Mam mały ogród w bardzo zacienionym miejscu - słońce pada tam bardzo rzadko. Problem w tym, że trawa zupełnie nie chce mi tam rosnąć, za to rośnie mech i różnego rodzaju zielska.
Macie może jakiś sposób na to? Byłbym wdzięczny za porady!
Pozdrawiam!
Witam:) Utrzymanie trawnika w cieniu jest raczej problematyczny. Proponowałbym Ci zamiast trawy posadzić w tym miejscu cieniolubne rośliny okrywowe: barwinek pospolity, bluszcz pospolity, gajowiec żółty, kopytnik pospolity. Jeśli nie potrzebujesz koniecznie w tym miejscu trawnika możesz założyć skalniak z roślinami okrywowymi i iglakami. Da to miejsce o efektywnym wyglądzie, upiększy ogród i pozwoli się cieszyć relaksem w ogródku.
Ostatnio zmieniony: 2010-03-28 12:18:03
Dzięki za odpowiedź. Jednak to powinna być roślina po której da się chodzić, jak po trawie. Sprawdziłem rośliny, które polecasz, ale wyglądają, jakby się po nich nie dało chodzić. Chodzi mi o mały trawnik za domem, trawa słabo tam rośnie, sporo jest mchu, etc, ale tego typu rośliny chyba nie będą tam dobre, bo często robię tam np. grilla. Trawnik jest na tyle mały, że mogę cały przekopać i nawieźć tam niemalże dowolną ziemię - być może to jest jakiś trop:)?
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 08:51:21
Jeśli koniecznie chcesz po tym trawniku chodzic, to na obsianie powierzchni o skapym oswietleniu musisz wybrac trawe cienioznośną. do takich odmian należą KOSTRZEWY i ŻYCICE. Możesz nabyc w sklepach ogrodniczych mieszankę TRAWA PARKOWA CIENIOLUBNA. Składa sie z mieszanki właśnie kostrzew i życic. Cena 1 kg to ok. 15 zł PLN. Oczywiście najlepiej zaczac ten trawnik zakładac własnie teraz, na wiosnę. Nie wiem jaka masz glebe w swoim ogródku. Jeśli jest to podłoże z czarnej geby , ciężkiej i gliniastej , to radze ci zaczac przekopywac miejsce pod trawnik własnie teraz póki jest mokro, gdyz łatwiej bedzie usuwac stara darn i spulchniac. Pamietaj żeby przed zasianiem trawnika ziemie przekopac , najlepiej widłami ogrodniczymi na głebokośc ok. 20-25 cm, wymieszac z kompostem i nawozem startowym dla trawników. Mam nadzieję, że moje rady na cos sie przydzadzą i bedziesz miał ładny trawnik.
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 10:55:40
A i zapomniałam o jeszcze jednym ważnym szczególe. Kostrzewy i życice dobrze znoszą susze, ale nie cierpią niskiego koszenia - nóż kosiarki musisz ustawic na ok. 2,5 cm
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 10:58:04
Dzięki za rady, przydały się, to pewne. Miałem mniej więcej taki plan, ale nie znałem tych szczegółów. Teraz zostało "tylko" wziąć się do pracy i to zrobić. Rozumiem, że po to mam wykorzystać widły zamiast zwykłej łopaty, żeby nie uszkodzić korzeni innych roślin. Dzięki jeszcze raz rady! Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 12:24:45
Używając wideł zamiast łopaty doprowadzasz do lepszego napowierzenia gleby i faktycznie nie niszczysz tak korzeni innych roślin. Miłej pracy:D
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 12:53:37
Udało się. Trawnik rośnie:) Obecnie warunki są dość dobre - ciągle pada. Najtrudniejszym elementem było przekopanie trawnika, a w szczególności usunięcie resztek korzeni, trawy, etc oraz wyrównanie całej powierzchni... ale udało się!
Mam mały ogród w bardzo zacienionym miejscu - słońce pada tam bardzo rzadko. Problem w tym, że trawa zupełnie nie chce mi tam rosnąć, za to rośnie mech i różnego rodzaju zielska.
Macie może jakiś sposób na to? Byłbym wdzięczny za porady!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony: 2010-03-28 12:18:03
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 08:51:21
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 10:55:40
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 10:58:04
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 12:24:45
Miłej pracy:D
Ostatnio zmieniony: 2010-03-30 12:53:37
Ostatnio zmieniony: 2010-05-19 09:09:19