W najbliższym czasie zamierzam rozpocząć pracę nad nową, całkowicie zmienioną wersją portalu Zaradni.pl.
Chciałbym prosić wszystkich Autorów Zaradni.pl, aby dołączyli się do dyskusji na temat nowych funkcji i nowych zasad, które będą obowiązywać na Zaradni.pl.
Wszystkie decyzje chciałbym podjąć na podstawie dyskusji i opinii Autorów Zaradni.pl. Prace nad nową wersją rozpoczną się pod konsultacjach z Autorami.
CO SIĘ ZMIENI?
Zmianie ulegnie praktycznie cały serwis, łącznie z grafiką, układem i funkcjami.
Główne obszary zmian to przede wszystkim:
1. Program Udziału w Zyskach - w mojej koncepcji powinien być bardziej zamknięty niż dotychczas, dostęp do niego będą miały osoby z pozytywną historią publikacji na zaradni.pl (dokładne zasady chcę ustalić wspólnie z Autorami). Powinno to podnieść wg moich wyliczeń zarobki najlepszych Autorów o co najmniej 25%. Cały Program ma być tak zbudowany, żeby wyróżnić najlepsze porady i najlepszych Autorów, jednocześnie wyciąć najsłabsze. To przyniesie dodatkowe kilka procent zarobków więcej.
2. Duża część zmian będzie polegała na poprawie statystyk (odsłon) reklam i treści, obecnie jest to słaba strona portalu, poprawa tego parametru umożliwi wzrost odsłon a tym samym zarobków nawet o 50%.
3. Chcę także wprowadzić dedykowane „Poradniki”, każdy będzie mógł stworzyć własny Poradnik składający się z wielu porad, a następnie promować cały Poradnik, nie poszczególne porady, co w efekcie będzie o wiele bardziej opłacalne.
WIĘKSZE ZAANGAŻOWANIE AUTORÓW
Chciałbym także, aby Autorzy w większym stopniu niż obecnie współtworzyli Zaradni.pl, w tym zajmowali się redakcją poszczególnych sekcji serwisu, segregowaniem treści, a także weryfikacją porad. Tutaj szczególnie liczę na Waszą opinię i sugestie – w jakie elementy funkcjonowania portalu chcielibyście się zaangażować?
JAKI BĘDZIE EFEKT ZMIAN?
- Wzrosną znacznie zarobki najlepszych Autorów (docelowo o 50%-100%). - Portal stanie się bardziej nowoczesny i przyjazny dla Autorów i czytelników. - Zaradni.pl będzie serwisem ciekawszym dla reklamodawców.
PROSZĘ WAS O WSPARCIE i POMOC w opracowaniu nowego portalu Zaradni.pl.
Chciałbym, aby Autorzy brali udział w tworzeniu kształtu nowej odsłony Zaradni.pl. W tym celu stworzyłem zamkniętą grupę (na Google Groups), na której będę publikował następujące rzeczy w miarę postępu prac: - na początku będą to ogólne koncepcje rozwiązań, algorytmy działania, - następnie będą publikowane projekty graficzne, a na końcu prototyp nowego portalu.
Stworzyłem zamkniętą grupę, gdyż w ten sposób będę mógł pisać otwarcie o wielu sprawach, czego nie mogę zrobić publicznie.
Każdego, kto chciałby dołączyć do dyskusji i współtworzyć nową wersję Zaradni.pl proszę o przesłanie maila na mój adres: marcin (at) zaradni.pl.
W odpowiedzi prześlę link do zamkniętej grupy, na której będzie toczyła się dyskusja.
Pozdrawiam,
Marcin Krejza Założyciel Zaradni.pl
Moje pytania:
1.Czy nadal będzie można wstawiać pojedyncze porady, czy tylko trzeba będzie tworzyć te poradniki?
2. Płaca będzie za odsłony porady/poradnika, czy za reklamy?
3. Ile osób maksimum może w nowej wersji Zaradnych uczestniczyć?
Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 17:17:15
Marcin, miło słyszeć, że będzie się coś działo konkretnego na Serwisie. Zmiany są bardzo potrzebne. Plan i założenia brzmią ciekawie i zachęcająco. Marcinie bardzo dobrze, że zdecydowałeś się z nami (autorami) rozmawiać na ten, drażniący temat (wynagrodzenia autorów). Chyba Wszystkich to najbardziej interesuje, bo taka była idea w początkowej fazie tego Serwisu. Jednak, żeby były z tego profity dla obu stron, musimy też coś od siebie dać i wspierać Serwis. Sądzę, że odbędzie się dociekliwa dyskusja na ten temat, który został przez Ciebie zaproponowany. Główne zmiany wyglądają na zaawansowane z tego, co opisujesz. Pozostaje nam zabrać się do roboty:). Pozdrawiam Wszystkich Autorów
Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 22:11:05
Witam Marcinie. Może portal wreszcie zacznie działać przychylniej wobec autorów. Jestem jak najbardziej za rozwojem nowego wizerunku Zaradnych i z przyjemnością pomoge w jego tworzeniu. Tylko brakuje mi precyzji co do wynagrodzenia autorów, wiem, że może to nie na miejscu ale chciała bym wiedzieć co i jak. pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 08:16:12
> @dominisia: > Moje pytania: > > 1.Czy nadal będzie można wstawiać pojedyncze porady, czy tylko trzeba będzie tworzyć te poradniki?
Witaj, Będzie można tworzyć pojedyncze porady, a potem opcjonalnie łączyć je w większe poradniki. Także w ramach jednego poradnika będą mogły się znaleźć porady różnych Autorów (lub tylko jednego Autora).
> 2. Płaca będzie za odsłony porady/poradnika, czy za reklamy? >
Płace będą za odsłony, tak jak dotychczas. Nie zdecyduję się na rozliczanie płacy za reklamy, bo to spowodowałoby, iż niektóre osoby zaczęłyby klikać w swoje reklamy lub zachęcać tego, a to byłaby prosta droga do wykluczenia z sieci reklamowej.
> 3. Ile osób maksimum może w nowej wersji Zaradnych uczestniczyć? >
Nie ma tu żadnych limitów. Nie chciałbym, aby to był limit ilościowy, tylko jakościowy.
Chciałbym, żebyśmy dobrze się zrozumieli. Ja mam ogólny zarys funkcjonowania nowej wersji portalu w głowie. Ostateczny ich kształt chciałbym ustalić z Autorami. Na pewno nie wszystkie pomysły i sugestie będą możliwe do wdrożenia, ale warto rozmawiać. Żadne decyzje jeszcze nie zapadły.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:07:17
> @Eiger: > Witam Marcinie. > Może portal wreszcie zacznie działać przychylniej wobec autorów. Jestem jak najbardziej za rozwojem nowego wizerunku Zaradnych i z przyjemnością pomoge w jego tworzeniu. Tylko brakuje mi precyzji co do wynagrodzenia autorów, wiem, że może to nie na miejscu ale chciała bym wiedzieć co i jak.
W nowej wersji moim zdaniem dochody powinny być uzależnione mocniej niż dziś od jakości i zaangażowania Autora. Co za tym idzie, będą zróżnicowane (obecnie są stałe). Taki mam pomysł, bo chcę wspierać jak najbardziej najlepszych Autorów i najlepsze porady. Tak jak pisałem na początku, chciałbym, aby wynagrodzenia najlepszych Autorów wzrosły o 100% w porównaniu z sytuacją obecną. Ostateczny sposób rozdzielenia dochodów będzie zależał od algorytmu, którego zasady mam nadzieję ustalić wspólnie z Autorami.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:15:42
Popieram każdą zmianę na lepsze i zgadzam się, że zmiany powinny przynieść korzyści obu stronom - zarówno serwisowi jak i autorom.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:16:54
WAŻNE:
Chcę przenieść dyskusję na temat szczegółów na ten temat na zamknięte forum (na Google Groups)! Przyczyną takiego stanu rzeczy są następujące: - o niektórych rzeczach (szczegółach rozliczeń, zasadach działania algorytmu rozliczającego dochody, etc.) nie chciałbym mówić publicznie. To by było niekorzystne dla samego portalu. - gdy prywatność będzie większa, liczę także na większą szczerość i lepszą atmosferę dyskusji.
Plan jest następujący: - wszystkie osoby, które chcą uczestniczyć w dyskusji, proszę o przesłanie maila na adres marcin (at) zaradni.pl. - w przyszłym tygodniu (poniedziałek/wtorek), będę przesyłał zaproszenia na grupę. - na grupie będzie czekał na Was szczegółowy opis mojej koncepcji, którą będzie można edytować.
Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedną kwestię: inwestycja w portal Zaradni.pl to dla mnie bardzo ważna decyzja (życiowo i finansowo). Nie podjąłem jeszcze finalnej decyzji na ten temat, podejmę ją po dyskusjach z Autorami, gdy znajdziemy wspólny grunt i uznamy, że warto rozwijać Zaradni.pl w takim kształcie.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:23:15
Jak na razie brzmi ciekawie. Fajnie, że zmienią się udziały w zyskach i że będą one naliczane za odsłony. Pozytywnie.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-09 11:42:41
Cóż czekamy na zmiany Marcinie ;o) O szczegółach zaś rozmawiamy na ''grupie'' Pozdrawiam tych co jeszcze wytrwali do dnia dzisiejszego !!!
W najbliższym czasie zamierzam rozpocząć pracę nad nową, całkowicie zmienioną wersją portalu Zaradni.pl.
Chciałbym prosić wszystkich Autorów Zaradni.pl, aby dołączyli się do dyskusji na temat nowych funkcji i nowych zasad, które będą obowiązywać na Zaradni.pl.
Wszystkie decyzje chciałbym podjąć na podstawie dyskusji i opinii Autorów Zaradni.pl. Prace nad nową wersją rozpoczną się pod konsultacjach z Autorami.
CO SIĘ ZMIENI?
Zmianie ulegnie praktycznie cały serwis, łącznie z grafiką, układem i funkcjami.
Główne obszary zmian to przede wszystkim:
1. Program Udziału w Zyskach - w mojej koncepcji powinien być bardziej zamknięty niż dotychczas, dostęp do niego będą miały osoby z pozytywną historią publikacji na zaradni.pl (dokładne zasady chcę ustalić wspólnie z Autorami). Powinno to podnieść wg moich wyliczeń zarobki najlepszych Autorów o co najmniej 25%. Cały Program ma być tak zbudowany, żeby wyróżnić najlepsze porady i najlepszych Autorów, jednocześnie wyciąć najsłabsze. To przyniesie dodatkowe kilka procent zarobków więcej.
2. Duża część zmian będzie polegała na poprawie statystyk (odsłon) reklam i treści, obecnie jest to słaba strona portalu, poprawa tego parametru umożliwi wzrost odsłon a tym samym zarobków nawet o 50%.
3. Chcę także wprowadzić dedykowane „Poradniki”, każdy będzie mógł stworzyć własny Poradnik składający się z wielu porad, a następnie promować cały Poradnik, nie poszczególne porady, co w efekcie będzie o wiele bardziej opłacalne.
WIĘKSZE ZAANGAŻOWANIE AUTORÓW
Chciałbym także, aby Autorzy w większym stopniu niż obecnie współtworzyli Zaradni.pl, w tym zajmowali się redakcją poszczególnych sekcji serwisu, segregowaniem treści, a także weryfikacją porad.
Tutaj szczególnie liczę na Waszą opinię i sugestie – w jakie elementy funkcjonowania portalu chcielibyście się zaangażować?
JAKI BĘDZIE EFEKT ZMIAN?
- Wzrosną znacznie zarobki najlepszych Autorów (docelowo o 50%-100%).
- Portal stanie się bardziej nowoczesny i przyjazny dla Autorów i czytelników.
- Zaradni.pl będzie serwisem ciekawszym dla reklamodawców.
PROSZĘ WAS O WSPARCIE i POMOC w opracowaniu nowego portalu Zaradni.pl.
Chciałbym, aby Autorzy brali udział w tworzeniu kształtu nowej odsłony Zaradni.pl. W tym celu stworzyłem zamkniętą grupę (na Google Groups), na której będę publikował następujące rzeczy w miarę postępu prac:
- na początku będą to ogólne koncepcje rozwiązań, algorytmy działania,
- następnie będą publikowane projekty graficzne, a na końcu prototyp nowego portalu.
Stworzyłem zamkniętą grupę, gdyż w ten sposób będę mógł pisać otwarcie o wielu sprawach, czego nie mogę zrobić publicznie.
Każdego, kto chciałby dołączyć do dyskusji i współtworzyć nową wersję Zaradni.pl proszę o przesłanie maila na mój adres: marcin (at) zaradni.pl.
W odpowiedzi prześlę link do zamkniętej grupy, na której będzie toczyła się dyskusja.
Pozdrawiam,
Marcin Krejza
Założyciel Zaradni.pl
1.Czy nadal będzie można wstawiać pojedyncze porady, czy tylko trzeba będzie tworzyć te poradniki?
2. Płaca będzie za odsłony porady/poradnika, czy za reklamy?
3. Ile osób maksimum może w nowej wersji Zaradnych uczestniczyć?
Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 17:17:15
miło słyszeć, że będzie się coś działo konkretnego na Serwisie. Zmiany są bardzo potrzebne. Plan i założenia brzmią ciekawie i zachęcająco. Marcinie bardzo dobrze, że zdecydowałeś się z nami (autorami) rozmawiać na ten, drażniący temat (wynagrodzenia autorów). Chyba Wszystkich to najbardziej interesuje, bo taka była idea w początkowej fazie tego Serwisu. Jednak, żeby były z tego profity dla obu stron, musimy też coś od siebie dać i wspierać Serwis. Sądzę, że odbędzie się dociekliwa dyskusja na ten temat, który został przez Ciebie zaproponowany. Główne zmiany wyglądają na zaawansowane z tego, co opisujesz. Pozostaje nam zabrać się do roboty:). Pozdrawiam Wszystkich Autorów
Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 22:11:05
Może portal wreszcie zacznie działać przychylniej wobec autorów. Jestem jak najbardziej za rozwojem nowego wizerunku Zaradnych i z przyjemnością pomoge w jego tworzeniu. Tylko brakuje mi precyzji co do wynagrodzenia autorów, wiem, że może to nie na miejscu ale chciała bym wiedzieć co i jak.
pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 08:16:12
Witaj,
Będzie można tworzyć pojedyncze porady, a potem opcjonalnie łączyć je w większe poradniki. Także w ramach jednego poradnika będą mogły się znaleźć porady różnych Autorów (lub tylko jednego Autora).
Płace będą za odsłony, tak jak dotychczas. Nie zdecyduję się na rozliczanie płacy za reklamy, bo to spowodowałoby, iż niektóre osoby zaczęłyby klikać w swoje reklamy lub zachęcać tego, a to byłaby prosta droga do wykluczenia z sieci reklamowej.
Nie ma tu żadnych limitów. Nie chciałbym, aby to był limit ilościowy, tylko jakościowy.
Chciałbym, żebyśmy dobrze się zrozumieli. Ja mam ogólny zarys funkcjonowania nowej wersji portalu w głowie. Ostateczny ich kształt chciałbym ustalić z Autorami. Na pewno nie wszystkie pomysły i sugestie będą możliwe do wdrożenia, ale warto rozmawiać. Żadne decyzje jeszcze nie zapadły.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:07:17
W nowej wersji moim zdaniem dochody powinny być uzależnione mocniej niż dziś od jakości i zaangażowania Autora. Co za tym idzie, będą zróżnicowane (obecnie są stałe). Taki mam pomysł, bo chcę wspierać jak najbardziej najlepszych Autorów i najlepsze porady. Tak jak pisałem na początku, chciałbym, aby wynagrodzenia najlepszych Autorów wzrosły o 100% w porównaniu z sytuacją obecną. Ostateczny sposób rozdzielenia dochodów będzie zależał od algorytmu, którego zasady mam nadzieję ustalić wspólnie z Autorami.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:15:42
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:16:54
Chcę przenieść dyskusję na temat szczegółów na ten temat na zamknięte forum (na Google Groups)! Przyczyną takiego stanu rzeczy są następujące:
- o niektórych rzeczach (szczegółach rozliczeń, zasadach działania algorytmu rozliczającego dochody, etc.) nie chciałbym mówić publicznie. To by było niekorzystne dla samego portalu.
- gdy prywatność będzie większa, liczę także na większą szczerość i lepszą atmosferę dyskusji.
Plan jest następujący:
- wszystkie osoby, które chcą uczestniczyć w dyskusji, proszę o przesłanie maila na adres marcin (at) zaradni.pl.
- w przyszłym tygodniu (poniedziałek/wtorek), będę przesyłał zaproszenia na grupę.
- na grupie będzie czekał na Was szczegółowy opis mojej koncepcji, którą będzie można edytować.
Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedną kwestię: inwestycja w portal Zaradni.pl to dla mnie bardzo ważna decyzja (życiowo i finansowo). Nie podjąłem jeszcze finalnej decyzji na ten temat, podejmę ją po dyskusjach z Autorami, gdy znajdziemy wspólny grunt i uznamy, że warto rozwijać Zaradni.pl w takim kształcie.
Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:23:15
Ostatnio zmieniony: 2012-01-09 11:42:41
Ostatnio zmieniony: 2012-01-12 19:45:04