Ciasto kruche z truskawkami
W końcu doczekaliśmy się pięknych, czerwonych truskawek, które pochodzą z upraw polskich. Truskawki mają wiele zastosowań w kuchni. Nie tylko w postaci tradycyjnej z bitą śmietaną, ale też w sałatkach, czy ciastach. Ciasto kruche z truskawkami i budyniem, to jest to, co łasuchy truskawkowe lubią najbardziej. Przepis na ciasto kruche jest bardzo prosty i przyjemny w wykonaniu. Ciasto kruche może być wykorzystane w innym zestawie owoców według uznania. Stanowi bazę do własnych pomysłów.
Krok 9 z 9

Składniki: Truskawki lub inne owoce 1 ½ mąki pszennej 150g masła lub tłuszczu (ja wykorzystałam margarynę Kasię) 0.5 szklanki cukru pudru 1 jajko (tylko żółtko) Szczyptę soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, ewentualnie zamiennie sody Cukier waniliowy (1 opakowanie) 2 budynie (smak najlepszy jest waniliowy, budyń robimy z połowy mleka, czyli 0,5 l na 2 opakowania, masa będzie bardziej zwarta) 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
Dodaj komentarz