bardzo ważny aspekt w opiece nad psiakiem i chyba pole na którym popełniamy najwięcej błędów, kierując się bardziej naszym smakiem i preferencjami, jak faktycznymi potrzebami futrzaka. Efekt - psy otyłe, niesprawne, mnóstwo chorób i problemów. jeśli leży Wam dobro i zdrowie naszych futrzaków, zapraszam do dyskusji. lepiej od szczeniaczka uniknąć kluczowych błędów, niż później próbować je naprawiać, nie zawsze zresztą jest to możliwe...
Niestety żywienie zwierząt to pole, na którym popełnia się wiele błędów. Szczególnie niebezpieczne jest tutaj żywienie zwierząt tym samym, co sami jemy. Bardzo ważne jest, by zrozumieć że zwierzęta inaczej trawią pokarmy, które dla nas są codziennym pożywieniem. Pokarmy dla psów jednak po coś są w sklepach. Przestrzegam jednak przed kupowaniem karm z marketów, lepiej wydać więcej na karmę dobrej marki.
Ostatnio zmieniony: 2009-11-19 19:02:59
Hmm, chcesz powiedzieć, że robię błąd dając pieskowi na przykład chrząstki z kostek kurczaka? On to uwielbia:)
Ostatnio zmieniony: 2009-11-27 10:58:50
Chrząstki to co innego, raczej nie jest to pokarm dla ludzi ;) Choć też trzeba uważać, bo psów źle reaguje na kości mimo że je uwielbia! Trzeba też zwracać uwagę by nie dawać psu takiej cieniutkiej długiej kostki z kurczaka właśnie, bo może się nią zadławić, nie pogryźć, przebić sobie układ pokarmowy i same nieszczęścia tylko będą. Zbyt łapczywie psy jedzą kości i taka niepozorna cieniutka kostka może im bardzo zaszkodzić.
Ostatnio zmieniony: 2009-12-01 11:30:06
U mnie w domu psy dostają do jedzenie ryż z mięsem i gotowaną marchewką, czasem surowe łapki z kurczaka i suchą karmę. Dzięki takiemu jedzeniu są bardzo zdrowe, silne i niezykle energiczne i chętne do szczekania. Najwięcej porblemów w żywieniu sprawiają Yorki - mają humory. Na gust Yorka trzeba natrafi. Moja suczka jednego dnia zjada wątróbkę a na drugi dzień już się jej nie tknie. Młode psy - szczeniaki, powinny pić dużo mleko. Dzięki temu będą miały silne kości i będą zdrowe. Czasem można psu dać ugotowane na twardo jajka. I najważniejsz by nie uczyć psa żebrania pod stołem podczas spożywania posiłków. Pies powinien wiedzieć gdzie ma swoje jedzenie a żebraniem nic nie wskóra.
Ostatnio zmieniony: 2010-09-29 16:31:26
Ja bym chciała zareklamować trochę diete BARF. Polega ona na karmieniu psów wyłącznie naturalnymi i nieprzetworzonymi pokarmami (na kształt diety dzikich psowatych, którym jak wiemy nikt nie gotuje więc jedzą to co upolują ). Podstawą w tej diecie są kości (najlepiej drobiowe i najważniejsze SUROWE) i mięso - stanowić to powinno ok 60% całego pożywienia jakie otrzymuje nasz psiak (jednak różne źródła podają inaczej od 50% do 80%) pozostałe składniki to podroby, warzywa/owoce/orzechy/zioła - czyli to co znajduje się w żołądku upolowanego zwierza (pamiętajmy jednak że pies to mięsożerca więc z produktami roślinnymi nie należy przesadzać). Poza tym można podawać ryby, oleje (bardzo zdrowy olej lniany lub oliwa z oliwek - zawierają kwasy omega, zapewnią czworonogowi miłą i zdrową sierść), surowe jajka ze skorupką (tutaj zdania są podzielone, z jednej strony surowe białko utrudnia wiązanie wit. B w organizmie, z drugiej jednak strony dzikim psowatym nikt nigdy nie udzielał żółtka od białka a cieszą się dobrym zdrowiem) oraz nabiał.
Nie stosowałam nigdy tej diety w dokładnie takiej postaci natomiast znam osobę, która karmi swoje 2 psy właśnie w ten sposób. Żeby przekonać się czy faktycznie dobrze działa na organizm robi regularne badania i wyniki naprawdę są imponujące :)
Dodatkowo powiem, że finansowo nie kosztuję ją ona więcej niż sucha karma typu premium.
Pozdrawiam Joasia
Ostatnio zmieniony: 2010-11-10 09:46:34
Co do stosunku mięsa do reszty składników - 60/40 jest często powtarzane. Co do diety BARF - niestety nasi pupile też poddają się cywilizacji - przetworzone jedzonko, gotowane, sztucznie wytworzone. Powrót do naturalnego pożywienia trzeba zrobić powoli, nie metodą "głębokiej wody" ;)
Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 23:03:42
Ja preferuję jedzenia dla psa tylko gotowane-jest bardzo zdrowe:3/4 białka.1/4 węglowodany i warzywa..Takie pozywienie trzeba codziennie uzupełniać preparatami witaminowo-mineralnymi,najlepiej z glukozaminą.Wcale nie muszą być drogie.Can-Vit jest tani i ma wszystko co potrzeba dla psa.Ja dla mojej suni beagla stosuję od ponad roku.Ma cudowną błyszczącą sierść.Pozdrawiam:)
Szczególnie niebezpieczne jest tutaj żywienie zwierząt tym samym, co sami jemy. Bardzo ważne jest, by zrozumieć że zwierzęta inaczej trawią pokarmy, które dla nas są codziennym pożywieniem.
Pokarmy dla psów jednak po coś są w sklepach.
Przestrzegam jednak przed kupowaniem karm z marketów, lepiej wydać więcej na karmę dobrej marki.
Ostatnio zmieniony: 2009-11-19 19:02:59
Ostatnio zmieniony: 2009-11-27 10:58:50
Choć też trzeba uważać, bo psów źle reaguje na kości mimo że je uwielbia!
Trzeba też zwracać uwagę by nie dawać psu takiej cieniutkiej długiej kostki z kurczaka właśnie, bo może się nią zadławić, nie pogryźć, przebić sobie układ pokarmowy i same nieszczęścia tylko będą. Zbyt łapczywie psy jedzą kości i taka niepozorna cieniutka kostka może im bardzo zaszkodzić.
Ostatnio zmieniony: 2009-12-01 11:30:06
Ostatnio zmieniony: 2010-09-29 16:31:26
Nie stosowałam nigdy tej diety w dokładnie takiej postaci natomiast znam osobę, która karmi swoje 2 psy właśnie w ten sposób. Żeby przekonać się czy faktycznie dobrze działa na organizm robi regularne badania i wyniki naprawdę są imponujące :)
Dodatkowo powiem, że finansowo nie kosztuję ją ona więcej niż sucha karma typu premium.
Pozdrawiam
Joasia
Ostatnio zmieniony: 2010-11-10 09:46:34
Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 23:03:42
Ostatnio zmieniony: 2012-10-17 16:42:26