliście się z taką wersją z fachowego źródła?
Nie, nie i jeszcze raz nie, zepsujecie efekt nie tak krótkiej przecież roboty.
Równie dobrze można gotową pizzę polać keczupem.
Ostatnio zmieniony: 2013-03-02 10:38:25
Ostatnio zmieniony: 2010-12-20 12:45:14
Dodaj komentarz