W ubiegłym tygodniu miałam ogromną przyjemność wejść na szczyt Trzy Korony. Do Krościenka dojechaliśmy samochodem a następnie piechotą w górę. Trasa jest bardzo przyjemna. Rozpoczyna się dość stromo (ok 10-15 min) ale później łagodnieje i czujesz się jak na spacerze po parku :) Po drodze można spotkać tablice informacyjne oraz ławeczki (strudzeni wędrówką mogą odetchnąć) Widoki nieziemskie, szczególnie te na Tatry. Przy dobrej widoczności wyglądają jak na obrazku. Ostatni odcinek jest dość ciężki (szczególnie po deszczu trzeba uważać, ścieżka może być śliska). W końcu dochodzimy do tzn. Siodła gdzie znajduje się wejście na platformę widokową na Okrąglicy. W sezonie trzeba się liczyć z dużymi kolejkami ponieważ wstęp na platformę jest płatny a jednocześnie może przebywać na niej tylko 30 osób. Z samej góry rozciąga się bajeczny widok na góry, rzeki i doliny. Tak jak mówiłam trasa nie jest trudna, po drodze można spotkać zarówno przedszkolaków jak i emerytów. Polecam wszystkim :)
To ciekawy temat. Można z tego zrobić poradę:)
Ostatnio zmieniony: 2010-11-12 13:55:34
Istotnie widoki piękne! Byłam kilkanaście lat temu ,ale wspominam miło oglądając dziś zdjęcia z tej wyprawy. Samo wejście ze zględu na to,że spodziewałam się dziecka było dla mnie męczące :) Mój wówczas 6-letni syn trasę pokonał dzielnie ,właściwie wszedł sam ,przez krótką chwilę mąż niósł go na barana. Więc potwierdzam ,że trasa do pokonania:).
Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 08:33:22
Widoki rzeczywiście wspaniałe zwłaszcza w słoneczną pogodę,Co roku jestem tam.
Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:29:23
Widoki faktycznie super. Ładnie widać Czerwony Klasztor. Polecam 3 korony ale nie w sezonie gdy jest dużo ludzi. Niestety ta sama droga na platformę i z powrotem powoduje czasem spore przestoje.
Ostatnio zmieniony: 2010-11-12 13:55:34
Samo wejście ze zględu na to,że spodziewałam się dziecka było dla mnie męczące :)
Mój wówczas 6-letni syn trasę pokonał dzielnie ,właściwie wszedł sam ,przez krótką chwilę mąż niósł go na barana. Więc potwierdzam ,że trasa do pokonania:).
Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 08:33:22
Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:29:23
Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 12:32:36