Co o tym sądzicie? Dla mnie osobiście jest to czasami niewygodne ograniczenie. Rozumiem, że nadaje to poradnikowy charakter portalowi i zapobiega pisaniu czegokolwiek o czymkolwiek. Niemniej nie każdy temat da się dobrze ująć w formule "jak coś zrobić" itd. Dla przykładu - swego czasu napisałem 2 takie teksty: http://www.zaradni.pl/porada/2563,jak_zapamietac_wlasciwosci_liczby_zero http://www.zaradni.pl/porada/2690,jak_zapamietac_wlasnosci_liczby_jeden Uważam, że oba niosą walory edukacyjne, niemniej z tytułów nie jestem do końca zadowolony. Wolałbym napisać "Jakie właściwości ma liczba 1" oraz "...0".
W chwili obecnej, gdy i tak każda porada jest moderowana, narzucanie formy "jak" nie jest zasadne. I tak łatwo wyeliminować beletrystykę, artykuły plotkarskie i inne teksty nie niosące - minimalnej choć - edukacji dla czytelnika. Skojarzenie mi przyszło do facebooka - na początku była to taka amerykańska "nasza klasa", a teraz... kto tam myśli o jakichkolwiek klasach. Domyślam się, że ehow stanowi jakąś inspirację dla zaradni.pl, ale bez przesady. To nie jest chyba na licencji robione.
Co sądzicie o tym?
Liczę na dyskusję przynajmniej tak burzliwe jak debata Rostowskiego z Balcerowiczem :-) I pozdrawiam naturalnie pana Marcina :-)
Pioker zgadzam się z Tobą...sama czasem mam z tym problemy i wolałabym móc napisać jaki/ jaka/ jakie...JAK nieco ogranicza, więc też nie jestem zachwycona z tego, że nie mamy większej różnorodności wyboru tytułu. Być może w wolnych chwilach administracja portalu rozpatrzy Twój pomysł. Mam taką nadzieję, bo chciałabym mieć nieco większe pole do popisu. Pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 13:06:39
w wolnych chwilach.. - słuszne spostrzeżenie :-) może to potrwać trochę :-)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 14:32:53
Oby tylko w ogóle zostało wzięte pod uwagę...lepiej późno niż wcale ;-) A taka innowacja byłaby świetna.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 14:36:34
Dołączam się do Was. Naprawdę czasami w ogóle nie pasuje te słowo "jak". Możliwość odmiany dawałaby większy wybór w tytułach, zachowując formy porady. Konstruując tytuł niekiedy nie pasuje to i brzmi nielogicznie. Może Redakcja weźmie pod uwagę nasze sugestie? Cieszę się, że ShaVi zostajesz:) Pioker fajnie napisał Tobie, poczekaj do wypłaty, a Serwis płaci:) wiem to. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:45:41
Zgadzam się, że warto wprowadzić możliwość odmiany słowa jak :) .
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:58:25
Zgadzam się "Jak"bardzo ogranicza ale z drugiej strony trzeba więcej się natrudzić a to zawsze jakiś plus.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 20:53:05
Czasami ma się fantastyczne pomysły ale to JAK strasznie bruździ...ja jednak jestem za odmianą na jaki, jaka, jakie....dziesiątek pomysłów nie mogę wykorzystać, bo JAK jest kompletnie niekompatybilne z tematem jaki chce nawiązać.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:07:35
Też myślę że to dobry pomysł ale z drugiej strony porady zaczynające się na Jak są jedynie charakterystyczne dla tego portalu.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:34:11
Faktycznie. To znak rozpoznawczy tego Serwisu. Szkoda byłoby zmieniać jego charakter, bo nigdzie nie ma takiego portalu. Właśnie ten wymóg, sprawia, że Zaradni są widoczni pośród innych tysięcy artykułów. Z jednej strony to utrudnienie, z drugiej możliwość wyróżniania się, bo podobne porady mają właśnie taki styl, jak byśmy chcieli. Może jednak to przedyskutować? Mam mieszane odczucia do tego, choć przyznam, że słowo"jak"jest utrudnieniem w tworzeniu porady.
Dla mnie osobiście jest to czasami niewygodne ograniczenie. Rozumiem, że nadaje to poradnikowy charakter portalowi i zapobiega pisaniu czegokolwiek o czymkolwiek. Niemniej nie każdy temat da się dobrze ująć w formule "jak coś zrobić" itd. Dla przykładu - swego czasu napisałem 2 takie teksty:
http://www.zaradni.pl/porada/2563,jak_zapamietac_wlasciwosci_liczby_zero
http://www.zaradni.pl/porada/2690,jak_zapamietac_wlasnosci_liczby_jeden
Uważam, że oba niosą walory edukacyjne, niemniej z tytułów nie jestem do końca zadowolony. Wolałbym napisać "Jakie właściwości ma liczba 1" oraz "...0".
W chwili obecnej, gdy i tak każda porada jest moderowana, narzucanie formy "jak" nie jest zasadne. I tak łatwo wyeliminować beletrystykę, artykuły plotkarskie i inne teksty nie niosące - minimalnej choć - edukacji dla czytelnika. Skojarzenie mi przyszło do facebooka - na początku była to taka amerykańska "nasza klasa", a teraz... kto tam myśli o jakichkolwiek klasach. Domyślam się, że ehow stanowi jakąś inspirację dla zaradni.pl, ale bez przesady. To nie jest chyba na licencji robione.
Co sądzicie o tym?
Liczę na dyskusję przynajmniej tak burzliwe jak debata Rostowskiego z Balcerowiczem :-)
I pozdrawiam naturalnie pana Marcina :-)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 13:06:39
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 14:32:53
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 14:36:34
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:45:41
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 19:58:25
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 20:53:05
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:07:35
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:34:11
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 21:41:58