Jak makaron zamienić w zapiekankę ?
Podobno najlepsze rzeczy to te, o prostej formie...Podobnie jest z moją kolejną propozycją kulinarną. Zapiekanka włoska z makaronem, to prosty sposob na smaczny obiad i coś z niczego...
- • 500 g makaronu świderki
- • 2 laski kiełbasy zwyczajnej
- • puszka kukurydzy
- • przecier pomidorowy
- • 30 dag pieczarek
- • 3 średnie cebule
- • 20 dag żółtego sera
- • przyprawy (pieprz, bazylia, sól, oregano)
- • 2 kostki rosołowe
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z niewielka ilości oleju. Kiełbasę pokroj w kostkę i podsmaż na zloty kolor z dodatkiem kostki rosołowej.
Pieczarki pokrój w plasterki, podsmaż z cebulą do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Wymieszaj przecier pomidorowy z przyprawami i połową szklanki zimnej wody.
Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Do naczynia włóż makaron, usmażone kiełbasę i pieczarki oraz kukurydzę, zalej wszystko sosem pomidorowym. Dokładnie wszystko wymięszaj, posyp wierz żółtym startym serem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180-200 C ok.1 godziny. Smacznego
Uwagi i spostrzeżenia
- •Do zapiekanki możesz użyć także boczku, mięsa mielonego, lub innego którym akurat dysponujesz. Skład zapiekanki można dowolnie komponować, wykorzystując to co akurat jest w lodowce:)
Dodaj komentarz