Chciałbym poruszyć kwestię nowopowstałych zasad publikacji. Chodzi mi konkretnie o ten fragment:
"Publikacja zdjęć: Dodanie źródła pochodzenia zdjęcia jest niewystarczające. Licencja, na podstawie której zdjęcie zostało uprzednio opublikowane w Internecie, musi zezwalać na jego publikację na innych portalach.
UWAGA: Autor porady ponosi bezpośrednią odpowiedzialność za łamanie praw autorskich. Autorzy łamiący prawa autorskie nie otrzymają wynagrodzenia, co jest zgodne z regulaminem Zaradni.pl."
Do swoich porad dodaję zdjęcia znalezione w internecie. Przeważnie pochodzą z różnego rodzaju portali np. fotosik, obrazky lub innych blogów. Polskie prawo mówi, że ze zdjęć tego typu wolno korzystać poprzez umieszczanie ich za podaniem źródła jednak nie wolno przywłaszać sobie ich autorstwa.
Czy jeżeli zamieszczam poradę ze zdjęciami i załączam informację o źródłach (tak robiłem do tej pory w każdej poradzie) to czy może to być powód do niewypłacenia mi wynagrodzenia wynikającego z programu partnerskiego?
Proszę przeczytać poniższy art. prawnika, p. Moniki Brzozowskiej; http://prawo-autorskie.wieszjak.pl/prawa-autorskie-w-sieci/100599,Zdjecia-w-Internecie-%E2%80%93-sciaganie-i-wykorzystywanie-w-materialach-promocyjnych.html a zwł. ostatni akapit: Co jednak zrobić gdy nie znamy autora zdjęć? "Zgodnie z art. 8 ust. 3 prawa autorskiego dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi"
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 16:12:02
Mnie natomiast irytuję - narazie tylko irytuje chociaż podejrzewam, że niedługo może się to zmienić w kolosalny &^%$#$$#$ , że za każdym razem pojawia się teraz ramka z zasadami umieszczania porad tzn. pisze poradę - ramka, zapisuje poradę i wczytuje dopisując fragment ->ramka czasami zapisuje poradę np 2-3 razy (kilka razy zdarzyło mi się, że musiałem się zalogować drugi raz i pisać poradę od początku więc teraz zapisuje dosyć często) piszę drugą poradę ->ramka Ludzie - przeczytałem - zrozumiałem - zaakceptowałem już za pierwszym razem. Może 1 logowanie - 1 ramka z zasadami lub 1 porada - 1 ramka chociaż to irytuje, ale przy dopisywaniu fragmentów do zapisanych porad - dajcie spokój.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:45:00
Dwa pytania odnośnie zamieszczania zdjęć: 1. używam w poradach tylko zdjęć wykonanych osobiście, czy w takim wypadku wymagane jest aby umieścić podpis, kto jest autorem? 2. ostatnio w jednej z moich porad ktoś usunął zdjęcie i na jego miejsce wstawił kilka nowych, zakładam, że było to działanie redakcji więc moje pytanie: w jakich wypadkach redakcja dodaje swoje zdjęcia?
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 21:42:36
> @Froch: > Witam. > > Chciałbym poruszyć kwestię nowopowstałych zasad publikacji. Chodzi mi konkretnie o ten fragment: > > "Publikacja zdjęć: Dodanie źródła pochodzenia zdjęcia jest niewystarczające. Licencja, na podstawie której zdjęcie zostało uprzednio opublikowane w Internecie, musi zezwalać na jego publikację na innych portalach.
Witaj, Twoje zyski nie są zagrożone. Natomiast podanie linka nie jest jednoznaczne z możliwością kopiowania zdjęć z innych miejsc. Zapoznaj się z regulaminami portali, z których zdjęć używałeś. W wielu z nich jest to wyraźnie określone.
Sam nie jestem specjalistą w kwestii praw autorskich, ale możesz używać tylko i wyłącznie dwóch rodzajów zdjęć: udostępnionych na odpowiedniej licencji oraz oraz zdjęć, których sam jesteś autorem.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 21:58:02
> @faktor: > Dwa pytania odnośnie zamieszczania zdjęć: > 1. używam w poradach tylko zdjęć wykonanych osobiście, czy w takim wypadku wymagane jest aby umieścić podpis, kto jest autorem? > 2. ostatnio w jednej z moich porad ktoś usunął zdjęcie i na jego miejsce wstawił kilka nowych, zakładam, że było to działanie redakcji więc moje pytanie: w jakich wypadkach redakcja dodaje swoje zdjęcia? >
Witaj, Jeżeli jesteś autorką zdjęcia, to nie musisz go podpisywać.
Jeżeli Twoje zdjęcie zostało usunięte, to przepraszam. Odpowiada za to Renata - Pani redaktor portalu Zaradni.pl. Jutro będzie u mnie na dywaniku:) Czasami dodajemy zdjęcia do porady. Wiąże się to z sytuacją, w której porada szczególnie nam się podoba, chcielibyśmy ją dodatkowo promować, wykorzystać (np. na stronie głównej), a uważamy, że przydało by się więcej zdjęć.
Jednak usunięcie zdjęcia to nadużycie i za to przepraszam. Być może zdjęcie zostało usunięte przez przypadek, za to przepraszam.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 22:03:04
> @DawidKowalski: > Mnie natomiast irytuję - narazie tylko irytuje chociaż podejrzewam, że niedługo może się to zmienić w kolosalny &^%$#$$#$ , że za każdym razem pojawia się teraz ramka z zasadami umieszczania porad tzn. pisze poradę - ramka, zapisuje poradę i wczytuje dopisując fragment ->ramka czasami zapisuje poradę np 2-3 razy (kilka razy zdarzyło mi się, że musiałem się zalogować drugi raz i pisać poradę od początku więc teraz zapisuje dosyć często) piszę drugą poradę ->ramka > Ludzie - przeczytałem - zrozumiałem - zaakceptowałem już za pierwszym razem. > Może 1 logowanie - 1 ramka z zasadami lub 1 porada - 1 ramka chociaż to irytuje, ale przy dopisywaniu fragmentów do zapisanych porad - dajcie spokój. >
Hehe:) Nie da się nie zauważyć "Zasad". To jest mniej więcej tak - nie macie okazji zobaczyć porad, które naruszają zasady, bo nie przechodzą edycji, ale uwierzcie mi - jest ich sporo. Obecnie zasady publikacji rzucają się bardzo mocno w oczy (czasami za mocno), ale to służy konkretnemu celowi. Dzięki temu będzie powstawać mniej łamiących regulamin treści. Ale w sumie masz rację. Można wprowadzić zasadą: 1 porada = 1 akceptacja zasad.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 22:07:19
Hej
Chciałabym jeszcze poruszyć temat, który zaczął mój mąż. 10 moich porad dostało zwrotkę ze względu na prawa autorskie. Myślałam, że wszystko jest ok, autor zdjęcia nieznany więc zgodnie z art. 8 ust. 3 prawa autorskiego zaznaczyłam adres, z którego zdjęcie pochodzi. Co jest nie tak? Inna sprawa. Czy ktoś mógłby rozwinąć myśl " udostępnionych na odpowiedniej licencji" ?
Ostatnio zmieniony: 2010-12-07 14:29:42
Witam! Droga p. Anno, cytowany przez Panią art. 8 ust. 3 mówi, że dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, reprezentuje go wydawca, a w przypadku ich braku - organizacja zajmująca się prawami autorskimi twórców (np. ZAiKS). To, że na portalu lub blogu ktoś umieścił zdjęcie, a my je wykorzystujemy nie dla swoich prywatnych celów, lecz publikując je w mediach, nie znaczy, że kiedyś owy twórca się do nas nie zgłosi po wynagrodzenie... A rozprawy w sądzie pewnie nie chcielibyśmy przechodzić? Prawo cytatu jest czymś innym - zdjęcie jest działaniem twórczym i twórca może żądać od nas wynagrodzenia za swoją pracę.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-07 19:59:12
Kwestia praw autorskich do zdjęć pojawiła się już w wątku "Akceptacja porad", gdzie Marcin Krejza wyjaśnił to bardzo szczegółowo: http://www.zaradni.pl/grupa/czytaj/8,413
Chciałbym poruszyć kwestię nowopowstałych zasad publikacji. Chodzi mi konkretnie o ten fragment:
"Publikacja zdjęć: Dodanie źródła pochodzenia zdjęcia jest niewystarczające. Licencja, na podstawie której zdjęcie zostało uprzednio opublikowane w Internecie, musi zezwalać na jego publikację na innych portalach.
UWAGA: Autor porady ponosi bezpośrednią odpowiedzialność za łamanie praw autorskich. Autorzy łamiący prawa autorskie nie otrzymają wynagrodzenia, co jest zgodne z regulaminem Zaradni.pl."
Do swoich porad dodaję zdjęcia znalezione w internecie. Przeważnie pochodzą z różnego rodzaju portali np. fotosik, obrazky lub innych blogów. Polskie prawo mówi, że ze zdjęć tego typu wolno korzystać poprzez umieszczanie ich za podaniem źródła jednak nie wolno przywłaszać sobie ich autorstwa.
Czy jeżeli zamieszczam poradę ze zdjęciami i załączam informację o źródłach (tak robiłem do tej pory w każdej poradzie) to czy może to być powód do niewypłacenia mi wynagrodzenia wynikającego z programu partnerskiego?
http://prawo-autorskie.wieszjak.pl/prawa-autorskie-w-sieci/100599,Zdjecia-w-Internecie-%E2%80%93-sciaganie-i-wykorzystywanie-w-materialach-promocyjnych.html
a zwł. ostatni akapit:
Co jednak zrobić gdy nie znamy autora zdjęć?
"Zgodnie z art. 8 ust. 3 prawa autorskiego dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi"
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 16:12:02
Ludzie - przeczytałem - zrozumiałem - zaakceptowałem już za pierwszym razem.
Może 1 logowanie - 1 ramka z zasadami lub 1 porada - 1 ramka chociaż to irytuje, ale przy dopisywaniu fragmentów do zapisanych porad - dajcie spokój.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:45:00
1. używam w poradach tylko zdjęć wykonanych osobiście, czy w takim wypadku wymagane jest aby umieścić podpis, kto jest autorem?
2. ostatnio w jednej z moich porad ktoś usunął zdjęcie i na jego miejsce wstawił kilka nowych, zakładam, że było to działanie redakcji więc moje pytanie: w jakich wypadkach redakcja dodaje swoje zdjęcia?
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 21:42:36
Witaj,
Twoje zyski nie są zagrożone. Natomiast podanie linka nie jest jednoznaczne z możliwością kopiowania zdjęć z innych miejsc. Zapoznaj się z regulaminami portali, z których zdjęć używałeś. W wielu z nich jest to wyraźnie określone.
Sam nie jestem specjalistą w kwestii praw autorskich, ale możesz używać tylko i wyłącznie dwóch rodzajów zdjęć: udostępnionych na odpowiedniej licencji oraz oraz zdjęć, których sam jesteś autorem.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 21:58:02
Witaj,
Jeżeli jesteś autorką zdjęcia, to nie musisz go podpisywać.
Jeżeli Twoje zdjęcie zostało usunięte, to przepraszam. Odpowiada za to Renata - Pani redaktor portalu Zaradni.pl. Jutro będzie u mnie na dywaniku:) Czasami dodajemy zdjęcia do porady. Wiąże się to z sytuacją, w której porada szczególnie nam się podoba, chcielibyśmy ją dodatkowo promować, wykorzystać (np. na stronie głównej), a uważamy, że przydało by się więcej zdjęć.
Jednak usunięcie zdjęcia to nadużycie i za to przepraszam. Być może zdjęcie zostało usunięte przez przypadek, za to przepraszam.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 22:03:04
Hehe:) Nie da się nie zauważyć "Zasad".
To jest mniej więcej tak - nie macie okazji zobaczyć porad, które naruszają zasady, bo nie przechodzą edycji, ale uwierzcie mi - jest ich sporo.
Obecnie zasady publikacji rzucają się bardzo mocno w oczy (czasami za mocno), ale to służy konkretnemu celowi. Dzięki temu będzie powstawać mniej łamiących regulamin treści.
Ale w sumie masz rację. Można wprowadzić zasadą: 1 porada = 1 akceptacja zasad.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 22:07:19
Chciałabym jeszcze poruszyć temat, który zaczął mój mąż. 10 moich porad dostało zwrotkę ze względu na prawa autorskie. Myślałam, że wszystko jest ok, autor zdjęcia nieznany więc zgodnie z art. 8 ust. 3 prawa autorskiego zaznaczyłam adres, z którego zdjęcie pochodzi. Co jest nie tak?
Inna sprawa. Czy ktoś mógłby rozwinąć myśl " udostępnionych na odpowiedniej licencji" ?
Ostatnio zmieniony: 2010-12-07 14:29:42
Droga p. Anno, cytowany przez Panią art. 8 ust. 3 mówi, że dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, reprezentuje go wydawca, a w przypadku ich braku - organizacja zajmująca się prawami autorskimi twórców (np. ZAiKS). To, że na portalu lub blogu ktoś umieścił zdjęcie, a my je wykorzystujemy nie dla swoich prywatnych celów, lecz publikując je w mediach, nie znaczy, że kiedyś owy twórca się do nas nie zgłosi po wynagrodzenie... A rozprawy w sądzie pewnie nie chcielibyśmy przechodzić? Prawo cytatu jest czymś innym - zdjęcie jest działaniem twórczym i twórca może żądać od nas wynagrodzenia za swoją pracę.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-07 19:59:12
http://www.zaradni.pl/grupa/czytaj/8,413
Ostatnio zmieniony: 2010-12-07 20:15:27