Jak i czym zastąpić cukier w kuchni?
Uwielbiamy słodkości w kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie słodzonej herbaty, albo upieczone ciasteczka do kawy. Jednak czym zastąpić cukier, żeby było zdrowiej i bardziej dietetycznie? Oto kilka substytutów cukru: miód, melasa, syrop klonowy, lukrecja, syrop daktylowy oraz owoce.
Po pierwsze miód. Jest to najlepszy zamiennik cukru. Jest zdrowy i słodszy od cukru, więc dodajesz go mniej, a osiągasz ten sam poziom słodkości. Szklankę cukru powinno się zastąpić ¾ szklanką miodu. Miodem możesz posłodzić herbatę czy kawę, a ponadto ma szerokie zastosowanie w pieczeniu ciast. Ponadto miód wykazuje działania antybakteryjne, zawiera mnóstwo witamin i minerałów zwiększających naszą odporność i co ważne - żelazo z miodu jest przyswajalne w 60 procentach.
Melasa - nie jest co prawda tak słodka jak cukier (zaleca się aby 1 szklankę zastąpić 1 1/3 szklanki melasy, ale jest źródłem wielu składników odżywczych w tym witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń i żelazo.
Syrop klonowy. W Polsce ten produkt nie jest powszechny, ale warto po niego sięgnąć, gdyż jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód, a zawiera dużo soli mineralnych jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan oraz witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Ma również działanie antybakteryjne.
Lukrecja. Jest bardzo słodka, ale ma również właściwości zdrowotne. Jest zalecana podczas infekcji gardła i dróg oddechowych oraz problemach żołądkowych. Działa moczopędnie, przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Ma również działanie antyalergiczne.
Syrop daktylowy. Jest to bardzo słodki zamiennik cukru. Syrop daktylowy jest bogaty w białka, tłuszcze, karoteny, witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także minerały jak wapń, żelazo i fosfor.
Świeże, suszone owoce oraz przetwory z owoców. Świeże owoce mogą zostać zmiksowane w blenderze i wykorzystane do koktajli i wypieków. Suszone owoce to również doskonałe źródło błonnika i naturalnego cukru. Soki możesz wykorzystać do słodzenia napojów oraz deserów, a dżemy do ciast i innych przysmaków.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-04 10:17:35
Ostatnio zmieniony: 2012-12-09 12:26:48
Dodaj komentarz