Ciasto kruche z truskawkami
W końcu doczekaliśmy się pięknych, czerwonych truskawek, które pochodzą z upraw polskich. Truskawki mają wiele zastosowań w kuchni. Nie tylko w postaci tradycyjnej z bitą śmietaną, ale też w sałatkach, czy ciastach. Ciasto kruche z truskawkami i budyniem, to jest to, co łasuchy truskawkowe lubią najbardziej. Przepis na ciasto kruche jest bardzo prosty i przyjemny w wykonaniu. Ciasto kruche może być wykorzystane w innym zestawie owoców według uznania. Stanowi bazę do własnych pomysłów.
Krok 2 z 9

Składniki przeznaczone są na tortownicę 24 cm, czyli ciasto średnie, smarujemy olejem lub tłuszczem i dokładnie uzupełniamy bułką tartą tak, aby całość była dobrze oblepiona.Wszystko zagniatamy na jednolitą masę, aż całość składników połączy się. Ciasto zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i do wcześniej, przygotowanej tortownicy lepimy kawałeczkami spód tak, aby stworzyć koło z brzegami.
Dodaj komentarz