Jak kupić prawdziwy miód?
O zdrowotnych i smakowych właściwościach miodu chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Okazuje się jednak, że często to, co można kupić w sklepie, miodem jest tylko z nazwy. Na co zwrócić uwagę, aby nie dać się oszukać? Czy można w warunkach domowych stwierdzić, że z kupionym miodem jest coś nie tak? Niestety okazuje się, że nie jest to takie proste.

Jedynym naprawdę pewnym i skutecznym sposobem uniknięcia zafałszowanego miodu jest zakup u uczciwego pszczelarza. Zaprzyjaźniony pszczelarz i jego produkty to prawdziwy skarb.

Prawdziwy miód w większości przypadków stosunkowo szybko krystalizuje, czyli traci swoją płynną konsystencję. Nie jest to metoda pewna w 100%, gdyż zdarzają się oczywiście wyjątki. Najdłużej płynny pozostaje miód akacjowy. Najszybciej, często już w ciągu kilku tygodni skrystalizują się miody rzepakowy i wielokwiatowy. Ale nawet te miody mogą pozostać dłużej płynne. Niemniej, jeśli w środku zimy natkniemy się na sklepowej półce na w pełni płynny miód, lepiej zachować daleko posuniętą ostrożność.

Możemy także spróbować lać płynny miód z pewnej wysokości, cienką stróżką. Jeśli ma ona tendencję do rwania się, może to świadczyć o tym, że ktoś przy tym miodzie już kombinował. I bynajmniej nie były to pszczoły.

Jest jeszcze jedna metoda, która pozwala nam ustalić, czy do miodu została dolana woda. Upuszczamy na talerzyk kroplę miodu i zanurzamy w niej końcówkę ołówka kopiowego. Jeśli do miodu dodano wody, rysik zacznie się rozpuszczać i zabarwi wodę w miodzie. Tylko skąd wziąć taki ołówek?
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 20:58:55
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 14:33:37
Ostatnio zmieniony: 2013-02-01 18:51:19
Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 14:41:09
Ostatnio zmieniony: 2012-10-02 17:47:57
Dodaj komentarz