Jak kroić cebulę?

Mało kto lubi kroić cebulę, ponieważ w trakcie krojenia szczypie ona w oczy, ześlizguje się z noża, rozpada się itd. Mój sposób na krojenie cebuli jest bardzo prosty.

  • Cebula
  • deska kuchenna
  • nóż
1

Cebulę obierz z łusek zewnętrznych i przekrój ją na pół


2

Połówkę cebuli połóż na desce i ponacinaj ją nożem wzdłuż łusek wewnętrznych.


3

Następnie drobno pokrój cebulę w poprzek łusek wewnętrznych i cebula jest już pokrojona w kostkę.
Jeżeli chcesz cebulę pokroić na półksiężyce, to krój ją tylko w poprzek łusek wewnętrznych.


4

Co zrobić, aby podczas krojenia cebuli nie szczypały nas oczy:
1. W trakcie krojenia cebuli oddychaj ustami, a nie nosem.
2. Cebulę krój w pobliżu kuchenki przy zapalonym palniku, jak również przy włączonym pochłaniaczu - wentylatorze kuchennym.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.10.2010

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj