Jak faszerować jajka pieczarkami?
Łatwe w przygotowaniu danie. Jajka faszerowane pieczarkami są idealnym pomysłem nie tylko na świąteczny stół.
- • 10 jajek
- • 10 pieczarek
- • 1 pęczek szczypiorku
- • 2 białe cebule
- • 1 główka sałaty
- • 3 łyżki majonezu
- • 15 dag szynki
- • do smaku sól i pieprz ziołowy
1
Pieczarki przekroić na pół. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Włożyć do garnka i zalać nie wielką ilością wody. Dusić pod przykryciem ok.10 min.
Następnie przepuścić pieczarki z cebulką przez maszynkę do mielenia mięsa (szatkowanie na dużych oczkach).
2
Jajka ugotować na twardo.
Wystudzone przekroić na pół. Żółtka delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki. Następnie dodać je do przepuszczonych przez maszynkę pieczarek. Dokładnie wymieszać.
3
Dodać drobniutko posiekaną szynkę i szczypiorek.
4
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5
Gotową masą wypełnić białka i ozdobić majonezem.
Jajka podajemy na liściach sałaty.
Smacznego.
Dodaj komentarz