Jak gotować makaron, żeby nie przyklejał się do dna garnka?

Często spotykanym problemem jest makaron przyklejający się do dna garnka podczas gotowania. Jak sobie z tym poradzić?

  • olej / oliwa z oliwek
1

Jak przy każdym gotowaniu oczywiście nalewamy wodę do garnka, solimy ją.


2
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com/en/olive-oil-oliva-health-52458/ Źródło zdjęcia: www.pixabay.com/en/olive-oil-oliva-health-52458/

Kiedy woda jest już bliska wrzenia dolewamy do niej odrobinę oleju, ewentualnie oliwy z oliwek.


3

Do wrzącej wody wrzucamy makaron. Po zagotowaniu odcedzamy. Jeśli chcemy uniknąć "tłustego" makaronu należy go najpierw przepłukać ciepłą wodą, a dopiero później zimną.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.01.2013

Komentarze

myślałam, że olej ma za zadanie sprawić, by makaron szybciej się ugotował, a nie nie przyklejał się do garnka. Oleju dodaję zawsze i niestety problem z przyklejonym makaronem też jest zawsze:( jak Ty to robisz, to nie wiem. Chyba, że składniki oleju maja jakies znaczenie

Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 20:09:10

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj