Dyskusja na temat

NOWE zasady na Zaradni.pl, nowa wersja portalu - prośba o opinię i zaangażowanie

Witam wszystkich Autorów Zaradni.pl.

W najbliższym czasie zamierzam rozpocząć pracę nad nową, całkowicie zmienioną wersją portalu Zaradni.pl.

Chciałbym prosić wszystkich Autorów Zaradni.pl, aby dołączyli się do dyskusji na temat nowych funkcji i nowych zasad, które będą obowiązywać na Zaradni.pl.

Wszystkie decyzje chciałbym podjąć na podstawie dyskusji i opinii Autorów Zaradni.pl. Prace nad nową wersją rozpoczną się pod konsultacjach z Autorami.

CO SIĘ ZMIENI?

Zmianie ulegnie praktycznie cały serwis, łącznie z grafiką, układem i funkcjami.

Główne obszary zmian to przede wszystkim:

1. Program Udziału w Zyskach - w mojej koncepcji powinien być bardziej zamknięty niż dotychczas, dostęp do niego będą miały osoby z pozytywną historią publikacji na zaradni.pl (dokładne zasady chcę ustalić wspólnie z Autorami). Powinno to podnieść wg moich wyliczeń zarobki najlepszych Autorów o co najmniej 25%. Cały Program ma być tak zbudowany, żeby wyróżnić najlepsze porady i najlepszych Autorów, jednocześnie wyciąć najsłabsze. To przyniesie dodatkowe kilka procent zarobków więcej.

2. Duża część zmian będzie polegała na poprawie statystyk (odsłon) reklam i treści, obecnie jest to słaba strona portalu, poprawa tego parametru umożliwi wzrost odsłon a tym samym zarobków nawet o 50%.

3. Chcę także wprowadzić dedykowane „Poradniki”, każdy będzie mógł stworzyć własny Poradnik składający się z wielu porad, a następnie promować cały Poradnik, nie poszczególne porady, co w efekcie będzie o wiele bardziej opłacalne.

WIĘKSZE ZAANGAŻOWANIE AUTORÓW

Chciałbym także, aby Autorzy w większym stopniu niż obecnie współtworzyli Zaradni.pl, w tym zajmowali się redakcją poszczególnych sekcji serwisu, segregowaniem treści, a także weryfikacją porad.
Tutaj szczególnie liczę na Waszą opinię i sugestie – w jakie elementy funkcjonowania portalu chcielibyście się zaangażować?

JAKI BĘDZIE EFEKT ZMIAN?

- Wzrosną znacznie zarobki najlepszych Autorów (docelowo o 50%-100%).
- Portal stanie się bardziej nowoczesny i przyjazny dla Autorów i czytelników.
- Zaradni.pl będzie serwisem ciekawszym dla reklamodawców.

PROSZĘ WAS O WSPARCIE i POMOC w opracowaniu nowego portalu Zaradni.pl.

Chciałbym, aby Autorzy brali udział w tworzeniu kształtu nowej odsłony Zaradni.pl. W tym celu stworzyłem zamkniętą grupę (na Google Groups), na której będę publikował następujące rzeczy w miarę postępu prac:
- na początku będą to ogólne koncepcje rozwiązań, algorytmy działania,
- następnie będą publikowane projekty graficzne, a na końcu prototyp nowego portalu.

Stworzyłem zamkniętą grupę, gdyż w ten sposób będę mógł pisać otwarcie o wielu sprawach, czego nie mogę zrobić publicznie.

Każdego, kto chciałby dołączyć do dyskusji i współtworzyć nową wersję Zaradni.pl proszę o przesłanie maila na mój adres: marcin (at) zaradni.pl.

W odpowiedzi prześlę link do zamkniętej grupy, na której będzie toczyła się dyskusja.

Pozdrawiam,

Marcin Krejza
Założyciel Zaradni.pl

Moje pytania:

1.Czy nadal będzie można wstawiać pojedyncze porady, czy tylko trzeba będzie tworzyć te poradniki?

2. Płaca będzie za odsłony porady/poradnika, czy za reklamy?

3. Ile osób maksimum może w nowej wersji Zaradnych uczestniczyć?

Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 17:17:15

Marcin,
miło słyszeć, że będzie się coś działo konkretnego na Serwisie. Zmiany są bardzo potrzebne. Plan i założenia brzmią ciekawie i zachęcająco. Marcinie bardzo dobrze, że zdecydowałeś się z nami (autorami) rozmawiać na ten, drażniący temat (wynagrodzenia autorów). Chyba Wszystkich to najbardziej interesuje, bo taka była idea w początkowej fazie tego Serwisu. Jednak, żeby były z tego profity dla obu stron, musimy też coś od siebie dać i wspierać Serwis. Sądzę, że odbędzie się dociekliwa dyskusja na ten temat, który został przez Ciebie zaproponowany. Główne zmiany wyglądają na zaawansowane z tego, co opisujesz. Pozostaje nam zabrać się do roboty:). Pozdrawiam Wszystkich Autorów

Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 22:11:05

Witam Marcinie.
Może portal wreszcie zacznie działać przychylniej wobec autorów. Jestem jak najbardziej za rozwojem nowego wizerunku Zaradnych i z przyjemnością pomoge w jego tworzeniu. Tylko brakuje mi precyzji co do wynagrodzenia autorów, wiem, że może to nie na miejscu ale chciała bym wiedzieć co i jak.
pozdrawiam serdecznie

Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 08:16:12

> @dominisia:
> Moje pytania:
>
> 1.Czy nadal będzie można wstawiać pojedyncze porady, czy tylko trzeba będzie tworzyć te poradniki?

Witaj,
Będzie można tworzyć pojedyncze porady, a potem opcjonalnie łączyć je w większe poradniki. Także w ramach jednego poradnika będą mogły się znaleźć porady różnych Autorów (lub tylko jednego Autora).

> 2. Płaca będzie za odsłony porady/poradnika, czy za reklamy?
>

Płace będą za odsłony, tak jak dotychczas. Nie zdecyduję się na rozliczanie płacy za reklamy, bo to spowodowałoby, iż niektóre osoby zaczęłyby klikać w swoje reklamy lub zachęcać tego, a to byłaby prosta droga do wykluczenia z sieci reklamowej.

> 3. Ile osób maksimum może w nowej wersji Zaradnych uczestniczyć?
>

Nie ma tu żadnych limitów. Nie chciałbym, aby to był limit ilościowy, tylko jakościowy.

Chciałbym, żebyśmy dobrze się zrozumieli. Ja mam ogólny zarys funkcjonowania nowej wersji portalu w głowie. Ostateczny ich kształt chciałbym ustalić z Autorami. Na pewno nie wszystkie pomysły i sugestie będą możliwe do wdrożenia, ale warto rozmawiać. Żadne decyzje jeszcze nie zapadły.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:07:17

> @Eiger:
> Witam Marcinie.
> Może portal wreszcie zacznie działać przychylniej wobec autorów. Jestem jak najbardziej za rozwojem nowego wizerunku Zaradnych i z przyjemnością pomoge w jego tworzeniu. Tylko brakuje mi precyzji co do wynagrodzenia autorów, wiem, że może to nie na miejscu ale chciała bym wiedzieć co i jak.

W nowej wersji moim zdaniem dochody powinny być uzależnione mocniej niż dziś od jakości i zaangażowania Autora. Co za tym idzie, będą zróżnicowane (obecnie są stałe). Taki mam pomysł, bo chcę wspierać jak najbardziej najlepszych Autorów i najlepsze porady. Tak jak pisałem na początku, chciałbym, aby wynagrodzenia najlepszych Autorów wzrosły o 100% w porównaniu z sytuacją obecną. Ostateczny sposób rozdzielenia dochodów będzie zależał od algorytmu, którego zasady mam nadzieję ustalić wspólnie z Autorami.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:15:42

Popieram każdą zmianę na lepsze i zgadzam się, że zmiany powinny przynieść korzyści obu stronom - zarówno serwisowi jak i autorom.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:16:54

WAŻNE:

Chcę przenieść dyskusję na temat szczegółów na ten temat na zamknięte forum (na Google Groups)! Przyczyną takiego stanu rzeczy są następujące:
- o niektórych rzeczach (szczegółach rozliczeń, zasadach działania algorytmu rozliczającego dochody, etc.) nie chciałbym mówić publicznie. To by było niekorzystne dla samego portalu.
- gdy prywatność będzie większa, liczę także na większą szczerość i lepszą atmosferę dyskusji.

Plan jest następujący:
- wszystkie osoby, które chcą uczestniczyć w dyskusji, proszę o przesłanie maila na adres marcin (at) zaradni.pl.
- w przyszłym tygodniu (poniedziałek/wtorek), będę przesyłał zaproszenia na grupę.
- na grupie będzie czekał na Was szczegółowy opis mojej koncepcji, którą będzie można edytować.

Chciałbym zaznaczyć jeszcze jedną kwestię: inwestycja w portal Zaradni.pl to dla mnie bardzo ważna decyzja (życiowo i finansowo). Nie podjąłem jeszcze finalnej decyzji na ten temat, podejmę ją po dyskusjach z Autorami, gdy znajdziemy wspólny grunt i uznamy, że warto rozwijać Zaradni.pl w takim kształcie.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-04 09:23:15

Jak na razie brzmi ciekawie. Fajnie, że zmienią się udziały w zyskach i że będą one naliczane za odsłony. Pozytywnie.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-09 11:42:41

Cóż czekamy na zmiany Marcinie ;o) O szczegółach zaś rozmawiamy na ''grupie'' Pozdrawiam tych co jeszcze wytrwali do dnia dzisiejszego !!!

Ostatnio zmieniony: 2012-01-12 19:45:04

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 03.01.2012
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem