Jak jeść owoc granatu i jak go wykorzystać w kuchni?
Te piękne owoce rosną na krzewach granatowca na Bałkanach, nad Morzem Śródziemnym i na Kaukazie. Mają dużo witaminy C, potasu, fosforu i bardzo cennego błonnika. Owoce granatowca wykorzystywane są w kuchni do dań gorących, przeróżnych deserów oraz można spożywać jako sok do picia, który jest bardzo pyszny acz trochę cierpki. Również zjada się pestki, to właśnie one są najbardziej bogate w błonnik. Sok z granatów jest dość gęsty o soczystej, czerwonej barwie i bardzo chętnie jest wykorzystywany do różnych napojów, budyni, deserów lodowych i nie tylko. Jak jeść owoce granatu?

Umyte owoce przekroić ostrym nożem na połówki. Wydrążyć łyżeczką ze środka zawartość. Zjada się miąższ razem z pestkami i sokiem. Trzeba bardzo uważać, bo granaty mają dużo soku i czasami mogą tryskać strumieniem. Można się nieźle poplamić z uwagi na bardzo intensywny kolor soku.

Jeśli chcemy tylko, napić się soku z owocu, to musimy jeszcze bardziej dokładnie "wymęczyć " owoc turlając go po blacie kuchennym i mocno naciskając. Wtedy pestki dobrze oddzielą się od soku.W tym celu robimy mały otwór w owocu, za pomocą jakiegoś metalowego pręta i drążymy otwór do spodu owocu. Wkładamy zwykłą rurkę czy słomkę do napojów i wypijamy sok.

Pozostałe pestki możemy wykorzystać do jakiegoś deseru. Owoc przecinamy na pół i robimy jak w pierwszym kroku. Pomimo wypicia soku, pestki nadal są bardzo soczyste. Świetnie smakują z lodami.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Owoce granatu powinniśmy wybierać dojrzałe, o czym świadczy piękna, błyszcząca i czerwona barwa.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 20:57:24
Dodaj komentarz