Jak kroić cebulę?
Mało kto lubi kroić cebulę, ponieważ w trakcie krojenia szczypie ona w oczy, ześlizguje się z noża, rozpada się itd. Mój sposób na krojenie cebuli jest bardzo prosty.
- • Cebula
- • deska kuchenna
- • nóż
1
Cebulę obierz z łusek zewnętrznych i przekrój ją na pół
2

Połówkę cebuli połóż na desce i ponacinaj ją nożem wzdłuż łusek wewnętrznych.
3

Następnie drobno pokrój cebulę w poprzek łusek wewnętrznych i cebula jest już pokrojona w kostkę.
Jeżeli chcesz cebulę pokroić na półksiężyce, to krój ją tylko w poprzek łusek wewnętrznych.
4
Co zrobić, aby podczas krojenia cebuli nie szczypały nas oczy:
1. W trakcie krojenia cebuli oddychaj ustami, a nie nosem.
2. Cebulę krój w pobliżu kuchenki przy zapalonym palniku, jak również przy włączonym pochłaniaczu - wentylatorze kuchennym.
Dodaj komentarz