Jak i czym zastąpić cukier w kuchni?

Uwielbiamy słodkości w kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie słodzonej herbaty, albo upieczone ciasteczka do kawy. Jednak czym zastąpić cukier, żeby było zdrowiej i bardziej dietetycznie? Oto kilka substytutów cukru: miód, melasa, syrop klonowy, lukrecja, syrop daktylowy oraz owoce.

1

Po pierwsze miód. Jest to najlepszy zamiennik cukru. Jest zdrowy i słodszy od cukru, więc dodajesz go mniej, a osiągasz ten sam poziom słodkości. Szklankę cukru powinno się zastąpić ¾ szklanką miodu. Miodem możesz posłodzić herbatę czy kawę, a ponadto ma szerokie zastosowanie w pieczeniu ciast. Ponadto miód wykazuje działania antybakteryjne, zawiera mnóstwo witamin i minerałów zwiększających naszą odporność i co ważne - żelazo z miodu jest przyswajalne w 60 procentach.


2

Melasa - nie jest co prawda tak słodka jak cukier (zaleca się aby 1 szklankę zastąpić 1 1/3 szklanki melasy, ale jest źródłem wielu składników odżywczych w tym witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń i żelazo.


3

Syrop klonowy. W Polsce ten produkt nie jest powszechny, ale warto po niego sięgnąć, gdyż jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód, a zawiera dużo soli mineralnych jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan oraz witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Ma również działanie antybakteryjne.


4

Lukrecja. Jest bardzo słodka, ale ma również właściwości zdrowotne. Jest zalecana podczas infekcji gardła i dróg oddechowych oraz problemach żołądkowych. Działa moczopędnie, przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Ma również działanie antyalergiczne.


5

Syrop daktylowy. Jest to bardzo słodki zamiennik cukru. Syrop daktylowy jest bogaty w białka, tłuszcze, karoteny, witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także minerały jak wapń, żelazo i fosfor.


6

Świeże, suszone owoce oraz przetwory z owoców. Świeże owoce mogą zostać zmiksowane w blenderze i wykorzystane do koktajli i wypieków. Suszone owoce to również doskonałe źródło błonnika i naturalnego cukru. Soki możesz wykorzystać do słodzenia napojów oraz deserów, a dżemy do ciast i innych przysmaków.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.11.2012

Komentarze

Mam to szczęście, że mogę kupować miód po okazyjnej cenie. Same korzyści, bo i zdrowy, i słodki.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-04 10:17:35

na cukier trzeba uważać

Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 12:26:48

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj