Jak gotować makaron, żeby nie przyklejał się do dna garnka?
Często spotykanym problemem jest makaron przyklejający się do dna garnka podczas gotowania. Jak sobie z tym poradzić?
- • olej / oliwa z oliwek
1
Jak przy każdym gotowaniu oczywiście nalewamy wodę do garnka, solimy ją.
2

Kiedy woda jest już bliska wrzenia dolewamy do niej odrobinę oleju, ewentualnie oliwy z oliwek.
3
Do wrzącej wody wrzucamy makaron. Po zagotowaniu odcedzamy. Jeśli chcemy uniknąć "tłustego" makaronu należy go najpierw przepłukać ciepłą wodą, a dopiero później zimną.
Komentarze
myślałam, że olej ma za zadanie sprawić, by makaron szybciej się ugotował, a nie nie przyklejał się do garnka. Oleju dodaję zawsze i niestety problem z przyklejonym makaronem też jest zawsze:( jak Ty to robisz, to nie wiem. Chyba, że składniki oleju maja jakies znaczenie
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 20:09:10
Dodaj komentarz