Jak gotować jajka, aby nie popękała skorupka?
Gotowanie jajek nie jest wielkim wyczynem kulinarnym. Jedyny problem, który może się pojawić to pęknięcie skorupki, w wyniku którego wypływa białko i jaka już nie serwujemy na stół. Jest jednak kilka sprawdzonych babcinych sposobów jak uchronić się przed takim nieszczęściem. Oto one:
Jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinkę przed gotowaniem, tak by ogrzały się do temperatury pokojowej. Jajka wkładamy do wody o podobnej temperaturze.
Do wody, w której będziemy gotować jajka dodajemy łyżkę soli. Zamiast soli możemy dodać ocet, dzięki któremu jeśli nawet jajko pęknie to nie wypłynie ze skorupki.
Kolejnym sposobem jest przekłucie igłą skorupki na bardziej płaskim czubku jajka.
Jeśli mamy w lodówce pęknięte jajko możemy je bez problemu ugotować. Wystarczy położyć je na łyżce i przez 2-3 min trzymać nad parą by białko się ścięło a następnie normalnie ugotować. Możemy też pęknięte jajko szczelnie owinąć folią aluminiową i ugotować.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 09:01:07
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:34:28
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:14:30
Dodaj komentarz