Jak makaron zamienić w zapiekankę ?

Podobno najlepsze rzeczy to te, o prostej formie...Podobnie jest z moją kolejną propozycją kulinarną. Zapiekanka włoska z makaronem, to prosty sposob na smaczny obiad i coś z niczego...

  • 500 g makaronu świderki
  • 2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • puszka kukurydzy
  • przecier pomidorowy
  • 30 dag pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • przyprawy (pieprz, bazylia, sól, oregano)
  • 2 kostki rosołowe
1

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z niewielka ilości oleju. Kiełbasę pokroj w kostkę i podsmaż na zloty kolor z dodatkiem kostki rosołowej.
Pieczarki pokrój w plasterki, podsmaż z cebulą do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Wymieszaj przecier pomidorowy z przyprawami i połową szklanki zimnej wody.


2

Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Do naczynia włóż makaron, usmażone kiełbasę i pieczarki oraz kukurydzę, zalej wszystko sosem pomidorowym. Dokładnie wszystko wymięszaj, posyp wierz żółtym startym serem.


3

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180-200 C ok.1 godziny. Smacznego


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Do zapiekanki możesz użyć także boczku, mięsa mielonego, lub innego którym akurat dysponujesz. Skład zapiekanki można dowolnie komponować, wykorzystując to co akurat jest w lodowce:)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.07.2010

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj