Nazywam się Marcin Krejza i jestem założycielem portalu Zaradni.pl
Piszę do Was, aby zakomunikować zmianę zasad naliczania wynagrodzeń Autorów w portalu Zaradni.pl. Proszę wszystkich Autorów o przeczytanie poniższej informacji.
Zmiana sposobu naliczania wynagrodzeń Autorów
W dniu dzisiejszym zmieniają się zasady naliczania zarobków w Programie Udziału w Zyskach Zaradni.pl
Do tej pory stosowana była stawka 10 zł za każde 1000 odsłon porady. Niestety Portal Zaradni.pl nie osiąga tak wysokich zarobków, dlatego też od dnia dzisiejszego przechodzimy na system wynagradzania Autorów zgodny z regulaminem Zaradni.pl, który nie uległ zmianie. Warto przy okazji, przypomnieć, iż stawka 10zł za 1000 odsłon była stawką promocyjną, która miała służyć przyśpieszeniu rozwoju portalu. Informacja ta była opublikowana na stronie www.zaradni.pl/program-udzialu-w-zyskach przez ostatni rok.
Nowe zasady naliczania wynagrodzeń Autorów
„Nowe zasady” są tak naprawdę zasadami, na których od początku miała opierać się idea Zaradni.pl, są także zapisane w regulaminie Portalu.
Od tej pory portal Zaradni.pl będzie przeznaczał na wynagrodzenia Autorów co najmniej 50% przychodów osiąganych z reklam. Portal czerpie zyski z następujących źródeł: reklama Google AdSense (kontekstowa), reklama rozliczana w modelu CPC z innych sieci reklamowych, reklama graficzna z sieci ARBOinteractve.
Raz w tygodniu (w każdy piątek) naliczane będą odsłony oraz przychody z reklamy kontekstowej. Raz w miesiącu (mniej więcej w połowie miesiąca) naliczone zostanie wynagrodzenie za reklamę graficzną.
Nie będę ukrywał – wynagrodzenie Autorów będzie niższe i wyniesie (przewidywalnie) około 2 - 3 złotych za 1000 odsłon.
Jednocześnie podejmiemy starania, aby wynagrodzenie Autorów wzrosło w przyszłości. Im bardziej popularny będzie portal wśród reklamodawców, tym wyższe będzie wynagrodzenie.
Planujemy także wdrożenie rozwiązań, które będą premiowały Autorów najlepszych porad.
Rozwój portalu
Można powiedzieć, iż portal przez ostanie miesiące rozwijał się dobrze. Przez ostanie 30 dni portal odwiedziło 190 000 osób, które wykonały 450 000 odsłon.
Portal Zaradni.pl musi osiągnąć równowagę finansową, aby mógł działać w długim okresie oraz rozwijać się w przyszłości.
Mam nadzieję, że zrozumiecie konieczność zmiany zasad naliczania wynagrodzeń, zostaniecie z nami i nadal będziecie współtworzyć portal Zaradni.pl.
W razie wątpliwości każdy z Was może zadać mi pytanie na tym forum.
Pozdrawiam, Marcin Krejza Założyciel portalu Zaradni.pl
Taki e-mail trafił do każdego z Was. Będę dostępny na tym forum po 21 dziś wieczorem, więc od razu nie odpowiem na posty.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 18:11:07
Cześć Marcin, nie uważasz, że to przesada z takim dużym obniżeniem zarobków Autorów? 2-3 zł za 1000 odsłon. Jaka ma być motywacja do pisania? Każdy artykuł na Zaradni. pl jest o wiele więcej wart niż 2-3 zł. Powiedz, w jaki sposób mamy optymistycznie wierzyć w to, że dostaniemy wynagrodzenie uczciwe? Czy sądzisz, że tnąc nasze zarobki, Serwis utrzyma się? Ja, jako Ekspert, czuję rozczarowanie, bo wiązałam dużą nadzieję i możliwości na tym Serwisie. A tak Serwis może umrzeć śmiercią naturalną, bo nikt nie będzie poświęcał weekendów, czasem urlopów, by napisać jakąś poradę, po prostu lepiej napisać komuś na zlecenie i dostać za to 20 razy więcej ( średnio cena waha się od 15 zł w górę za tekst merytoryczny). Wiem, powiesz, że mogę pisać dla kogo innego. Owszem tak, ale Serwis Zaradni dawał motywację, bo miło było patrzeć, jak wynagrodzenie rośnie, a teraz? Nie wiem, jak inni zareagują na to, ale myślę, że podobne będą mieć zdania. Na Serwisie wytworzyła się zdrowa rywalizacja i było warto, a teraz? No cóż, pozostawię to chyba bez komentarza.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 18:44:52
Gliwicka, również czuję się rozczarowany (chociaż nie jestem tym w ogóle zaskoczony) ale co zrobimy. Taki jest kapitalizm. Nie podoba się? To nie musimy pisać. Albo możemy pisać dalej ale na nowych warunkach.
Z drugiej strony rozumię jednak - jako osoba czerpiąca dochód pasywny z internetu- , że 1 gr za odwiedzinę to dużo. Utrzymanie serwera i domeny też swoje koszty niesie.
Kwestię opłacalności dalszej współpracy z serwisem pozostawiam bez komentarza, ponieważ to już sprawa całkowicie indywidualna. ~0,3 grosza za odwiedzinę to dla niektórych dużo, dla niektórych mało.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:09:27
Witam, 1. Chciałbym zapytać się o zarobki dotychczasowe. Rozumiem, że te niewypłacone do tej pory zostaną rozliczone wg starych zasad, tak? 2. Widzę, że data aktualizacji przy zarobkach zmieniona jest na dzisiaj, na 17:55. I moje pytanie: dlaczego od ostatniego podsumowania nic się nie zmieniło ani w zarobkach ani w wyświetleniach? Robię sobie własne podsumowania na bieżąco i widzę, że dalej są takie same wartości? Chyba, że jest tylko jakiś poślizg w naliczaniu.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:19:24
Generalnie nie jestem zaskoczony, czytałem regulamin, aczkolwiek miałem cichą nadzieję, że zmiany nadejdą za rok może dwa :(.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:36:10
Marcin, a może zastanowisz się nad pozostawieniem dotychczasowej stawki dla Ekspertów, sam mówiłeś, że to nieliczne grono. My, nadal będziemy wpierać Cię i Twój Serwis, ale daj nam jakąś motywację, przecież Serwis na tym i Ty nie ucierpisz, a my, jako Eksperci będziemy go promować naszymi poradami. Czy byłoby możliwe takie rozwiązanie? Ja przywiązałam się bardzo do Serwisu i szkoda byłoby mi odejść. Może dojdziemy wspólnymi siłami do kompromisu? Chyba zależy Tobie na tym, aby przybywało nowych Autorów, a nie odchodzili? Co o tym sądzisz?
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:38:12
Ogólnie to nie wiem co mam napisać. Wiązałem z portalem duże nadzieje, szczególnie w związku z dużym wzrostem zainteresowania moimi poradami wśród czytelników. Od ostatniej aktualizacji jedna z moich porad uzyskała 1200 odwiedzin, a druga 1000. Zgodnie ze starymi stawkami powinienem otrzymać za nie 22 złote, a w chwili obecnej 6 złotych. Jestem szczerze rozczarowany bo wygenerowanie takiego ruchu na stronie jest moim zdaniem warte nieco więcej.
Uważam, że 50% przychodów z reklam jest wartością małą. Wiem, że trzeba utrzymać domenę i serwer, ale nawet w przypadku serwerów dedykowanych i dobrych łącz nie osiągniemy tak dużej kwoty by na wynagrodzenia autorów przeznaczyć jedynie 50%.
Trudno mi w chwili obecnej powiedzieć coś pozytywnego o zmianach. Piszesz Marcinie, że serwis nie przynosi oczekiwanych przychodów. Może zamiast uderzać w główny filar jakim bez wątpienia są autorzy, lepiej poszukać innych przyczyn takiej sytuacji (mam na myśli na przykład polepszenia graficznej strony portalu i wprowadzenie kilku innych zmian mogących poprawić jego wizerunek wśród internautów)?
Gliwicka: A co z osobami, które całkiem niedawno rozpoczęły pisanie, ale mają inspiracje na zostanie Ekspertami? Twoja propozycja może zamknąć grono ekspertów i znacząco utrudnić dostanie się do niego. Jak ma ona zmobilizować mniej znanych autorów? Nie samymi ekspertami portal stoi.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:49:54
Zgadzam się..zarobki można było obniżyć o 40%, ale żeby zaraz obcinać je aż tak?Czuję się na prawdę rozczarowana... w tej chwili nie opłaca mi się w ogóle tu pisać...to zajmuję trochę czasu, trzeba poszperać w zakamarkach domowych, szukać pomysłu, pisać, niekiedy robić zdjęcia...nie mam czasu na prowadzenie gigantycznej autopromocji po to, żeby jakoś godnie tutaj zarobić...według mnie cięcie jest zdecydowanie za duże... jest jeszcze inny świat niż zaradni...a ile musiałabym napisać porad, żeby zarobić choćby minimalne 100 złotych w tym momencie? Wolę nie liczyć, bo to i tak jest niewykonalne...czuję się bardzo rozgoryczona z powodu zaistniałej sytuacji, gdyż cięcia są zbyt drastyczne. Popieram całym sercem propozycję Gliwickiej. Status eksperta to już nie byle co. Ci ludzie pracują z portalem długo. Uważam zatem, że każda osoba która osiągnie jakiś pułap...niekoniecznie status mogłaby to być ilość porad...nieważne co...wiem, że Ktoś taki powinien awansować...I nie mówię tu o sobie póki co jestem specjalistą z Bożej łaski mającym 50 porad....ale jak osiągnę ( o ile nie zrezygnuję) status Eksperta i ilość porad powyżej stu wolałabym zarabiać więcej...Marcinie weź to pod rozwagę...nie chodzi o to, aby ktoś nabijał punkty, aby mieć eksperta...ale jak Ktoś ma eksperta i powyżej 100 porad powinien być wyjątkowo traktowany za taką żywą współpracę nie uważasz?100 porad to nie mało..powinien być jakiś zachęcający pułap..pułap, który pozwoli uwierzyć, że warto tu pisać..popieram, że można by popracować nad stroną graficzną strony nie wiem może to zachęci internautów? Niemniej jednak powinien być jakiś pułap na którym zarobki wracają do tych jakie były podczas promocji a przynajmniej do porównywalnych dla ludzki, którzy już będą mieli naprawdę dużą ilość porad. Marcinie nie podcinaj nam skrzydeł aż tak !!
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:09:31
Dla 2zł daje to 50tyś. odsłon a 3zł to 33333,3.. odsłon. Zgadza się ?
Witam wszystkich Autorów Zaradni.pl
Nazywam się Marcin Krejza i jestem założycielem portalu Zaradni.pl
Piszę do Was, aby zakomunikować zmianę zasad naliczania wynagrodzeń Autorów w portalu Zaradni.pl. Proszę wszystkich Autorów o przeczytanie poniższej informacji.
Zmiana sposobu naliczania wynagrodzeń Autorów
W dniu dzisiejszym zmieniają się zasady naliczania zarobków w Programie Udziału w Zyskach Zaradni.pl
Do tej pory stosowana była stawka 10 zł za każde 1000 odsłon porady. Niestety Portal Zaradni.pl nie osiąga tak wysokich zarobków, dlatego też od dnia dzisiejszego przechodzimy na system wynagradzania Autorów zgodny z regulaminem Zaradni.pl, który nie uległ zmianie. Warto przy okazji, przypomnieć, iż stawka 10zł za 1000 odsłon była stawką promocyjną, która miała służyć przyśpieszeniu rozwoju portalu. Informacja ta była opublikowana na stronie www.zaradni.pl/program-udzialu-w-zyskach przez ostatni rok.
Nowe zasady naliczania wynagrodzeń Autorów
„Nowe zasady” są tak naprawdę zasadami, na których od początku miała opierać się idea Zaradni.pl, są także zapisane w regulaminie Portalu.
Od tej pory portal Zaradni.pl będzie przeznaczał na wynagrodzenia Autorów co najmniej 50% przychodów osiąganych z reklam. Portal czerpie zyski z następujących źródeł: reklama Google AdSense (kontekstowa), reklama rozliczana w modelu CPC z innych sieci reklamowych, reklama graficzna z sieci ARBOinteractve.
Raz w tygodniu (w każdy piątek) naliczane będą odsłony oraz przychody z reklamy kontekstowej. Raz w miesiącu (mniej więcej w połowie miesiąca) naliczone zostanie wynagrodzenie za reklamę graficzną.
Nie będę ukrywał – wynagrodzenie Autorów będzie niższe i wyniesie (przewidywalnie) około 2 - 3 złotych za 1000 odsłon.
Jednocześnie podejmiemy starania, aby wynagrodzenie Autorów wzrosło w przyszłości. Im bardziej popularny będzie portal wśród reklamodawców, tym wyższe będzie wynagrodzenie.
Planujemy także wdrożenie rozwiązań, które będą premiowały Autorów najlepszych porad.
Rozwój portalu
Można powiedzieć, iż portal przez ostanie miesiące rozwijał się dobrze. Przez ostanie 30 dni portal odwiedziło 190 000 osób, które wykonały 450 000 odsłon.
Portal Zaradni.pl musi osiągnąć równowagę finansową, aby mógł działać w długim okresie oraz rozwijać się w przyszłości.
Mam nadzieję, że zrozumiecie konieczność zmiany zasad naliczania wynagrodzeń, zostaniecie z nami i nadal będziecie współtworzyć portal Zaradni.pl.
W razie wątpliwości każdy z Was może zadać mi pytanie na tym forum.
Pozdrawiam,
Marcin Krejza
Założyciel portalu Zaradni.pl
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 18:11:07
nie uważasz, że to przesada z takim dużym obniżeniem zarobków Autorów? 2-3 zł za 1000 odsłon. Jaka ma być motywacja do pisania? Każdy artykuł na Zaradni. pl jest o wiele więcej wart niż 2-3 zł. Powiedz, w jaki sposób mamy optymistycznie wierzyć w to, że dostaniemy wynagrodzenie uczciwe? Czy sądzisz, że tnąc nasze zarobki, Serwis utrzyma się? Ja, jako Ekspert, czuję rozczarowanie, bo wiązałam dużą nadzieję i możliwości na tym Serwisie. A tak Serwis może umrzeć śmiercią naturalną, bo nikt nie będzie poświęcał weekendów, czasem urlopów, by napisać jakąś poradę, po prostu lepiej napisać komuś na zlecenie i dostać za to 20 razy więcej ( średnio cena waha się od 15 zł w górę za tekst merytoryczny). Wiem, powiesz, że mogę pisać dla kogo innego. Owszem tak, ale Serwis Zaradni dawał motywację, bo miło było patrzeć, jak wynagrodzenie rośnie, a teraz? Nie wiem, jak inni zareagują na to, ale myślę, że podobne będą mieć zdania. Na Serwisie wytworzyła się zdrowa rywalizacja i było warto, a teraz? No cóż, pozostawię to chyba bez komentarza.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 18:44:52
Z drugiej strony rozumię jednak - jako osoba czerpiąca dochód pasywny z internetu- , że 1 gr za odwiedzinę to dużo. Utrzymanie serwera i domeny też swoje koszty niesie.
Kwestię opłacalności dalszej współpracy z serwisem pozostawiam bez komentarza, ponieważ to już sprawa całkowicie indywidualna. ~0,3 grosza za odwiedzinę to dla niektórych dużo, dla niektórych mało.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:09:27
1. Chciałbym zapytać się o zarobki dotychczasowe. Rozumiem, że te niewypłacone do tej pory zostaną rozliczone wg starych zasad, tak?
2. Widzę, że data aktualizacji przy zarobkach zmieniona jest na dzisiaj, na 17:55. I moje pytanie: dlaczego od ostatniego podsumowania nic się nie zmieniło ani w zarobkach ani w wyświetleniach? Robię sobie własne podsumowania na bieżąco i widzę, że dalej są takie same wartości? Chyba, że jest tylko jakiś poślizg w naliczaniu.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:19:24
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:36:10
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:38:12
Uważam, że 50% przychodów z reklam jest wartością małą. Wiem, że trzeba utrzymać domenę i serwer, ale nawet w przypadku serwerów dedykowanych i dobrych łącz nie osiągniemy tak dużej kwoty by na wynagrodzenia autorów przeznaczyć jedynie 50%.
Trudno mi w chwili obecnej powiedzieć coś pozytywnego o zmianach. Piszesz Marcinie, że serwis nie przynosi oczekiwanych przychodów. Może zamiast uderzać w główny filar jakim bez wątpienia są autorzy, lepiej poszukać innych przyczyn takiej sytuacji (mam na myśli na przykład polepszenia graficznej strony portalu i wprowadzenie kilku innych zmian mogących poprawić jego wizerunek wśród internautów)?
Gliwicka: A co z osobami, które całkiem niedawno rozpoczęły pisanie, ale mają inspiracje na zostanie Ekspertami? Twoja propozycja może zamknąć grono ekspertów i znacząco utrudnić dostanie się do niego. Jak ma ona zmobilizować mniej znanych autorów? Nie samymi ekspertami portal stoi.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:49:54
Popieram całym sercem propozycję Gliwickiej. Status eksperta to już nie byle co. Ci ludzie pracują z portalem długo. Uważam zatem, że każda osoba która osiągnie jakiś pułap...niekoniecznie status mogłaby to być ilość porad...nieważne co...wiem, że Ktoś taki powinien awansować...I nie mówię tu o sobie póki co jestem specjalistą z Bożej łaski mającym 50 porad....ale jak osiągnę ( o ile nie zrezygnuję) status Eksperta i ilość porad powyżej stu wolałabym zarabiać więcej...Marcinie weź to pod rozwagę...nie chodzi o to, aby ktoś nabijał punkty, aby mieć eksperta...ale jak Ktoś ma eksperta i powyżej 100 porad powinien być wyjątkowo traktowany za taką żywą współpracę nie uważasz?100 porad to nie mało..powinien być jakiś zachęcający pułap..pułap, który pozwoli uwierzyć, że warto tu pisać..popieram, że można by popracować nad stroną graficzną strony nie wiem może to zachęci internautów? Niemniej jednak powinien być jakiś pułap na którym zarobki wracają do tych jakie były podczas promocji a przynajmniej do porównywalnych dla ludzki, którzy już będą mieli naprawdę dużą ilość porad. Marcinie nie podcinaj nam skrzydeł aż tak !!
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:09:31
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:18:18