Jak gotować jajka, aby nie popękała skorupka?

Gotowanie jajek nie jest wielkim wyczynem kulinarnym. Jedyny problem, który może się pojawić to pęknięcie skorupki, w wyniku którego wypływa białko i jaka już nie serwujemy na stół. Jest jednak kilka sprawdzonych babcinych sposobów jak uchronić się przed takim nieszczęściem. Oto one:

1

Jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinkę przed gotowaniem, tak by ogrzały się do temperatury pokojowej. Jajka wkładamy do wody o podobnej temperaturze.


2

Do wody, w której będziemy gotować jajka dodajemy łyżkę soli. Zamiast soli możemy dodać ocet, dzięki któremu jeśli nawet jajko pęknie to nie wypłynie ze skorupki.


3

Kolejnym sposobem jest przekłucie igłą skorupki na bardziej płaskim czubku jajka.


4

Jeśli mamy w lodówce pęknięte jajko możemy je bez problemu ugotować. Wystarczy położyć je na łyżce i przez 2-3 min trzymać nad parą by białko się ścięło a następnie normalnie ugotować. Możemy też pęknięte jajko szczelnie owinąć folią aluminiową i ugotować.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2013

Komentarze

zawsze przy gotowaniu jajek dodaję sól, po to by jajka lepiej się obierały oraz ocet, aby nie pękały

Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 09:01:07

pomysł z octem może być dobry

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:34:28

przydatna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 14:14:30

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj