Dyskusja na temat

Zarobki Autorów - pomysł dodatkowego wynagrodzenia za autorskie zdjęcia/ filmy

Cześć,

Długo myślałem, w jaki sposób nagrodzić dobre jakościowo porady. Pomysły były różne, ale uznałem bonusy np. za doświadczenie Autora lub oceny porady za wadliwe rozwiązania, skłaniające do nadużyć.

Doszedłem do wniosku, że trzeba premiować następujące typy porad:

- zawierające 3 lub więcej autorskich zdjęć ilustrujących proces wykonania porady (ważne, gdyż nie dotyczyć to będzie porad z dowolnymi zdjęciami autorskimi, zdjęcia muszą ilustrować wykonanie czynności praktycznej).

- porady „zdjęciowe” (nowy typy porady - duże zdjęcia, każdy krok ma zdjęcie, między krokami przechodzimy "strzałeczkami") także otrzymają bonus. W takiej formie będzie można publikować tylko porady dot. wiedzy praktycznej, ew. porady typu "10 sposobów na".

- porady wideo także otrzymają bonus.

Jaka byłaby wielkość bonusu? Takie porady zarabiałyby przykładowo 25% więcej niż pozostałe.

Zrobienie Autorskich zdjęć lub nakręcenie filmu wiąże się z większym wysiłkiem i powinno być moim zdaniem premiowane.

Czy macie być może jakieś inne sposoby na dodatkowe wynagradzanie dobrych jakościowo porad?

Witam
Mam propozycję odnośnie bonusów - może warto ją choćy przemyśleć. Otóż myślę, że wartościowe porady cieszą się również dużym zainteresowaniem pomimo tego, że nie są udokumntowane zdjęciami. Może warto pomysleć o dodatkowym wynagrodzeniu za porady cieszące się popularnością - mające dużo odsłon np. premia dla porad mających przykładowo 1000 czy 2000 odsłon. Myślę, że zdjęcia ładnie obrazują temat i są fajnym dodatkiem ale chyba jednak nie są najważniejsze.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 21:04:01

Enia,
Porady, które mają dużo odsłon i tak zarabiają więcej niż inne (już niejako otrzymały bonus).

Nie chodzi mi tu o ocenę, która porada jest wartościowa, a która nie (wierzę, że wartościowe mają więcej odsłon).

Chodzi raczej o nagrodzenie tych porad, których stworzenie było bardziej pracochłonne (bo zrobienie zdjęć, nagranie filmu trwa). Poza tym myślę, że dla czytelników takie porady ze zdjęciami autorskimi są bardziej wartościowe.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 11:59:42

Podbijam temat i proszę o więcej opinii, gdyż jest to bardzo istotna kwestia.

W kolejnym temacie w tej grupie poruszony jest też wymóg dodawania zdjęć autorskich do przepisów.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 12:00:33

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: według nowych zasad będą przyjmowane TYLKO porady z 3 autorskimi zdjęciami ? Porady bez zdjęć lub z jednym autorskim zdjęciem np. gotowym daniem nie będą już przyjmowane ?

Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 12:41:38

Obecnie na ten temat dyskutujemy, wdrożenie tego nie jest jeszcze postanowione. Na razie zbyt wiele osób się nie wypowiedziało w tej kwestii.

Ale tak, taki dokładnie jest pomysł na nową zasadę - wymóg dodawania zdjęć autorskich. Alternatywą jest np dodanie co najmniej jednego zdjęcia autorskiego (np gotowej potrawy) i dodatkowy bonus za dodanie większej ilości zdjęć. To też wydaje się być ciekawy pomysł.

Ale podkreślam - bonus za zdjęcia autorskie dotyczy wszystkich kategorii, natomiast wymóg - tylko kategorii "Gotowanie".

Ostatnio zmieniony: 2012-10-19 14:57:17

Uważam, że każda porada, która zawiera zdjęcia lub filmy powinna być dodatkowo premiowana, gdyż autor takiej porady włożył więcej wysiłku w jej stworzenie, a zdjęcia i filmy zawarte w poradzie na pewno ułatwią czytelnikowi jej zrozumienie.

Ostatnio zmieniony: 2012-11-08 19:33:03

Witam! Mam pytanie dotyczące właśnie zdjęć. Zauważyłam, że niektóre moje porady mimo dużej liczby odsłon mało na siebie zarabiają, bo nie dodałam zdjęć. W związku z tym mam pytanie czy mogę teraz dodać zdjęcia do porady, którą napisałam już dawno? Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-11-20 08:18:35

Bardzo słusznie, że porady ze zdjęciami autorskimi powinny być wynagradzane inaczej.Takie porady zajmują bardzo dużo czasu.Jeszcze jedna moja sugestia, aby autorów którzy zamieszczają zdjęcia graficzne, rysunkowe - premiować dodatkowo. Pliki te są wyjątkowo pracochłonne, ponieważ stworzenie takiego pliku czasami zajmuje kilka godzin
.
Pozdrawiam:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-20 08:53:24

Aga79, tak możesz dodać zdjęcia teraz. Jednak pamiętaj, aby zdjęcia odzwierciedlały dokładnie to, co jest w poradzie.
LadyInBlue, dodatkowa premia będzie dotyczyła wszystkich form ilustrowania porad, czyli poza zdjęciami także grafik, animacji, etc.

Ostatnio zmieniony: 2012-11-20 09:40:44

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 16.10.2012